Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Planten advies en informatie

Welke planten passen het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van planten? Wij helpen je op weg en adviseren je graag over het onderhoud!

Praxis is de grootste aanbieder van planten binnen de Doe Het Zelf markt

Wanneer je meer kleur en gezelligheid in huis of de tuin wilt aanbrengen zijn planten en bloemen dé sfeermakers die niet mogen ontbreken. Het onderhouden van planten is geen hogere wiskunde je moet alleen even goed weten welke verzorging bij welk plantje hoort. Op deze adviespagina ben je daarvoor aan het juiste adres! Wekelijks delen we op deze pagina ons verrassend aanbod tuin- en kamerplanten uit de folder. Daarnaast geven we je dé Tips & Tricks voor het verzorgen en onderhouden van je planten.

Al onze planten zijn alléén in de winkel verkrijgbaar, de plantverzorging en potten zijn wel online verkrijgbaar. Voor meer informatie ga langs bij jouw Praxis winkel in de buurt.

Potten en verzorging

Plantsoorten

Eénjarige planten

Eenjarige planten zijn makkelijke blijmakers waar je gelijk van kunt genieten. Je kunt ze gebruiken in de border maar ook op terras of balkon. Vanaf April zijn ze ook als kleurige hangplanten beschikbaar.

Vaste planten

Bouwstenen voor je tuin, dat zijn ze. Je hebt keuze tussen bodembedekkers, rotsplanten, siergrassen. Een paar bloeiende planten, wuivend pampagras of een groep varens in een hoek maken van je tuin een groene oase. Vaste planten zijn meerjarig en houden doorgaans een humusrijke vochtige bodem.Tijdens het groeiseizoen af en toe bijmesten. Momenteel treft u in onze winkels o.a. Aubrieta, Iberis, Akelei, Saxifraga, Scabiosa, Erysium en kruipende Phlox soorten in meerdere kleuren.

Heesters

Heesters zijn houtige struiken die ook in de winter boven de grond aanwezig blijven. Ze groeien in het voorjaar weer verder en zijn dus ideaal om een flink stuk tuin op te fleuren. Een van de populairste soorten is de Hortensia die prachtig gekleurde bloemen heeft.

Kuipplanten

Mooie mix aan zomerbloeiende planten die uitermate geschikt zijn voor het terras en balkon. Beschikbaar zijn o.a. Solanum jasminoides (wit), Thunbergia (oranje) en Anisodontea (roze). De meeste kuipplanten verkiezen een enigszins beschutte plek in de zon, de Solanum jasminoides kan ook tegen een stootje en mag ook wat meer op de wind staan. Kuipplanten kunnen overwinteren mits op een vorstvrije maar koele en lichte plaats bewaard. Sterkere soorten zoals de olijven en tuinpalmen kunnen een paar graden vorst verdragen maar voorkom dat ze op de Noord of Oosterwind staan en pak de kroon eventueel in met noppenfolie.

Meest verkocht

Orchidee

Te midden van de plantenfamilies nemen orchideeën door hun schoonheid een zeer belangrijke plaats in. Het aantal soorten dat zich tot de orchideeën mag rekenen, is bijzonder groot. Een belangrijk deel daarvan groeit in de subtropen. De meeste tropische orchideeën zijn epifytisch. Dat is ook de reden dat de ‘grond’ in de potten van die soorten zo afwijkt. De beminnelijke nachtvlinder is de letterlijke vertaling van een van de populairste orchideeën, de Phalaenopsis. Van oorsprong groeit deze orchidee in Azië op bomen in de regenwouden. Phalaenopsis is verkrijgbaar in de kleuren roze, lila en zelfs geel.

Olijfboom

Een olijfboom op je terras of balkon zorgt voor een mediterrane uitstraling. Plaatsing in de volle zon en uit de wind geniet de voorkeur, maar is niet noodzakelijk. De ideale grond om de boom in te plaatsen is voedzaam en kleihoudend. Dat kun je bereiken door tuingrond te gebruiken, aangevuld met kleikorrels en compost, zodat de grond lekker luchtig wordt. De drainage moet ideaal zijn, want de olijfboom houdt niet van natte voeten. Daarom leg je kleikorrels onder in de pot, die nemen het meeste water op. Het overtollige water moet uit de pot kunnen stromen.

Hortensia

De hortensia is een veelzijdige plant. Zij past net zo goed in een mooie, kleurrijke als in een strakke tuin. Ze doet het goed in zowel de volle grond als in potten. Hortensia is sterke plant met bloemen die bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar en blijven dat doen, ook als je ze snoeit. De bloemen zijn er in vele kleuren. Het kleurenpalet reikt van sneeuwwit tot ijsblauw, van oudroze tot donkerpaars, van citroengeel tot felrood. Wil je het huis opfleuren? In augustus en september kun je de hortensia mooi in een vaas zetten en er in huis van genieten.

