Begint het telkens weer te kriebelen in je vingers als je thuiskomt en naar de buitenkant van je huis kijkt? Je bent er trots op, maar toch ontbreekt er iets. Zou het niet nog mooier zijn als de kozijnen sprankelend wit waren, die krassen door de verhuizing op de voordeur verdwijnen of wil je gewoon lekker met de kwasten in de weer? Een lik verf doet wonderen. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Echt waar! Met deze drie simpele verfklusjes wordt de buitenkant van je huis weer een plaatje.

Neem voordat je gaat buiten verven eerst nog even onze tips voor buiten verven door.

Klus 1: de voordeur schilderen

Je voordeur is een visitekaartje voor de binnenkant van je huis. De kleur die je kiest weerspiegelt je persoonlijkheid en maakt het algehele plaatje van je huis compleet. Hiervoor hoef je echt geen nieuwe deur aan te schaffen.

Met een nieuwe laag hoogglans verf op je huidige deur maak je zeker weten een goede eerste indruk. Deukjes en andere kleine beschadigingen werk je eerst weg met een vuller. Een gladde deur kun je een klassieke look geven met lambrisering. In deze instructievideo leren wij je hoe je stap voor stap een deur schildert. Vervang daarna eventueel de deurklink of knop voor een nieuw exemplaar (bijvoorbeeld goud!) en voila: zo goed als nieuw.

Inspiratie nodig? Op Pinterest zijn heel veel voorbeelden te vinden, zo zie je gelijk hoe een kleur uitpakt.

Klus 2: de buitenmuur verven

Het muurtje van je balkon fris wit of de tuinschuur camouflerend groen verven. Waar ga jij voor? Deze opknapbeurt is niet moeilijk maar wel wat permanenter dan de deurklus. Verf van een (stenen) buitenmuur verwijderen is een ingewikkelde klus. Dus denk goed na voordat je hieraan begint. Controleer ook altijd eerst bij de gemeente (koophuis) of de eigenaar (huurhuis) of je toestemming nodig hebt. Check, check, dubbel check? Verven maar!

Hier nog wat tips:

  • Kijk goed welke kleur bij het interieur van je (voor)tuin past.
  • Match met je dak: een landelijk huis met rieten dak maak je bijvoorbeeld modern door wit toe te voegen.
  • Een unieke look creëer je door ook de kozijnen in dezelfde kleur mee te schilderen.
  • Je hoeft niet voor 1 kleur te gaan, combineer!
  • Loop een rondje door de buurt om te kijken hoe de buren het hebben aangepakt.

Klus 3: de kozijnen schilderen

Voor een tiptop huis neem je de kozijnen onder handen. Kies hiervoor uit beits of lak. Beits is transparant en behoudt de structuur en de kleur van het hout. Beits beschermt tot wel zeven jaar. Wil je nog langer genieten van je nieuwe kozijnen in een aanwezige kleur? Kies dan voor een buitenlak. Deze is dekkend en gaat tot wel 12 jaar mee.

Handig: How to je kozijnen schilderen  

Kleuradvies voor de makers:

  • Rode baksteen: groen en dieprode tinten
  • Gele baksteen: zand en blauwtinten
  • Bruin baksteen: geschikt voor elke kleurtint
  • Witte baksteen: blauw, wit en grijstinten

Tip: Wil je je ramen groter laten ogen? Verf je kozijnen dan in een lichtere kleur dan de muren van het huis.

Wanneer buiten schilderen?

Een buitenklus doe je liever niet in de winter of tijdens regenachtige dagen. Niet fijn voor jou, maar ook niet voor het resultaat! De beste periode om je huis onder handen te nemen is vanaf mei tot uiterlijk september. Zorg dan nog dat het niet te vochtig is; de verf droogt dan te langzaam en hecht het niet. Bij te warm weer droogt de verf juist weer te snel en gaat het uiteindelijk bladderen.

Verfadvies voor de buitenmakers

En, welke kleur gaat het worden? Welke je ook kiest, zorg dat je de juiste verfsoort kiest die geschikt is voor buitengebruik. Kies bijvoorbeeld acrylverf. Deze ademt, waardoor vocht gemakkelijk in en uit de muur kan gaan.

Hulp nodig? Alles wat je moet weten over verf en verfmaterialen vind je terug in onze verfadvies sectie.