Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Leestijd
3 minuten
Delen
buitenkant-huis-verven

De buitenkant van je huis opknappen met verf

Uitgekeken op je buitengevel? Het klinkt misschien als een opgave, maar met een likje verf ben je vaak al klaar. En geloof ons: met een opgefriste gevel, kom je nog lekkerder thuis.

Uitgekeken op je buitengevel? Het klinkt misschien als een opgave, maar met een likje verf ben je vaak al klaar. En geloof ons: met een opgefriste gevel, kom je nog lekkerder thuis.

 

Voordat je begint...

Het liefst bepaal je helemaal zelf welke kleur je op de buitenmuur smeert. Maar er zijn soms regels aan verbonden. Wanneer je bijvoorbeeld in een 'beschermd stads- of dorpsgezicht' gebied woont mag je niet zomaar je huis een andere kleur geven. Dit geldt ook als je een koophuis hebt. Check dus vooraf even bij jouw gemeente wat er mag. Woon je in een huurhuis? Vraag dan altijd eerst toestemming bij de eigenaar. Check? Let’s go!

Welke kleur past bij je huis?

Voordat je naar Praxis gaat om verf te halen, adviseren we je om een rondje door de buurt te lopen. Welke kleuren spreken je aan en passen bij je huis? Doe van tevoren genoeg ideeën op. Probeer de kleur af te stemmen op je dak en kozijnen. Een huis met rieten dak wordt bijvoorbeeld modern door de buitenmuren wit te verven.

Kies de juiste verf

Weet je welke kleur het gaat worden? Waar je ook voor gaat, zorg dat je de juiste verfsoort kiest die geschikt is voor buitengebruik. Kies bijvoorbeeld speciale gevelverf. Deze zijn vocht- en weerbestendig en geven daardoor een langdurige bescherming. Meer advies nodig? Alles wat je moet weten over verf en verfmaterialen vind je terug in ons koopadvies verf.

Bekijk onze verf, speciaal voor je gevel

Zo ga je te werk met je buitengevel

Niet alle gevels kunnen geschilderd worden. Test de vochtigheidsgraad van de gevel met een vochtmeter. Als je gevel een vochtigheid van meer dan 5% aangeeft, zal de verf niet goed hechten.

Is je muur geschikt? Begin dan met het ontstoffen van de gevel met een borstel. Herstel barsten en voegen met een vulmiddel en zorg ervoor dat mos is verwijderd. Dat kan bijvoorbeeld met een hogedrukspuit. Tip: deze kun je ook huren!

Begin vervolgens met een witte laag primer. Gebruik hiervoor een roller en ronde borstel. Is de primer droog? Dan mag de eerste laag verf erop. Eerst de randen, dan ga je door met de grote oppervlaktes. Als deze droog is, begin je met de tweede en laatste laag.

Vergeet je kozijnen niet

Voor een strak afgewerkt eindresultaat neem je natuurlijk ook de kozijnen mee. De kleur bepaal je helemaal zelf. Wil je een unieke look voor je huis? Verf de kozijnen in exact dezelfde kleur als de buitenmuur. Wil je je ramen groter laten lijken? Geef de kozijnen dan een lichtere kleur. Kies daarvoor altijd een goede beits of lak. Beits beschermt het hout tot wel 7 jaar en buitenlak gaat tot wel 12 jaar mee. Bekijk in de video hoe je je kozijnen schildert.

De beste tijd om buiten te schilderen

Een buitenklus doe je liever niet in de winter of tijdens regenachtige dagen. Niet fijn voor jou, maar ook niet voor het resultaat! De beste periode om je huis onder handen te nemen is vanaf mei tot uiterlijk september. Zorg dan nog dat het niet te vochtig is; de verf droogt dan te langzaam en zo hecht het niet. Bij te warm weer droogt de verf juist weer te snel en gaat het uiteindelijk bladderen.

Een flinke klus, maar dan heb je ook wat. Met een fris geschilderde buitenmuur kom je elke dag weer vrolijk thuis. En je hebt er jaren plezier van. Zeker de moeite waard dus. Voor meer advies over het schilderen van buitenmuren, staan onze medewerkers voor je klaar in de winkel. Succes!

Meer over verf

Kwasten en verfrollers schoonmaken

klustip

Kwasten en verfrollers schoonmaken

Schilderen? Pak deze tips erbij!

Inspiratie

Schilderen? Pak deze tips erbij!

Alles over verf

Productadvies

Alles over verf

Structuurverf aanbrengen en verwijderen

klustip

Structuurverf aanbrengen en verwijderen

Productadvies RAL 9010

Productadvies

Productadvies RAL 9010

Binnenkozijnen schilderenBinnenkozijnen schilderen

Stappenplan

Binnenkozijnen schilderen

Keukenkastjes verven

klustip

Keukenkastjes verven

Zelf je trap vervenZelf je trap verven

Stappenplan

Zelf je trap verven

Productadvies verfrollers

Productadvies

Productadvies verfrollers

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten