Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Terras bestraten

Wat kun je allemaal bestraten in je tuin?

Terrassen en paden vormen een belangrijk onderdeel van je tuin: ze zorgen voor structuur, comfort en gemak. Bovendien zijn het de laatste jaren zeker echte stijlelementen geworden. Het bestraten van je tuin of terras is een flinke klus, maar is heel goed zelf te doen. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Als je terras eenmaal klaar is, kun je er namelijk goed en lang van genieten. Wij geven graag advies over keuze, aanleg en onderhoud.

Stappenplan en benodigdheden: bestraten van je terras

Hoe moet ik bestraten?

Voordat je een terras of pad gaat aanleggen, is het verstandig om een plan te maken. Meet je tuin op en maak een plattegrond op schaal. Voor de aanleg en inrichting van je tuin kun je ideeën opdoen bij Praxis, maar ook in je eigen woonwijk. Zorg in ieder geval voor een ontwerp dat goed bij je huis en je budget past.

Stap1: Voorbereiding

 

  • Verwijder oude bestrating en planten.
  • Zet de maten van de bestrating uit met piketpaaltjes en touw. De piketten worden 10 cm buiten de werkelijke maten van het terras gezet.
  • Graaf het terras uit, ongeveer 15-20 cm diep. Dit is de vorm waarin het bed van ophoogzand komt te liggen. Stamp het cunet goed aan, haal de paaltjes en het touw weg en breng het bed van ophoogzand aan.
  • Rei het ophoogzand af met een reilat en controleer met een waterpas of de waterpas-app van Praxis of de grond horizontaal is. Maak vervolgens het ophoogzand goed nat en laat het minimaal een halve dag inklinken (‘inwateren’). In plaats van inwateren, kun je het zandbed ook compact maken met een trilplaat.
  • Zet, na het inklinken van het zandbed, de omtrek van de bestrating inclusief kantopsluiting uit met piketpaaltjes en touw. Zorg dat alle piketpaaltjes op dezelfde hoogte staan. Controleer dit met een lat en een waterpas. De touwtjes moeten op de geplande hoogte van de bovenkant van de toekomstige bestrating gepositioneerd worden.
  • Sla de kantopsluiting met een rubberen hamer (van bijvoorbeeld het merk Sencys) 2 à 3 cm lager dan de gespannen touwtjes. Gebruik een waterpas om te controleren of de kantopsluiting horizontaal achter elkaar ligt.
  • Maak op de volgende manier een afloop voor de afwatering. Leg op de steen die het hoogst staat een touw en rol deze uit naar de steen op het laagste punt, en zet deze strak doormiddel van een paar stenen boven op elkaar te leggen. Daarna kun je om de 60 cm een steen leggen op de hoogte van het touw.

     

Stap 2: Bestraten

Nu wordt het tijd om de bestrating te leggen. Hoe je dit het beste kunt doen, hangt af van het soort bestrating dat je wilt gebruiken. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je een recht pad of een rechthoekig terras aanlegt met betontegels, stenen en kinderkopjes.

Betontegels leggen

Begin aan de kant van het huis. Leg de eerste tegel tegen de (hoogste) kantopsluiting aan. Til de tegel horizontaal tot vlak boven het zandbed en leg de tegel er voorzichtig en nauwkeurig op. Leg de volgende tegel er met beleid tegenaan. Ga door totdat het gehele zandbed is bestraat. Tegels die in verband met de afloop lager moeten liggen, sla je met een rubberen hamer dieper. Om te controleren of de bestrating vlak ligt, gebruik je een waterpas en een balkje. Leg de balk op de bestrating en de waterpas op de balk.

Op maat maken

Soms moet je tegels op maat maken. Dit kan het beste met een tegel- en stenenknipper of een tegelzaagmachine. Het kan ook met een haakse slijper. Praxis heeft er diversen te koop.

Stenen en kinderkopjes leggen

Gebakken getrommelde stenen en kinderkopjes zijn niet regelmatig gevormd. Het leggen is moeilijker en tijdrovender dan bij regelmatig gevormde stenen. Je moet namelijk elke steen één voor één op de plaats tikken. Je moet bij het leggen van stenen en kinderkopjes op het zandbed zitten. Leg daarom een groot stuk plaatmateriaal op het zandbed. Graaf met de hand een geultje voor een rij stenen. Plaats de stenen vervolgens in de geul en sla ze met één slag met de rubberen hamer vast. Graaf voor de aangelegde rij weer een geultje en leg de tweede rij. Ga zo door totdat de bestrating ligt. Bij kinderkopjes of andere vierkante materialen graaf je telkens een kuiltje voor één steen. Je legt het kinderkopje in het kuiltje en slaat vervolgens het kinderkopje met twee of drie tikken met de rubberen hamer vast.

Tip 1:

Bij bestraten is het handig om hulplijntjes te spannen tussen de piketpaaltjes aan weerszijden: hierdoor kun je constant in de gaten houden of je de bestrating op de juiste hoogte legt.

Tip 2:

Als er geen mogelijkheid is om de bestrating af te laten wateren, neem dan een putje of lijnafwatering in de bestrating op en sluit dat aan op het riool van het hemelwater.

 

Afwerking

Als alles klaar is kun je het straatwerk aftrillen, daarna strooi je voegzand (Beamix dansand) over het terras en veeg dit in met de bezem. Het brekerzand kan een week of langer blijven liggen. Tegels worden in de meeste gevallen niet afgetrild en er komt vaak ook geen brekerzand tussen, maar voegmortel. Vervang het zand aan de buitenzijde van de kantopsluiting – waar de piketpaaltjes staan - door potgrond; dit zorgt ervoor dat het gras of andere begroeiing mooi tegen de kantopsluiting aan kan groeien.

Tip 1:

Tegel omdraaien. Bij niet kleurechte betontegels kun je, als de bovenkant verkleurd is, de andere kant van de tegel boven leggen. Ook kun je de tegels van betonverf voorzien.

Tip 2:

Gebruik nooit metselsteen! Laat je nooit verleiden om metselsteen te gebruiken voor bestrating. Metselsteen is poreus, waardoor het veel vocht opneemt, snel glad wordt en snel kapot vriest.

Tip 3:

Leg, voorafgaand aan het maken van een terras of pad, leidingen voor elektra (bijvoorbeeld verlichting) en water (bijvoorbeeld sproei-installatie) aan. Als je dit na de aanleg doet, krijg je de bestrating nooit meer vlak.

Tip 4:

Stort het nieuwe ophoogzand niet rechtstreeks in de tuin, maar op een zeil of op een harde ondergrond. Het is dan makkelijker op te scheppen en overtollig materiaal is later eenvoudiger te verwijderen.

 

Benodigdheden om je straatje te leggen

Wat kun je allemaal kopen om je terras te bestraten?

Voor het aanleggen van een terras heb je een aantal artikelen nodig. Het is handig om een boodschappenlijstje te maken, zodat je niks kan vergeten en alles voor jezelf kan afvinken.

Ophoogzand

De toepassingen van ophoogzand zijn onder andere het ophogen van de tuin, het aanvullen van oppervlakten of kuilen en het dichten van een vijver.

Meer informatie
/

Beamix dansand

Dansand van Beamix is een onkruidvermijdend voegzand voor betonnen (sier)bestrating.De dansand zorgt voor dichte regenbestendige voegen.

Meer informatie
/

Tegel Brooklyn

Brooklyn tuintegel dark desert van Decor is een strakke kleurechte betontegel in groot formaat.De tegel is 60 x 60cm groot en heeft een zwarte kleur.

Meer informatie
/

Opsluitband

Opsluitband voor het bijeen houden van bestrating van Decor.De antracietkleurige opsluitband zorgt voor versteviging van bestrating.


Meer informatie
/

Siergrind

Split is gemaakt van een natuurlijk product en heeft een ruwe afwerking. Deze basalt zwarte split van Decor is makkelijk te plaatsen.


Meer informatie
/

Kruiwagen

Deze populaire kruiwagen wordt veelal gebruikt voor de tuin en doe-het- zelf klussen. Deze kruiwagens wordt geleverd met een baksteun voor versteviging van de bak.

Meer informatie
/

Rubberhamer

Sencys heeft een breed assortiment handgereedschap dat is gemaakt van de beste materialen en volgens de laatste technische inzichten.

Meer informatie

Kniebeschermers

De kniebeschermers van Sencys helpt de knieën beschermen wanneer daarop geleund wordt tijdens het klussen.De beschemers zijn per twee stuks verpakt.

Meer informatie
/

Waterpas

Sencys heeft een breed assortiment handgereedschap dat is gemaakt van de beste materialen en volgens de laatste technische inzichten.

Meer informatie
/

Rolmaat 5m

Sencys heeft een breed assortiment handgereedschap dat is gemaakt van de beste materialen en volgens de laatste technische inzichten.

Meer informatie