Lavendel

Mooie kleuren & rustgevende geuren: lavendel maakt het je graag naar de zin in een pot op je balkon of in de volle grond. De plant doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. Niet alleen wij zijn fan, ook vlinders zijn dol op de nectar en de blauwige bloemen. Bovendien heb jij ook na de bloei nog plezier van je lavendel, want van de afgeknipte bloempjes kun je geurbuiltjes maken. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt en witte, violette, of purperen bloemen voortbrengt.

Dianthus Pink Kisses

Super mooi, robuust en veelzijdig - dat is de minianjer met de naam Pink Kisses. Met zijn talloze kleine tweekleurige bloemen en hun delicate geur is dit een leuk geschenkartikel. Maar het maakt de Pink Kisses ook perfect voor een vrolijke inrichting van de tuin. De geurende bloemen zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen.

Geranium

Klassiek knalrood, met Franse franje, pront omhoog groeiend of juist zwierig hangend, er zijn wel 600 verschillende soorten geraniums die allemaal rijk en lang bloeien. Als tuinbloeier is het een beauty met mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept en heel diep donkerrood. Er zijn soorten die al in maart bloeien en anderen die tot diep in het najaar bloemen geven.

Spaanse Margriet

Onder de zonaanbidders maakt de Spaanse margriet het wel heel bont. Hij is zo dol op de zon dat hij demonstratief de kelkjes sluit als het donker is. Maar geen nood: bij zonsopgang gaan zijn mooie felgekleurde bloemen weer open. De Spaanse margriet komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is dan ook heel makkelijk als het om water geven gaat. Je kunt 'm gerust een paar dagen overslaan.

Zelf kweken

Eten uit eigen tuin

Elke dag verse groenten en fruit op tafel dat willen we toch allemaal wel? Het creëren van je eigen moestuin kun zowel op je balkon als in je tuin doen. Wil je inspiratie voor het inrichten van je eigen kweektuin? Bekijk dan hier onze blog over de 5 mooiste moestuinen van Nederlandse bodem. Naast groenten en fruit zijn kruiden ook zeer geschikt om zelf te kweken. Binnen een handomdraai tover je lekkerste gerechten van eigen grond. Hebben we je interesse weten te wekken voor het inrichten van je eigen moestuin? Lees dan hieronder wat je nodig hebt en een stappenplan hoe je het beste te werk kunt gaan.

Wat heb je nodig?

Bij het aanleggen van een moestuin heb je wel met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de moestuin geplaatst gaat worden. De ideale plek voor de moestuin ligt de helft van de dag in de zon en de andere helft van de dag in de schaduw. Begin je een moestuin op het dakterras of op het balkon dan kun je het best gebruik maken van een kweekbak op poten. Naast het uitkiezen van de juiste groenten en fruit zaaien of planten heb je ook potgrond nodig om zaden en wortels te kunnen bedekken. Het laatste en wel de belangrijkste musthave is een goede plantensproeier met diverse spuitstanden.Moestuin in 4 stappen

1. Check de locatie en denk na over de presentatie van je kweektuin
2. Zorg voor de juiste grond, compost + tuinaarde
3. Tijd om te zaaien, doe dit als de vrieskou voorbij is.
4. Geef je moestuin veel liefde, aandacht en water. Even geduld en je zult zien dat je de lekkerste groenten en fruit kunt oogsten.

Houten kweektuin

Een houten kweektuin is niet alleen praktisch voor het scheiden van diverse soorten groenten en fruit, het staat ook nog eens erg mooi in de tuin of op het balkon. Je kunt een houten kweektuin kopen maar nog leuker is om het zelf te maken! Het klusadvies lees je hier.

Fruitbomen

Bij een moestuin denken we vaak aan de kleine plantjes maar in een mooie kweektuin staan horen natuurlijk ook mooi fruitbomen zoals: de appelboom, perenboom, citroenboom, kersenboom en bramenstruiken. Wil je meer weten over het kweken van fruitbomen lees er dan hier meer over.

Kruiden

Het zijn de kruiden die een gerecht heerlijk op smaak brengen, vergeet dus in je moestuin niet om plek te maken voor lekkere kruiden en specerijen. We hebben een fijn klusadvies hier voor je klaar staan over hoe je een kruidentuintje van een een pallet kan maken.

Plantverzorging

Ontdek de mooiste blogs over planten!