Koopadvies verf

Welke verf past het beste bij jouw klus en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van verf? Wij helpen je graag op weg!

Een andere kleur verandert de uitstraling van de ruimte

Als je je kamer een andere look wilt geven, maar niet voor een complete metamorfose wilt gaan, kan het schilderen van je muur een leuke klus zijn. Omdat de kleur voor een groot deel de sfeer van de ruimte bepaalt, zie je al snel resultaat. Wanneer je de kleur zat bent, kies je een andere en begin je gewoon opnieuw. Natuurlijk zijn er verschillende dingen om op te letten voordat je aan de slag gaat. Wat dat is, leggen we hieronder uit. Alvorens je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je weet waar je gaat verven. Als je binnenshuis de kwast oppakt, heb je namelijk andere producten nodig dan wanneer je buitenshuis aan de slag gaat.

De prijzen en specificaties kun je vinden bij het product zelf. Mengverf is alléén in de winkel. Voor meer informatie neem contact op met jouw dichtsbijzijnde Praxis winkel.

Bekijk alle verf

 

Binnen verven

Met verf kun je ervoor zorgen dat een ruimte ineens een stuk hoger, smaller of juist breder lijkt. Dit effect creër je door slechts bepaalde muren een kleur te geven of juist het plafond te verven. Zodra je je plafond verft met een donkere kleur dan oogt de ruimte een stuk lager. Wil je ruimte juist hoger laten lijken? Verf dan de zijwanden met een donkere kleur.

Perfecte omstandigheden om binnen te verven:

 • Temperatuur: tussen de 10°C en 20°C
 • Een tochtvrije omgeving
 • Geen stof: stofzuig de ruimte grondig voordat je begint
 • Bescherm de omgeving met afdekfolie en maak gebruik van afplaktape
 • Zorg voor voldoende licht
 • Als je verft, begin je meestal met de muren en het plafond. Het houtwerk of eventuele details zoals deuren en kozijnen, doe je daarna. Voor het verven van je muur of plafond kun je gebruik maken van acrylverf of latexverf.

   

  Latexverf

  Latexverf laat daarentegen een stuk minder vocht en lucht toe dan acrylverf. Een voordeel hiervan is wel dat latexverf zorgt voor een aangenamer klimaat. Daarnaast is latexverf gemakkelijk schoon te houden en goedkoper dan acrylverf. Latex heeft wel maar een zeer beperkt vullend vermogen. Dit betekent dat je de muur eerst goed glad moet maken om een mooi resultaat te behalen. Latex muurverf is goed te gebruiken in de woon- of slaapkamer. Sommige varianten zijn er ook voor de keuken en de badkamer. Deze zijn dan vochtbestendig. Als je muren geschilderd zijn met latex muurverf, zijn ze goed te reinigen. Latex muurverf geeft namelijk niet af, zoals andere verfsoorten vaak wel doen. Daarnaast is latex te gebruiken op verschillende oppervlakken, zoals metselwerk, beton, pleister, gipsplaten, behangpapier, glasvezel en bestaande verflagen (op waterbasis).

  Structuurverf

  De naam zegt het al: met structuurverf breng je structuur aan op je wanden. Dit is handig om oneffenheden mee te verbloemen. De verf heeft een pasta-achtige structuur die zich uitstekend leent voor het creëren van reliëf op muren en plafonds. Deze verf is even evenvoudig aan te brengen als bijvoorbeeld latex muurverf. Er zijn verschillende soorten structuurverf: fijne of grove korrels. Hiermee krijgen je wanden in meer of mindere mate een robuuste uitstraling.

  Acrylverf

  Bij acrylverf kan lucht en vocht gemakkelijk in en uit de muur trekken. Acrylverf is daarom zeer geschikt voor badkamers en keukens.

   

  Deur & kozijn

  Als je de muur hebt geschilderd, zijn de deuren en kozijnen aan de beurt. Dit wordt meestal gedaan met lakverf. Je kan kiezen voor lakverf op terpentine- of waterbasis. Voor binnengebruik is verf op waterbasis aan te raden, omdat die minder sterk ruikt.

