Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Advies voor het beitsen van tuinhout

Wat kun je allemaal beitsen en waarom?

Wil je je tuinhout beschermen tegen weersinvloeden? Dan is beitsen de optie. Op deze manier worden je schuttingen, de vlonder en bijvoorbeeld je tuinmeubelen beschermt tegen weersinvloeden.

Voordeel van beits is, dat je geen grondverf nodig hebt als basis. Beits kun je direct aanbrengen op het tuinhout.

Wil je starten met de klus? Hieronder vind je een overzicht van alle benodigdheden om te beitsen, een stappenplan en een aantal tips.

Wil je meteen beits bestellen? Klik dan hier om naar alle beitsen te gaan.

Tips voor het beitsen van hout

Handige tips voor het beitsen van hout

Elke klus vraagt om een andere aanpak en spullen. Voordat je begint met beitsen is het goed om op een aantal dingen te letten, waaronder het soort beits wat je wilt gaan gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een transparante beits nodig of een dekkende beits? Hieronder vind je een aantal tips en dingen waar je rekening mee moet houden voordat je begint met beitsen.

 

Transparante beits

Wil je graag de houtnerf blijven zien? Kies dan voor een transparante beits. Ondanks de transparantie is de beits in meerdere kleuren verkrijgbaar. Je kan het karakter van het hout versterken, het hout donkerder maken of juist lichter.

 

 

Dekkende beits

Wil je het hout juist verven in een kleur naar wens? Kies dan voor een dekkende beits, maar let hierbij op dat de houtnerven niet meer goed uitkomen. Een voordeel van dekkende beits is dat de levensduur langer is dan bij transparante beits.

 

Stappenplan en benodigdheden: het beitsen van hout

Hoe moet ik beitsen?

Voordat je gaat beitsen is het verstandig om je goed voor te bereiden. Zorg dat je de juiste benodigdheden hebt klaarliggen, zoals beits en kwasten. Om het makkelijk te maken vind je hieronder een overzicht van alle benodigdheden en een uitgebreid stappenplan om te beitsen.

Voorbereiding

Een voorbereiding is het halve werk! Voordat je begint met beitsen moet het tuinhout reinigen. Let hierbij op dat nieuw tuinhout anders moet worden schoongemaakt dan verweerd tuinhout. Nieuw tuinhout dien je namelijk eerst te ontvetten en beetje te schuren, maar verweerd tuinhout reinig je met tuinmeubelreiniger (verdund) en een harde borstel. Zodra je dit gedaan hebt spoel je het hout af met water en ga je eroverheen met een zachte borstel. Zorg ervoor dat het hout goed droogt, dus minimaal 24 uur laten drogen. Zodra het hout opgedroogd is dien je het nog te schuren. Door het schoonmaken schuur je vuil niet in de oude verflaag. Hierdoor hecht de verf veel beter.
 

Stap 1:

Mochten er scheuren of gaten in het tuinhout zitten, repareer deze dan. Ga je dekkende beits gebruiken? Maak dan gebruik van houtrotvuller. Bij transparante beits maak je gebruik van kneedbaar hout. Na de reparatie moet je nog even de gerepareerde plekken schuren, schuur in de richting van de houtnerf.

 

Stap 2:

Nu kun je beginnen met beitsen. Schilder altijd met de nerf mee, let er op dat je druppels meteen wegveegt. Laat het hout na de eerste laag beits 24 uur drogen.

Tip: Om de beits bij de eerste laag dieper in het hout te laten trekken, moet je deze verdunnen met terpentine. Verhouding: 3 delen beits op 1 deel terpentine.

 

Stap 3:

Schuur het hout nogmaals, maar dan lichtjes. Hierna breng je de tweede laag beits aan. Deze moet je niet verdunnen.

 

Stap 4:

Afhankelijk van het hout dien je nog een derde laag beits aan te brengen. Nieuw, onbehandeld hout kun je het beste drie lagen beits geven. Ouder tuinhout wat je al eens in de beits hebt gezet hoeft maar twee lagen beits te krijgen.

 

Benodigdheden voor het beitsen van hout

Wat heb je allemaal nodig om hout te kunnen beitsen?

Of je nou een schutting, tuinhuis, vlonder of tuinmeubel gaat beitsen, voor al deze klussen heb je een aantal artikelen nodig. Hieronder vind je een overzicht van een aantal artikelen die je nodig hebt om te kunnen beginnen met beitsen. Ideaal: je kunt ze meteen in je winkelmandje zetten en bestellen via onze website.

/

Kneedbaar hout

Met kneedbare hout repaar je scheurtjes en gaatjes. Binnen binnen en buiten te gebruiken en verkrijgbaar in 7 kleuren.

Meer informatie

/

Plamuurmes

Gebruik het plamuurmes samen met een houtvuller om gaatjes en scheuren te reparen in je tuinhout.

Meer informatie

/

Beitskwast

Maak tijdens het beitsen gebruik van een beitskwast. De kwast is te verkrijgen in verschillende formaten.

Meer informatie

/

Terpentine

Terpentine is onmisbaar bij je beitsklus. Verdun je beits met wat terpentine om de beits beter in het hout laten trekken.

Meer informatie