Keuzehulp schuttingen

Met een schutting creëer je privacy in je tuin. Maar hoe kies je een schutting? Wij leggen uit welke soorten schuttingen er zijn en waar je op moet letten. Zo kies je altijd de juiste schutting voor jouw tuin.

Bekijk alle schuttingen


Voordat je een schutting kiest

Overleg met de buren
Je buren moeten toestemming geven als je op de erfgrens wilt bouwen. Dus overleg altijd eerst met de buren, voordat je een schutting gaat plaatsen. En deel kosten, werkzaamheden en onderhoud door goede afspraken te maken. 

Overleg met de gemeente
Vaak heb je een bouwvergunning nodig voor een schutting aan de voor- of zijkant van een woning. Maximale hoogtes van afscheidingen staan in het bestemmingsplan van de gemeente. Vraag dus altijd een vergunning aan als dat nodig is en bekijk het bestemmingsplan.

Verschillende soorten schuttingen

Er zijn drie bekende manieren om een schutting te bouwen. Verreweg de meeste mensen kiezen voor kant-en-klare tuinschermen. Deze zijn vaak gemaakt van hout en makkelijk te plaatsen. Wil je meer vrijheid in het ontwerp en materiaal? Bouw dan zelf je schutting met planken en rabatdelen. Modulaire schuttingen zijn het meest onderhoudsvriendelijk.


Tuinschermen

Tuinschermen zijn kant-en-klare schuttingdelen die je vast maakt aan tuinpalen.

 • Snel en gemakkelijk te plaatsen
 • Meestal 180 cm breed en hoog
 • Laatste deel moet op maat worden gezaagd

Bekijk alle tuinschermen


Schuttingplanken en rabatdelen

Met lossen schuttingplanken of rabatdelen bouw je zelf je schutting op tussen tuinpalen.

 • Grote vrijheid in ontwerp en materiaalkeuze
 • Niet gebonden aan standaardmaten
 • Voorbereiden en plaatsen kost veel werk

Bekijk alle schuttingplanken


Modulaire schutting

Modulaire schuttingen zijn kant-en-klare schuttingdelen die bestaan uit WPC-composiet en aluminium.

 • Extra mogelijkheden, zoals LED verlichting op zonne-energie
 • Vergt weinig onderhoud en gaat lang mee
 • Op maat te maken
 • Luxe uitstraling

Bekijk alle modulaire schuttingen

Soorten materiaal voor je schutting

Een schutting kan bestaan uit verschillende soorten hout of uit een samenstelling van plastic en hout. Wij leggen voor de meest voorkomende materialen uit wat de unieke eigenschappen en levensduur is.


Geïmpregneerd zachthout

Geïmpregneerd zachthout is vaak van vuren- of grenenhout en bewerkt met een schimmel- en insectenwerende stof. Dit verlengt de levensduur van het hout.

 • Levensduur: 5 tot 10 jaar
 • Prijs: €

Hardhout

Hardhout is onderhoudsarm en duurzaam, maar wel relatief duur in de aanschaf.  Door de hardheid is het ideaal voor schuttingen.

 • Levensduur: 15 tot 25 jaar
 • Prijs: €€€

Douglas hout

Douglas hout is van nature goed bestand tegen weersinvloeden en is zeer sterk. Omdat het onbewerkt is, is dit de meest natuurvriendelijke houtsoort voor een schutting.

 • Levensduur: 5 tot 10 jaar
 • Prijs: €€

WPC composiet

WPC composiet heeft een luxe uitstraling en bestaat uit plastic en houtvezels. Het is 100% recyclebaar, onderhoudsarm, rotvrij en splintert niet. Ideaal dus voor een schutting.

 • Levensduur: 10 tot 15 jaar
 • Prijs: €€€ 

Maak je schutting af

Met alleen tuinschermen of schuttingplanken ben je er nog niet. Bekijk hieronder wat je nog meer nodig hebt en maak je schutting af.


Tuinpalen

Tuinpalen gebruik je om je tuinschermen of planken aan te bevestigen. Kies palen die bij je schutting passen qua kleur en materiaal. 80 tot 100 cm van de paal gaat onder de grond, hou daar dus rekening mee

Tip: Behandel de paal met een rubberseal tot 10 cm boven de grond. Zo voorkom je houtrot.

Bekijk alle tuinpalen


Beslag

Om tuinscherm aan tuinpaal te bevestigen, heb je beslag nodig. Meestal gebruik je hiervoor L-beslag of hoekbeslag. Voor holle WPC composiet-schuttingen gebruik je speciaal T-beslag.

Bekijk al het schuttingbeslag


Tuindeur

De meeste tuinen komen uit op een brandgang of straat. Hou in je ontwerp dus rekening met minstens één tuindeur. Kies een deur die past bij je schutting qua materiaal en kleur.

Bekijk alle tuindeuren


Sloten en grendels

De meeste tuindeuren worden zonder sloten geleverd. Dus het is slim om deze er gelijk bij te kopen. Kies de stijl en kleur die jij mooi vindt.

Bekijk alle schuttingsloten


Schutting gekozen?

Heb je jouw favoriete schutting gevonden? Dan kan je beginnen met de voorbereidingen voor het plaatsen. 

Zelf je schutting plaatsen
Zelf je schutting plaatsen, hoeft niet moeilijk te zijn. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je het aanpakt. En wat je allemaal nodig hebt. Wel is het handig om deze klus altijd met meerdere mensen te doen.

Bekijk stappenplan schutting plaatsen

Schutting laten plaatsen
Toch liever niet zelf aan de slag? Maak dan gebruik van onze montageservice. Een erkende vakman plaatst jouw schutting, zonder verassingen achteraf. En je hebt zelfs 2 jaar garantie.

Bekijk onze montageservice