Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Buitenspeelgoed voor de kinderen


Buiten spelen is leuk en gezond

De eerste zonnestralen breken door en de temperatuur stijgt. Was je tot voor kort nog binnen met de kinderen aan het bakken en knutselen? Nu is het tijd om lekker naar buiten te gaan. Een dagje naar de dierentuin, het bos of naar het strand is altijd erg leuk, maar kost vaak ook veel moeite en geld.

Gelukkig is er rondom het huis ook genoeg te doen voor de kids! Het is voor ieder kind gezond om buiten te spelen en daarom zet Praxis zet het leukste buitenspeelgoed voor je op een rij. Naast schommels, trampolines en speelhuisjes lees je hier ook over onderhoud en veiligheid van buitenspeelgoed.


Soorten buitenspeelgoed

Er ziin verschillende soorten buitenspeelgoed waarmee kinderen zich prima kunnen vermaken. Praxis zet heeft een selectie gemaakt van trampolines, schommels, speelhuisjes en meer, zodat de kids heerlijk kunnen toeven met de leukste toestellen!

Spelen op de schommel en wipwap

Een middagje buiten spelen met de wipwap of schommel staat garant voor veel plezier! Niet alleen kinderen genieten ervan, stiekem vermaken volwassenen zich er ook nog mee. Zo hard mogelijk schommelen geeft jong en oud een kick.


Bekijk hier al onze schommels en wipwappen

Kliederen in de zandbak

Zandbakken zijn niet alleen leuk om in te spelen, maar ze hebben ook een functie bij de ontwikkeling van de kinderen. Door onder andere het contact met de bodem en het vormen van het zand wordt het emotionele gebied getraind en versterkt. Plaats een zandbak bij voorkeur half in de schaduw, half in de zon.

Bekijk hier al onze zandbakken

Kunstjes doen op de trampoline

Kinderen kunnen vaak al hun energie kwijt op de trampoline. Springen, tollen en allerlei andere stunts. Het is voor de kids een geweldige ervaring. Trampolines zijn er in allerlei soorten en maten. Op deze pagina vind je alle informaties over trampolines.


Bekijk hier al onze trampolines

Speelhuisjes en complete speeltoestellen

Bij Praxis vind je alles wat je nodig hebt om jouw kind een fijne eigen speelplek in eigen tuin geven. Kies je voor een speeltoestel compleet met klimtouw, een klimnet, een touwladder en een duikelstang? Of vinden jouw kinderen het leuker om te glijden van een glijbaan?

Bekijk hier al onze speeltoestellen

Top 10 meest populaire buitenspeelgoed

Buitenspeelgoed heb je in alle soorten en maten voor elke leeftijd. Praxis heeft een top 10 van het meest populaire speelgoed voor je op een rij gezet. Nieuwsgierig naar nog meer van onze schommels, glijbanen, duikelstangen en speelhuisjes? Bekijk hier het gehele assortiment.

Veiligheid: informatie en advies

Creëer een veilige speelomgeving

Wie heeft het nu niet gedaan vroeger? Lekker spelen met vriendjes en vriendinnetjes op de schommel of wipwap en opeens een keiharde knal. BOEM! Je ligt met een tand door je lip op de grond. Ieder kind heeft wel eens een flinke smak gemaakt tijdens het buitenspelen.

Naast gevaren van buiten af, denk aan rondrijdende auto's, maar een wankelende schommel of een harde grond Natuurlijk zijn sommige gevallen niet te voorkomen, maar het is wel mogelijk om de speelomgeving zo veilig mogelijk te maken. Praxis geeft je tips en advies.

Tip 1: Toezicht houden Sommige soorten buitenspeelgoed zijn alleen geschikt onder toezicht van een volwassene of vragen om voorzorgsmaatregelen voor extra veiligheid. Bij de allerkleinsten houd je uiteraard toezicht. Bij de wat grotere kinderen is het ook verstandig om regelmatig een kijkje te nemen.

Tip 2: Ondergrond van het toestel Zorg voor een vlakke en schok dempende ondergrond bij het speelgebied. Bijvoorbeeld rubberen tegels of gras gras.

Tip 3: Gebruik een vangnet Voor extra veiligheid kies je voor een ronde trampoline met vangnet. Op een ronde trampoline kan er makkelijk naar het midden worden gesprongen. En met een vanget kan er ook niemand uit vallen!

Tip 4: Veilige afstand Het toestel moet op een egaal vlak en op een afstand van minstens 2 meter van andere bouwsels of hindernissen, bijvoorbeeld omheining, garage, huis, uitstekende takken, waslijnen of elektriciteitsleidingen vandaan staan.

Tip 5: Regelmatige controle Controleer regelmatig of het buitenspeelgoed nog stabiel en in goede staat is. Ook is het van belang dat het speelgoed, zoals hierboven geschreven, goed wordt onderhouden. Dit voorkomt schade en instortingsgevaar.

Onderhoud en benodigdheden

Houten buitenspeelgoed
Hout is een sterk en mooi materiaal wat perfect is voor schommels, speelhuisjes en andere soorten buitenspeelgoed. Echter, wanneer slecht onderhouden kan de stabiliteit van een toestel worden beïnvloed door niet direct zichtbare slijtage. Niet alleen het hout zelf kan zwak worden, de verbindingen tussen verschillende onderdelen zijn ook gevoelig voor onder meer slijtage. Het is belangrijk dat buitenspeelgoed van hout regelmatig gecontroleerd wordt op gladheid, barsten en houtrot. Een bezem of een hogedrukspuit is vaak voldoende om het vuil te verwijderen van bijvoorbeeld een houten schommel, maar het is verstandig om het materiaal van te voren te bewerken met een voedende beits of lakverf.

Buitenspeelgoed van kunststof
Omdat kunststof een sterk basismateriaal is en weinig onderhoud vergt, is veel buitenspeelgoed gemaakt van dit materiaal. Naast bovengenoemde voordelen heeft kunststof als nadeel dat het sterk brandgevoelig is, door zonlicht gemakkelijk barsten krijgt en moeilijk te repareren is. Om jouw glijbaan, wipwap of speelhuis zo goed mogelijk te onderhouden is het raadzaam om het buitenspeelgoed regelmatig schoon te houden met sop of een hogedrukreiniger. Tevens is het aan te raden om kunststof materialen, wanneer niet in gebruik, te bedekken met een afdekhoes of onder een afdak neer te zetten.

Buitenspeelgoed van metaal
Vaak wordt metaal in buitenspeelgoed verwerkt, zoals in een duikelstang, de ketting van een schommel of in toestelaccessoires- en verbindingen. Aluminium is een materiaal dat goed bestand is tegen regenwater, vergt weinig onderhoud en is makkelijk te verplaatsen – wat ook weer nadelig kan zijn, denk aan harde wind. