Keuzehulp laminaat

Zie je door de soorten laminaat het bos niet meer? Laminaat met of zonder v-groef, met of zonder houtstructuur en visgraat of gewone plank?

Wij vertellen je waar je op moet letten bij laminaat kopen. En we helpen je kiezen tussen de verschillende opties.

Bekijk alle laminaat


Wanneer kies je voor laminaat?

Twijfel je nog of laminaat een goede keuze is? Het voordeel van laminaat is dat het makkelijk schoon te maken is. En je hoeft laminaat niet zo vaak te onderhouden als bijvoorbeeld hout. Dit kan ook een nadeel zijn, want laminaat slijt na een tijdje. Je kunt je vloer dan niet opknappen want laminaat schuren of laminaat verven kan helaas niet. Wel is een laminaatvloer een goedkopere optie dan hout of PVC.

Welke soorten laminaat zijn er?

Er zijn heel veel soorten laminaat. Bij het kiezen van jouw favoriet, is het belangrijk om rekening te houden met:

 • De ruimte waarin je het laminaat gaat leggen
  • Waterbestendigheid
  • Vloerverwarming
  • Gebruiksklasse
 • Hoe je wilt dat het laminaat er uit gaat zien
  • Vorm en patroon
  • Kleur
  • De soort groef van je laminaat: met of zonder v-groef

Wij leggen je per eigenschap uit waar je op moet letten. Zo kies jij makkelijk jouw ideale laminaat uit al die soorten.

Bekijk alle laminaat

In welke ruimte komt het laminaat?


Moet je laminaat goed tegen water kunnen?

Ga je laminaat leggen in je badkamer of keuken? Dan is waterbestendig laminaat de beste keuze. Zo voorkom je kromtrekken van je vloer in deze vochtige ruimtes. Zorg wel altijd dat je de vloer afkit als je hem in de badkamer legt. 

Natuurlijk kan je dit type laminaat ook in andere ruimtes leggen. Dan hoef je niet meer bang te zijn voor ongelukjes met water.

Bekijk alle waterbestendige laminaat


Komt er onder je laminaat vloerverwarming?

Als je vloerverwarming onder je laminaat wilt, is het belangrijk dat je de het juiste soort laminaat kiest. Dan weet je zeker dat je vloer de warmte ook doorgeeft. Kies dan dus altijd voor laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming.

Bekijk alle laminaat voor vloerverwarming

Hoe moet het laminaat er uit zien?


Vorm van het laminaat

De vorm van het laminaat bepaalt het patroon waarin de vloer gelegd wordt. Bij laminaat kun je kiezen tussen planken, tegels of een visgraat vloer. Laminaat in een houtlook hebben wij in plank of visgraat. Betonlook laminaat hebben we in de vorm van een tegel.

Bekijk alle vormen laminaat

Kleur van het laminaat kiezen

De kleur van je laminaat vloer, kies je het beste op basis van de ruimte waarin je de vloer legt. Is de ruimte klein of heeft het lage plafonds? Dan vergroot je de ruimte optisch door er een lichte kleur vloer in te leggen. Een donkere kleur vloer maakt de ruimte optisch kleiner, maar geeft het ook een warme, klassieke uitstraling. Of ga voor een industriële betonlook met grijze laminaattegels.

Bekijk alle kleuren laminaat

Laminaat met of zonder v-groef

Of je kiest voor laminaat met v-groef of zonder, bepaalt ook hoe je vloer er uit komt te zien. Laminaat met v-groef lijkt meer op een houten vloer doordat er groeven zichtbaar zijn tussen de planken. Wil je liever een strakke vloer? Kies dan voor laminaat zonder v-groef.

Bekijk laminaat met en zonder v-groef


Bereken hoeveel laminaat je nodig hebt

Bereken makkelijk hoeveel laminaat je moet kopen, door de ruimte te scannen met de Vloeren Rekenhulp. Deze rekenhulp vind je in de Praxis app.

Download de app