Water

De hoeveelheid water de Ficus lyrata nodig heeft hangt af van zijn grootte en de warmte op de plek waar deze staat. Let vooral op de potgrond van deze plant, deze moet altijd een beetje vochtig zijn. Geef af en tie wat kleine scheutjes water, zeker niet te veel in een keer dat kan deze kamerplant niet aan. Is de grond na 6 dagen na het water geven nog steeds erg nat, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na 2 dagen al droog, geef dan iets meer water.

Standplaats

Een lichte standplaats (maar niet in de volle zon) op een plek waar het niet al te koud is, geeft de voorkeur. Deze kamerplant houdt er namelijk niet van om op de tocht te staan. Daglicht stimuleert de groei van de viool-vormige bladeren. Draai de Ficus lyrata eens in de paar maanden om zodat de bladeren overal gelijk groeien. Doe je dit niet dan verliest ze al snel haar mooie vorm. Deze kamerplant kan over het algemeen goed tegen droogte maar plaats haar niet dicht bij een radiator.

Verpotten

De grote wortels van de Ficus lyrata groeien het beste in een middelgrote pot. Een voordeel is dat de aarde door de vulling van de wortels, niet al te nat blijft en dit de ideale situatie is voor de plant. Om goed door te kunnen groeien verpot je haar eens in de twee jaar met luchtig voedselrijke grond. Vind je haar maat wel goed zo, dan doe je dit eens in de vijf jaar. Vergeet hierbij niet een deel van haar wortels te verwijderen.

Snoeien

De Ficus lyrata groeit erg snel. Om haar groeispurt een beetje in bedwang te houden kun je deze kamerplant regelmatig een snoeibeurt geven. Anders is maatje woonkamer al gauw te klein. Top zo nu en dan de uitgroei van de tak weg als er nieuwe bladeren vormen. Wil je de plant dieper terugsnoeien, doe dit dan in de lente. In die periode begint de Ficus lyrata met uitlopen en herstelt ze zich het snelst. Snoei wel met handschoenen aan, het sap is giftig en kan een allergische reactie veroorzaken op de huid.