Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Je kerstboom verzorgen

Er gaat natuurlijk niets boven een echte kerstboom. Maar hoe voorkom je dat hij voor kerst al zijn naalden verliest? Met deze verzorgingstips geef jij je kerstboom de liefde die hij nodig heeft. 

Er gaat natuurlijk niets boven een echte kerstboom. Maar hoe voorkom je dat hij voor kerst al zijn naalden verliest? Met deze verzorgingstips geef jij je kerstboom de liefde die hij nodig heeft. 

Bekijk alle echte kerstbomen
kerstboom tak
Ga snel naar

Waarom je kerstboom verzorgen?

Je wilt natuurlijk dat je kerstboom er prachtig uitziet en zo min mogelijk naalden verliest tijdens het kerstseizoen. Of je nou een boom met of zonder kluit hebt, een echte kerstboom heeft extra aandacht en verzorging nodig. Met deze vijf handige tips blijft je kerstboom in topconditie!

Kerstboomverzorging tips

Tip 1: zaag een stukje van de stam af

Heb je een gezaagde kerstboom? Zorg dan dat je zelf nog eens 3 tot 4 centimeter van de onderkant van de stam afzaagt. Zo kan de boom beter water opnemen. Zaag de stam recht af, en dus niet schuin of in een V-vorm.

 

Tip 2: je kerstboom laten acclimatiseren

Zit er een plastic hoes om de boom? Haal deze er dan thuis zo snel mogelijk af. Zo voorkom je dat de boom gaat schimmelen. Laat je kerstboom daarna minstens 24 uur acclimatiseren in een koele ruimte van het huis. Hierdoor vallen zijn naalden minder snel uit. Zet een gezaagde boom ook alvast in een emmer of kerstboomstandaard met water.

 

Tip 3: zoek een goede plek voor je kerstboom

Zoek een mooie plek in je huis voor de boom. Het liefst niet op de tocht of dichter dan twee meter op de verwarming. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de boom snel uitdroogt en de naalden eerder vallen. Heb je vloerverwarming? Zet je kerstboom dan het liefst op een krukje.

Tip 4: je kerstboom water geven

Je kerstboom heeft water nodig. Een kerstboom water geven zonder kluit doe je door een kerstboomstandaard met waterreservoir te gebruiken. Controleer iedere dag of die nog goed gevuld is met water. Een boom drinkt namelijk liters water per dag. Zo voorkom je uitdroging en het uitvallen van naalden. Ook kun je af en toe de takken nat sproeien. Heb je een kerstboom met kluit? Geef hem dan meteen een paar liter water. Daarna is een halve tot één liter water per dag voldoende.

 

Tip 5: je kerstboom voeding geven

Ben je op zoek naar kerstboom voeding? Dan kun je ook universele kamerplanten voeding gebruiken. Hiermee krijgt je kerstboom een extra boost en behoudt hij langer zijn naalden. Voeg de voeding aan het gietwater toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

kerstboom voor de deur

Wanneer kan ik de kerstboom opzetten?

Wil je de kerstboom opzetten, maar weet je niet zo goed wanneer? De ongeschreven regel is vaak na de Sinterklaasviering op 5 december. Je kunt hem natuurlijk ook eerder optuigen. Let er wel op dat echte kerstbomen vaak drie à vier weken mooi blijven. Plaats mooie kerstverlichting en kerstballen in je boom en creëer een gezellige sfeer in huis! 

Tot wanneer kan ik de kerstboom laten staan?

De officiële kerstperiode duurt tot Driekoningen op 6 januari. De meeste mensen tuigen dan hun kerstboom af. Heb je een kerstboom met kluit en wil je deze liever niet wegdoen? Plant ‘m dan in je tuin, zodat je de boom de volgende kerst weer kunt hergebruiken. Doe dit mét pot, dan blijven de wortels mooi compact en graaf je de boom volgende kerst zo weer uit.

Sommige gemeentes halen je kerstboom op in januari of hebben een inzamelpunt waar je 'm kunt afgeven. Wel zo handig! Wil je meer tips over het opruimen van je kerstboom? Bekijk dan 5 tips om je kerstboom op te ruimen

De beste kerstboomstandaarden

Heb je een mooie kerstboom gekocht? Dan wil je natuurlijk wel dat hij zo lang mogelijk staat. Je kunt natuurlijk de kerstboom in een pot planten, maar nog beter is om een kerstboomstandaard te kopen. Een standaard zorgt er namelijk voor dat je boom kaarsrecht en stabiel staat, zodat hij niet kan omvallen.

Bekijk alle kerstboomstandaarden

kerstmarkt praxis

Onze feestelijke kerstmarkt is open

Het is al kerst bij Praxis! In verschillende Praxis winkels organiseren we kerstmarkten vol inspiratie. Van kerstverlichting tot decoratie en van kerstbomen tot de leukste doe-het-zelf-projecten. 

Vind een kerstmarkt in de buurt

Kerstboom zonder onderhoud

Vind jij een echte kerstboom toch iets te veel gedoe? Ga dan voor een kunstkerstboom! Geen verzorging nodig. Ideaal toch?! Dit zijn onze populairste kunstkerstbomen.

Bekijk alle kunstkerstbomen

Bekijk de kerstspecial vol kerst inspiratie! | Praxis

Kerst special

Bereid je voor op de kerst met Praxis! Deze kerst special zit boordevol bomen, kerstdecoratie, kersttrends, maak-het-zelf-ideeën en inspiratie!

BEKIJK DE KERSTSPECIAL

Meer over kerst

Je kerstboom opruimen? 5 tips!

Inspiratie

Je kerstboom opruimen? 5 tips!

Kerstboomstandaard maken

Stappenplan

Kerstboomstandaard maken

Kerstbomen bij Praxis

Productadvies

Kerstbomen bij Praxis

Inspiratie om je kerstboom te versieren

Inspiratie

Inspiratie om je kerstboom te versieren

Maak een eland lamp

Stappenplan

Maak een eland lamp

Welke kerstboom is duurzaam?

Inspiratie

Welke kerstboom is duurzaam?

Kerstcadeaus voor elke Maker!

Inspiratie

Kerstcadeaus voor elke Maker!

Geef je tuin of balkon een kerst make-over!

Inspiratie

Geef je tuin of balkon een kerst make-over!

Een slimme kerstsfeer op 4 manieren

Inspiratie

Een slimme kerstsfeer op 4 manieren

De 5 leukste cadeaus om zelf te maken!

Inspiratie

De 5 leukste cadeaus om zelf te maken!

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten