Verlichting is meestal een ondergeschoven kindje als het gaat om optimaal gebruik te maken van een ruimte. Wij helpen je dan ook graag met onze life hacks om zo het maximale uit een kamer te kunnen halen. Hieronder lees je de 7 meest voorkomende verlichtingsproblemen.

Alvast een kijkje nemen in het verlichting assortiment van Praxis? Bekijk dan onze verlichting pagina.

Probleem #1: ik heb een laag plafond maar ik wil dat die optisch hoger lijkt

Life hack: gebruik staande lampen en andere verticale elementen.

Een lage ruimte geeft een compact en knus gevoel, maar kan ook klein en beklemmend zijn. Wil je dit gevoel voorkomen? Vermijd hanglampen! Hanglampen benadrukken de hoogte van het plafond en zullen bij lage plafonds de ruimte nog lager laten lijken. Kies voor verticale elementen zoals een staande lamp uit onze collectie. Het plafond lijkt zo hoger dan deze in werkelijkheid is en maakt de kamer ruimtelijker. Nog een ander trucje om je ruimte optisch te verhogen: je muur verven in verticale banen.

Probleem #2: er is weinig natuurlijk licht in mijn ruimte

Life hack: let the light in!

Niet iedere ruimte heeft de luxe van overvloedig natuurlijk licht. Een tekort aan natuurlijk licht komt bijvoorbeeld doordat er te weinig ramen in een kamer zijn of omdat de muren niet aan de buitenmuren grenzen of er überhaupt geen buitenramen geplaatst kunnen worden. Het resultaat is dat een kamer snel schemerig of donker lijkt wat niet bevorderlijk is voor de sfeer en slecht voor de ogen is. Pak dit probleem aan door veel lichtbronnen te plaatsen, vooral in de donkerste hoeken zodat de donkere ruimte een verlichte ruimte wordt. Gebruik hiervoor een hanglamp of een wandlamp van Praxis en je zult zien dat de kamer automatisch groter en lichter lijkt.

Wil je nog meer tips over hoe je zo efficiënt mogelijk jouw ruimte groter kunt laten lijken, bijvoorbeeld bij een studentenkamer? Lees dan onze blog hierover en maak je kamer zo ruimtelijk mogelijk.

Probleem #3: in de keuken werk ik in mijn eigen schaduw

Life hack: inbouwspots in keukenkastjes halogeenspots tl buizen

Bij aankoop of huren van het huis is dit niet het eerste waar je over nadenkt, maar juist in de keuken is de plaats van verlichting erg belangrijk. Met mazzel heb je een groot raam wat veel natuurlijk licht binnenlaat, maar met een beetje pech sta je met je rug naar het raam toe te snijden en te koken. Zo zie je niet goed genoeg wat je doet. Dit los je op door spots in te bouwen zoals uitgelegd in ons klus advies of een tl-buis onder een keukenkastje te hangen. Vind je een tl-buis wel heel heftig? Kijk dan bij onze led-strips voor een energiebesparende en sfeervolle look.

Probleem #4: mijn huis is kil en ongezellig

Life hack: wissel typen verlichting af en ga gek met dimmers

De sfeer van een ruimte staat of valt bij goede sfeerverlichting. Het is dan ook niet gek als er in een ruimte alleen halogeen lampen hangen, de ruimte kil en ongezellig “aanvoelt”. Dit kun je oplossen door meer te spelen met verschillende soorten lampen. Kijk bijvoorbeeld eens naar minder felle lampen of installeer dimmers zodat je de hoeveelheid licht naar elk gewenst punt kunt aanpassen. Het aanbod aan dimmers is ruim en er is voor ieder wat wils.

Nog niet veel ervaring met het installeren van dimmers? Lees dan ons advies over hoe je het beste dimmers kunt installeren. Ook kun je de sfeer van een ruimte opfleuren door verschillende lampen met elkaar te combineren. Op zoek naar verschillende stijlen lampen? Kijk dan op onze pagina over verlichting en vind de stijl die bij je past.

Op zoek naar nog meer tips? Lees dan onze blog over hoe een ruimte nog gezelliger gemaakt kan worden met mooie verlichting.

Probleem #5: ik vergeet vaak de lampen uit te doen

Life hack: zet in op slimme verlichting

Het overkomt ons allemaal weleens, met haast (maar ook soms zonder haast) de deur uitgaan en de lichten aan laten. Zo nu en dan is dit geen probleem, maar als dit structureel gebeurt, is het tijd om actie te ondernemen. Hoe? Stap over op slimme verlichting.

Praxis biedt een royaal aanbod aan slimme verlichting aan waarmee je van jouw verlichting ware gadgets maakt. Wist je bijvoorbeeld al dat je met slimme verlichting een wake up light kunt maken zodat je iedere dag met licht wakker wordt? En goed om te weten: slimme verlichting is niet alleen een mooie gadget maar ook nog eens energiebesparend! Hiervoor kiezen is dus ook nog eens goed voor zowel de portemonnee als het milieu. Benieuwd waar je nog meer op kunt besparen? Lees in onze blog hoe je van duur naar duurzaam gaat en wat dit je jaarlijks oplevert.

Vergeet je buiten vaak de verlichting uit te zetten? Stap dan over op buitenverlichting met een bewegingssensor

Probleem #6: ik kan geen plafondlamp ophangen omdat ik niet mag boren in mijn muren

Life hack: neem je verlies en neem een vloer- of tafellamp of ga aan de slag met montagetape

Niet in alle muren mag geboord worden, bijvoorbeeld omdat dit een huurhuis is. Begrijpelijk van de verhuurder, maar jammer voor jou want dit beperkt je keuze in soort verlichting. Welke lampen zijn dan wel geschikt? Denk aan een tafellamp of een vloerlamp, maar met montagetape kun je een wand- of plafondlamp alsnog ophangen. Een hanglamp is niet aan te raden. Omdat ze minder oppervlakte hebben en zwaarder zijn is de kans groot dat de tape ze niet houdt.

Alsnog op zoek naar een boor? Bekijk onze pagina over boren of leen een boor bij onze gereedschapsverhuur service.

Probleem #7: mijn werkplek is niet licht genoeg

Life hack: neem een tafellamp met helder licht

Ook thuis moet er wel eens wat werk verzet worden, bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent of nog studeert. Wil je vermijden dat je de volledige ruimte moet verlichten? Neem dan een tafellamp zodat je gericht gebruik maakt van het licht. Klaar met werken? Richt dan de tafellamp naar de muur, et voila, je hebt gelijk een sfeerlicht in de kamer erbij. Erg handig als je geen centrale werkplek hebt en zo multifunctioneel van je ruimte gebruik kunt maken.

In een creatieve bui? Lees dan hier hoe je zelf een bureaulamp maakt.

Life hack gelijk in praktijk toepassen?

Bekijk dan snel ons verlichtings assortiment plus bijbehorend schakelmateriaal en spijker jezelf ondertussen nog even bij met ons stappenplan lamp ophangen. Energie over? Lees dan hier hoe je snoeren kunt wegwerken zodat jouw ruimte nog mooier ingedeeld wordt. Succes!