  Trap & vloer

   Bij het verven van je trap en vloer is het verstandig om gebruik te maken van een slijtvaste verf met een vloercoating die bestaat uit een basiscoating en een verharder. Zo wordt het oppervlak goed beschermd tegen slijtage. Het is aan te raden om voor zijdeglans te kiezen. Deze verfsoort is stroever dan hoogglans en verkleint daarom de kans op uitglijden. Voor de trap gebruik je lak en de vloer grondverf.

  Beton

   Beton heeft de eigenschap erg kwetsbaar te zijn voor vlekken en krassen. Het is daarom aan te raden om je betonnen muur of vloer te verven met een speciale betonverf. Deze verf zorgt ervoor dat de robuuste uitstraling van beton behouden blijft, maar dat je vloer of muur toch goed beschermd is. Betonverf is zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik en is kras-, stoot- en slijtvast.

  Metaal

  Als je metaal wilt gaan schilderen, kun je het best een speciale metaalverf gebruiken. Metaalverf is namelijk een grondverf, lakverf en anti-roestmiddel in één. Dit zorgt ervoor dat al je metalen bezittingen niet alleen een nieuwe uitstraling krijgen, maar ook beschermd zijn tegen bijvoorbeeld roestvorming. Metaalverf kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

  Radiator

  Als je je radiator een nieuwe kleur wilt geven, is het niet aan te raden om dit met metaalverf te doen. Deze verfsoort kan namelijk niet tegen hoge temperaturen. Gebruik bij het verven van je radiator daarom altijd radiatorverf. Deze lak is namelijk wel bestand tegen hitte, verkleuring en vroegtijdig afbladderen.

  Tegels

   Voor het schilderen van tegels, kun je het best gebruikmaken van een speciale tegellak. Deze lak hecht ook goed op plaatsen waar het vaak vochtig is, bijvoorbeeld in de badkamer.

  Speciale effecten & hobbyverf

  Je kan ook kiezen voor verf met speciale effecten. Kies bijvoorbeeld voor schoolbordverf of magneetverf om je boodschappenlijstje goed en zonder beschadigingen in het zicht te houden.

  Het verschil tussen de verschillende soorten verf

  Alkydverf (terpentinebasis )

  Verf kan je onderverdelen in alkydverf en acrylverf. Alkydverf, ook wel verf op terpentinebasis genoemd, is een verf die in principe alleen buiten wordt gebruikt. Alkydverf bevat eigenlijk te veel oplosmiddelen voor binnengebruik en het gebruik ervan wordt daarom voor buitenklussen aangeraden. Als je er toch voor kiest gebruik te maken van alkydverf in een binnenruimte, zorg er dan voor dat je goed ventileert. Een reden om toch te kiezen voor alkydverf is omdat deze doorgaans beter dekt en eenvoudiger over te schilderen is dan acrylverf. Alkydverf is verkrijgbaar in de varianten hoogglans en zijdeglans. Over het algemeen geldt; hoe meer glans, hoe makkelijker schoon te maken. Een mattere variant laat echter minder oneffenheden zien van de ondergrond.

  Acrylverf (waterbasis)

  Acrylverf is watergedragen verf en daarom beter voor de gezondheid. Daarnaast ruikt acrylverf veel minder sterk en droogt het aanzienlijk sneller dan alkydverf. Om deze reden is acrylverf erg geschikt voor gebruik binnenshuis. Acrylverf dekt iets minder goed dan alkydverf, het is daarom belangrijk om de ondergrond goed te schuren en een grondlaag aan te brengen. Acrylverf moet ook helemaal verwijderd worden voordat er overheen geschilderd kan worden omdat een nieuwe laag slecht of niet zal hechten.

     Hoeveel verf heb ik nodig?

  1. Meet de hoogte en breedte en vermenigvuldig dit zodat je de oppervlakte weet.
  2. Meet de ramen en deuren en trek dit van het totaal aantal vierkante meters af.
  3. Meestal breng je 2x de verflaag aan. Vermenigvuldig het oppervlak keer 2.
  4. Totale oppervlakte delen door de inhoud van de verfpot

  Muurverf

  Het woord zegt het al, met muurverf kun je muren en steenachtige materialen verven.

  Latex

  Latex is de meest gebruikte muurverf en overschilderbaar. Muurverf en latex kan voor dezelfde oppervlakken gebruikt worden. Plafondverf kan voor de muur en muurverf voor het plafond. De kwaliteit daarentegen is wél anders. Latex wordt vooral voor binnen gebruikt.

  Lakverf

  Lakverf is wordt gebruikt voor hout (kozijnen). Je kunt lakverf zowel binnen als buiten gebruiken.

  Tip: koop beter teveel verf, dan te weinig! Je weet nooit waar het goed voor is en anders moet je weer terug naar de winkel.

   

  Buiten verven

  Is het tijd om het tuinhout weer eens aan te pakken of ga je aan de slag met de kozijnen van het huis? Zorg ervoor dat je gaat schilderen onder de juiste omstandighden. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat je niet het gewenste resultaat behaalt. Dat zou zonde zijn van al het harde werk.

  Perfecte omstandigheden om buiten te verven:

 • Temperatuur: minimaal 10°C
 • Weer: schilder niet in de volle zon om strepen en blaasjes te voorkomen. Bij wind, regen en mist kun je het schilderwerk beter uitstellen. Wacht na regen met schilderen tot de ondergrond goed droog is.
 • Tijdstip: schilder bij voldoende buitenlicht, dus niet 's avonds laat. Bij te weinig buitenlicht kan solventgedragen buitenverf mat worden of zelfs gaan rimpelen.
 • Boten

  Als je een boot hebt, is het erg belangrijk om die regelmatig te onderhouden. Zo houd je hem niet alleen mooi, maar is hij ook goed beschermd. Je kan je boot het beste verven met een jachtlak. Deze lak is speciaal geschikt voor onderdelen en houten bovenbouw van boten boven de waterlijn.

  Gevels

  Als je je gevels gaat verven, zorg dan dat je een verfsoort kiest die geschikt is voor buitengebruik. Een veelgebruikte verfsoort is acrylverf, omdat deze verf ademt. Hierdoor kan de vocht gemakkelijk in en uit de muur.

  Voorbehandelen met grondverf

  Voordat je begint met verven, is het verstandig om het oppervlak eerst in de grondverf te zetten. Grondverf zorgt er namelijk voor dat de verf goed hecht op de ondergrond. Ook vermindert grondverf de zuigende werking van de ondergrond en worden vlekken en kleurverschillen op de ondergrond gemaskeerd. Voor elke soort ondergrond heb je een andere grondverf nodig. Hieronder beschrijven we welk type geschikt is voor welke ondergronden. Weet je al welke grondverf je nodig hebt? Ga dan direct naar ons assortiment grondverf.

  Universele grondverf

 • Hout
 • Harde kunststoffen
 • Metaal
 • Alkyd grondverf

 • Hout
 • Board
 • Acryl grondverf

 • Hout
 • Board
 • Beton
 • Metaalprimer

 • Metaal
 • Loodvrije menie

 • Staal
 • IJzer
 • Hout
 • Kunststofprimer

 • Hard pvc
 • Polyester
 • Harde kunststoffen
 • Top 5 verschillende merken verf

  Bekijk hieronder de top 5 verschillende merken verf. Ben je benieuwd naar al onze verf?

  Afwerken met lakverf

  Zijn de muren, de gevels en het metaalwerk gedaan? Dan kun je de finishing touch geven met lakverf. Hiermee werk je het houtwerk of de kunststof details keurig af. Je kan kiezen voor een transparante of een dekkende lak in verschillende glansgraden. Er zijn drie verschillende glansgraden, namelijk mat, zijdeglans en hoogglans. Elke glansgraad heeft z’n voor- en nadelen. Afhankelijk van de staat van de ondergrond en het resultaat dat je voor ogen hebt, kies je de juiste glansgraad. Weet je al welke lak je nodig hebt? Ga dan direct naar ons assortiment lakken.

