Keuzehulp tuinhout

 

Hout is voor heel veel toepassingen te gebruiken in je tuin, bijvoorbeeld als tuinafscheiding of voor je terras. Maar welke houtsoort is geschikt voor jouw klus? Wij helpen je graag op weg in het maken van je keuze en geven op deze pagina informatie over de voor- en nadelen per soort, de levensduur en het onderhoud.

Soorten tuinhout

Bij Praxis zijn vele soorten tuinhout te verkrijgen. We zetten de meest gebruikte soorten tuinhout voor je op een rijtje, met per soort de voor- en nadelen. 


Geïmpregneerd zachthout
 • Over het algemeen naaldhout, bijvoorbeeld vuren en grenen
 • Verwachte levensduur: 5-10 jaar
 • Impregneren voorkomt houtrot en schimmel (veroorzaakt door blootstelling aan zon en regen) en verlengt de levensduur
 • Voordelig geprijsd
 • Niet recyclebaar en daarom niet erg milieuvriendelijk
 • Moet opnieuw geïmpregneerd worden na zagen en boren
 • Gebruik geïmpregneerd zachthout voor oa: terrassen, trellis, tuinafscheiding en tuinborders

Hardhout
 • Over het algemeen loofhout, bijvoorbeeld eiken, mahonie, essen en teakhout
 • Verwachte levensduur: 15-25 jaar
 • Sterk, veerkrachtig en onderhoudsvrij
 • Is moeilijker te bewerken dan zachthout (zagen, boren, schroeven)
 • Het wordt, zelfs als het direct in contact staat met natte grond, de eerste 5 jaar niet aangetast door houtrot
 • Blijft lang nat en is dan erg glad: als vlonderplank (in de schaduw/winter) niet erg veilig
 • Gebruik hardhout voor oa: carport, trellis, tuinafscheiding en tuinborders


Douglas
 • Heeft van nature een hoge duurzaamheid en is zeer sterk
 • Verwachte levensduur: 5-10 jaar (onbehandeld)
 • Zeer sterke, taaie en veerkrachtige houtsoort
 • Warme uitstraling en mooie structuur
 • Een plank kan kleurverschil en scheuren bevatten
 • Harshoudend en dus kunnen er vettige vlekjes op de plank voorkomen
 • Gebruik douglashout voor oa: bloembakken, speeltoestellen, terrassen, tuinafscheiding en tuinmeubels

WPC composiet
 • Materiaal samengesteld uit (FSC) houtvezels en (gerecycled) kunststof
 • Verwachte levensduur: 10-15 jaar
 • Lijkt qua uiterlijk veel op hout, maar veel nadelige eigenschappen van hout (zoals scheuren, noesten of splinters) zijn niet aan de orde bij WPC
 • Waterbestendig en antislip
 • Makkelijk te bewerken, net als zachthout
 • Onderhoudsvrij, geen verrotting mogelijk en vrijwel volledig kleurvast
 • In meerdere kleuren verkrijgbaar
 • Gebruik WPC composiet voor oa: terras en tuinafscheiding
Bescherming en onderhoud

Bescherming en onderhoud

Als je hout gebruikt in je tuin dan is het belangrijk dat je het goed beschermt en onderhoudt. Invloeden van het weer (zon en regen) maken dat hout na verloop van tijd verkleurt of gaat schimmelen. Zowel geïmpregneerd hout als hardhout vergrijst met de jaren. Een transparante of dekkende beits gaat dit tegen. Douglashout dien je ook te behandelen met een beits of impregneermiddel om blauwgrijze verkleuring te voorkomen. 

Bij Praxis zijn diverse middelen verkrijgbaar om hout te reinigen, zoals aanslagreiniger, schuurpads of een onderhoudspakket voor teakhout. Gebruik geen hogedrukreiniger om tuinhout te reinigen. Dit kan het hout namelijk ruw maken en de beits of olie eraf spuiten, waardoor het hout nog gevoeliger wordt voor vuil. WPC composiet hoef je niet te behandelen en reinig je met heet water, zeep en een harde bezem of borstel. Een hogedrukreiniger mag ook, maar alleen als je koud water gebruikt, de machine instelt op maximaal 80 bar en geen vuilfrees gebruikt.

Assortiment tuinhout-reiniging

Welk hout kies je voor jouw klus?

