Schuttingen advies en informatie

 

Welke schutting past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een schutting? Wij helpen je graag op weg!

Welke schutting past bij jou?

Een stevige schutting om je tuin zorgt ervoor dat je in alle rust van je privacy kunt genieten. Maar vergeet niet dat zowel jijzelf als je buren er tegenaan moeten kijken: het oog wil immers ook wat! Een schutting plaatsen is één ding, maar het kiezen van de juiste materialen is al een hele klus op zich. Daar willen wij je graag mee helpen. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie die je nodig hebt om, op basis van jouw tuin, budget en wensen, de juiste keuze te kunnen maken.

Wil je na aankoop de schutting meteen laten monteren op het moment dat het jou het beste uitkomt? Maak dan gebruik van onze Praxis montageservice. Een erkende vakman plaatst jouw schutting, zonder verassingen achteraf en je hebt zelfs 2 jaar garantie!

Bekijk alle schuttingen

De verschillende systemen voor je schutting

Bij het plaatsen van een schutting kun je het jezelf zo moeilijk, maar ook zo gemakkelijk maken als je zelf wilt. Er zijn drie bekende manieren om een schutting te bouwen, waarbij verreweg de meeste mensen gaan voor een schutting die bestaat uit kant-en-klare tuinschermen.

Tuinschermen

 • Snel en gemakkelijk plaatsen
 • Laatste deel moet vaak op maat worden gezaagd

 • In de meeste tuinen staat een schutting die is opgebouwd uit tuinschermen. Dit zijn kant-en-klare schermen (meestal 180 cm breed en hoog) die je direct met het juiste hoekbeslag aan de tuinpalen kunt bevestigen. Als de tuinpalen eenmaal staan is het een koud kunstje om de tuinschermen te plaatsen en is je tuin in mum van tijd gescheiden van de buitenwereld.

   

  Schuttingplanken & rabatdelen

 • Veel vrijheid in je ontwerp
 • Het voorbereiden en plaatsen is arbeidsintensief

 • Er zijn allerlei redenen om niet voor een kant-en-klaar tuinscherm te kiezen, maar zelf met losse schuttingplanken of rabatdelen een schutting te maken. Het grootste voordeel is dat je alle vrijheid hebt om de schutting te bouwen die jij in je hoofd hebt en niet gebonden bent aan de standaard afmetingen van een tuinscherm.

   

  Modulaire schutting

 • Flexibel en allerlei extra mogelijkheden
 • Luxe uitstraling

 • Een modulaire schutting is opgebouwd uit onderdelen van WPC composiet en aluminium. Dit heeft als voordeel dat de schutting eenvoudig op iedere maat te maken is, weinig onderhoud vergt en lang meegaat. Dit zelfbouwsysteem biedt allerlei extra mogelijkheden, zoals LED-verlichting op zonne-energie en het wegwerken van kabels in de holle elementen.

   

  Houtsoorten voor je schutting

  De ene houten schutting is de andere niet. Hieronder vind je de meest voorkomende houtsoorten, compleet met bijbehorende verwachte levensduur en unieke eigenschappen. Kijk voor meer informatie over tuinhout op onze koopadviespagina.

  Geïmpregneerd zachthout

 • Verwachte levensduur: 5-10 jaar
 • Bestand tegen weersinvloeden
 • Beperkte levensduur

 • Geïmpregneerd zachthout als vuren of grenen is bewerkt met een schimmel- en insectenwerende stof. Op deze manier is het beter bestand tegen o.a. weersinvloeden en wordt de levensduur verlengd.

   

  Hardhout

 • Verwachte levensduur: 15-25 jaar
 • Onderhoudsvrij en duurzaam
 • Relatief duur in de aanschaf

 • Hardhout wordt gebruikt als term voor de hardere en duurzamere houtsoorten, denk hierbij aan eikenhout, mahonie, essen en teakhout. Hardhout is ideaal voor schuttingen.

   

  Douglas

 • Verwachte levensduur: 5-10 jaar
 • Bestand tegen weersinvloeden
 • Beperkte levensduur

 • Douglas hout heeft van nature een hoge duurzaamheid en is zeer sterk. Wil je kiezen voor een onbewerkt natuurvriendelijke houtsoort? Kies dan voor Douglas hout.

   

  WPC composiet

 • Verwachte levensduur: 10-15 jaar
 • Onderhoudsvrij en duurzaam
 • Luxe uitstraling

 • WPC composiet bestaat uit onder andere plastic en houtvezels, is 100% recyclebaar, onderhoudsvrij, rotvrij en splintert niet. Ideaal om in de tuin te gebruiken als schutting.

   

  De top 5 tuinschermen

  Hieronder vind je een top 5 van de meest verkochte tuinschermen. Zit hier niet het tuinscherm tussen waar jij naar op zoek bent? Op onze website vind je een uitgebreid assortiment tuinschermen.

  Maak je klus compleet

  Met alleen tuinschermen of schuttingplanken ben je er nog niet. Daarom laten we je hieronder zien wat je nog meer nodig hebt om jouw klus tot een goed einde te brengen.

  Tuinpalen

  Met de juiste tuinpalen heb je een solide basis, zodat je schutting niet bij de eerste de beste windvlaag omwaait. Afhankelijk van het materiaal en de kleur van je tuinschermen of schuttingplanken, kies je de bijbehorende tuinpalen. Houd er bij het kiezen van de lengte van de tuinpaal rekening mee dat 30 tot 40 cm van de tuinpaal onder de grond verdwijnt.

   

  Beslag

  Voor je begint met het plaatsen van je schutting wil je natuurlijk beslagen ten ijs komen. Naast het standaard L-beslag of hoekbeslag (voor het monteren van tuinschermen aan tuinpalen) hebben we ook T-beslag (speciaal voor het bevestigen van holle WPC composiet schuttingdelen).

   

  Tuindeur

  De meeste tuinen hebben een achteruitgang die uitkomt op een brandgang of een andere straat. Houd er bij het kiezen van een schutting dus rekening mee dat je minimaal één tuinpoort in je ontwerp opneemt. Afhankelijk van de gekozen tuinschermen of schuttingplanken kun je ook hier kiezen uit allerlei houtsoorten en kleuren.

   

  Sloten en grendels

  Aangezien de meeste tuindeuren zonder beslag en slot worden geleverd, is het verstandig om ook alvast een poortslot of grendel te kiezen, zodat je je tuin straks kunt afsluiten. Ook vind je hier allerlei ander hang- en sluitwerk voor je tuinpoort.

   

  Maak iets bijzonders van je schutting

  Wil je eens iets anders dan een geïmpregneerd groenbruine schutting? Laat je dan inspireren door onderstaande schuttingen.

  Aan de slag

  Voordat je aan de slag gaat is het goed om na te denken over de volgende zaken. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

  Overleg met je buren
  Bouwen en planten op de erfgrens mag alleen als de buren daar toestemming voor geven. Is dat niet het geval, dan zul je minstens 50 cm binnen de erfgrens moeten blijven. Samen met je buren een tuinafscheiding aanleggen, heeft als voordelen dat je kosten, werkzaamheden en onderhoud kunt delen.

  Bouwvergunning
  Een afscheiding aan de voor- of zijkant van de woning mag meestal niet zonder bouwvergunning worden geplaatst. De maximaal toegestane hoogten van afscheidingen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan van de gemeente. Vraag daarom vóór je begint met bouwen bij de gemeente na welke wettelijke bepalingen van toepassing zijn.

  Vraag om hulp
  Het plaatsen van een tuinafscheiding is een arbeidsintensieve klus. Zorg er voor dat je voldoende mensen om je heen hebt die je bij het plaatsen kunnen helpen.

  Paalkoppen beschermen
  Via de paalkop dringt water in het kopse hout waardoor de kop eerder kan gaan rotten. Ga dit tegen door de kop schuin of puntig af te zagen. Nog beter is het plaatsen van een afdekkap. Bekijk hier al onze afdekkappen.

  Kit lijmen
  Ook als je een tuinpaal in een paalhouder monteert, is het verstandig de kopse onderkant plus de 10 cm daarboven te behandelen met afdichtmiddel. Houtrot wordt zo beter voorkomen.

  Niet aan een kozijn
  Zet een schutting nooit aan het kozijnhout van de woning vast, maar aan de muur. Hout werkt, de schutting kan het kozijn vervormen.

  Maakrecepten van schuttingen voor de makers

  Wij begrijpen als geen ander dat het plaatsen van een schutting best een uitdaging kan zijn. Niet iedereen heeft immers een handige klusser in zijn familie of vriendenkring. Daarom bieden wij je voor de aanschaf van een schutting al informatie over het plaatsen en monteren van je schutting.

  Services voor schuttingen

  Montageservice

  Jij bedenkt het, de vakman maakt het.

  Direct antwoord op je vragen

  Op voordemakers.nl krijg je direct antwoord op je klusvraag.

  Gereedschap verhuur

  Het juiste gereedschap niet in huis? Je kunt ook gereedschap huren!