  Mat/zijdeglans verf

  Voordelen

 • Maskeert oneffenheden
 • Minder vatbaar voor zichtbare overlapping van de verfbanen

 • Nadelen:
 • Beschermt minder goed tegen vlekken en slijtage
 • Schoonmaken is in sommige gevallen minder eenvoudig, al zijn er wel schrobbare muurverfsoorten
 • Hoogglans verf

  Voordelen

 • Beschermt goed tegen vlekken en slijtage
 • Schoonmaken is eenvoudig

 • Nadelen
 • Oneffenheden zijn sneller zichtbaar
 • Vatbaar voor zichtbare overlapping van de verfbanen
 • Maak je klus compleet

  Welke kwast of roller?

  Het is belangrijk om voor de juiste kwast of roller te kiezen. Welke kwast of roller je gebruikt, hangt niet alleen van de grootte van het oppervlak af, maar ook van de soort verf die je gebruikt.
  Kwasten met dierenhaar kunnen zowel voor acryl- als alkydverf gebruikt worden. Kwasten met kunststofharen kunnen het best alleen gebruikt worden als je met acrylverf aan de slag gaat.

  Voor grote projecten is het verstandig te investeren in duurdere kwasten, zoals een varkensharenkwast. Deze kwasten nemen de verf en beits beter op, geven gelijkmatiger af en zorgen voor een strakke afwerking. De vorm van de kwast is ook bepalend voor de klus. Zo zijn blokwitters perfect voor wat grotere oppervlakken. Puntkwasten zijn meer geschikt voor kleine hoekjes en precisieklussen, zoals het schilderen van plinten en glaslatten.

  Voor grote oppervlakken zoals wanden en plafonds kun je beter een roller gebruiken. Met een schuimroller creëer je eenvoudig een strakke, gladde muur. Verf op waterbasis komt het beste op de muur via een vachtroller of structuurroller. Kortharige nylon rollers en vilten rollers lenen zich beter voor terpentine verf. Voor lak kun je een speciale lakroller gebruiken.

   

  Moet ik voor een transparante of een dekkende lak kiezen?

  Of je een transparante of een dekkende lak gaat gebruiken, wordt bepaald door het effect dat je wilt bereiken. Wil je de structuur of het motief van de ondergrond zichtbaar laten? Kies dan voor een transparante lak. Wil je een effen kleur, zonder kleurverschillen, dan kies je voor een dekkende lak.

  Tip

  Voordat je begint met verven is het verstandig om de ondergrond te behandelen. De ondergrond moet voldoen aan drie eisen: vast, droog en schoon. Verwijder dus eerst losse verfdelen en maak het oppervlak vetvrij. Hierna kun je beginnen met schuren. Vergeet voor je de grondverf of primer aanbrengt niet het oppervlak stofvrij te maken. Sla je deze stappen over, dan heb je kans dat je verf later verkleurt, afbladdert of niet goed hecht.

   

  Verfspuiten

  Geen last van druipende kwasten of verharde verfroller en een egale en gelijkmatige verdeling van de verf.

  Afdekfolie en bescherming

  Om verfspatten te voorkomen, is het daarom van belang dat je alles goed afdekt met folie of bescherming.

  Afplaktape

  Met afplaktape bescherm je de ruiten, plinten en andere oppervlakken en voorkom je dat er verf op komt.

  Verfbakjes- en emmers

  Met verfbak of -emmer kun je de verf gemakkelijker doseren. Je hebt de keuze uit grote en kleine verfbakken.

  Reinigers en afbijt

  Met een verfreiniger of afbijt kun je deze spatten gemakkelijk weer verwijderen.

  Lees voor inspiratie onze blogs

  Lambrisering van verf

  Terug naar de jaren ‘30!

  Welke kleuren passen bij elkaar?

  Kom tot het perfecte kleurenpallet

  Color blocking

  Combineer de juiste kleuren op jouw muur!

  10 verfhacks op een rij

  10 handige tips voor tijdens, voor én na het schilderen!

  Services voor verf

  Thuisbezorgen

  Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!

   

  Direct antwoord op je vragen

  Op voordemakers.nl krijg je direct antwoord op je klusvraag.

  Gereedschap verhuur

  Het juiste gereedschap niet in huis? Je kunt ook gereedschap huren!