Niet alle soorten tuinhout zijn geschikt voor elke klus. We geven je een overzicht van de meest voorkomende tuinklussen en welk type hout je daar het beste voor kunt gebruiken. 


Schutting
  Zoek je een mooie schutting om jouw tuin meer rust en privacy te geven? In ons schuttingen assortiment vind je verschillende stijlen en kleuren tuinschermen; van strak en modern tot klassiek en sierlijk. Het is mogelijk om te kiezen voor kant-en-klare tuinschermen of losse schuttingplanken. Met de schuttingplanken, tuinpalen en tuinijzerwaren van Praxis creëer je zelf de schutting die past bij jouw wensen. Kies voor (geïmpregneerd) zachthout, hardhout, WPC composiet, douglas, grenen of steigerhout.

Terras
  Met onze houten vlonderplanken en terrastegels maak je eenvoudig je eigen veranda of terras . Bepaal zelf de uitstraling van je veranda door te kiezen uit verschillende houtsoorten. Ga je voor een warme houtkleur of een stoere, robuust steigerhout look? Kies je voor een duurzame hardhouten vlonderplank of een onderhoudsvrije composiet plank? Geschikt tuinhout voor je terras is (geïmpregneerd) zachthout, hardhout, WPC composiet, douglas, dennenhout of essenhout.

Tuinborder
  Je kunt met tuinrolborders je border elke vorm geven die je maar wenst. Houten tuinborders worden in twee groepen verdeeld: de geïmpregneerde en de hardhouten rolborders. De hardhouten border heeft een langere levensduur dan de geïmpregneerde rolborder. Hardhout is daarentegen wel een stuk duurder. Voor de geïmpregneerde houten tuinborders wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten hout. Door dit hout te impregneren, gaat het hout langer mee en is het bijvoorbeeld bestand tegen houtrot.


Trellis
  Een houten trellisscherm geeft je tuin een ruimtelijke uitstraling. Klimplanten groeien gemakkelijk omhoog door de houten gaaspanelen. Bij Praxis zijn trellisschermen verkrijgbaar van hardhout en geïmpregneerd grenenhout.

Tuinmeubelen
  Bij Praxis vind je een ruim assortiment houten tuinmeubelen zoals tuinbanken, loungesets en tuintafels. Kies je ervoor om zelf een tuinmeubel te maken? Kies dan voor (geïmpregneerd) zachthout, hardhout, steigerhout of douglashout.

Overkapping of tuinhuis
  Onze overkappingen zijn gemaakt van solide soorten veredeld hout. Dit hout is gelamineerd en goed bestand tegen invloeden van het weer. Zo kun je ervoor kiezen om jouw overkapping in de tuin of op je veranda te laten staan, ook in het koudere seizoen. Kies je ervoor om zelf een overkapping of tuinhuis te maken? Kies dan voor (geïmpregneerd) zachthout, hardhout of douglashout.

Extra tips voor het kopen van tuinhout


FSC gekeurd hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Een duurzaam beheerd bos wordt in stand gehouden door herbeplanting en er is respect voor de dier- en plantensoorten van het bos, de lokale bevolking en bosarbeiders. De kap en handel van illegaal geoogst hout zijn niet toegestaan. Bij Praxis kun je duurzaam hout herkennen aan het FSC- of het PEFC-keurmerk.

Geïmpregneerd hout, hardhout en douglashout kun je behandelen met een houtbeits. Wil je graag de houtnerf blijven zien? Kies dan voor een transparante beits. Deze is in meerdere kleuren verkrijgbaar, waardoor je het hout wat donkerder of lichter kan maken. Wil je het hout verven in een kleur naar wens? Kies dan voor een dekkende beits, hierbij komen de houtnerven niet meer goed uit. Een voordeel van dekkende beits is dat de levensduur langer is dan bij transparante beits.

Ga je aan de slag met hout, maar wil of kan je het hout niet op maat zagen? Dan staan wij voor je klaar en helpen je graag met je klus. Laat je hout op maat zagen in onze zagerij. Wij zorgen ervoor dat het hout op de milimeter nauwkeurig wordt gezaagd. De zagerij is te vinden in de Praxis winkel. Hier kun je hout, steigerhout en (houten) plaatmateriaal gratis transportgereed laten zagen.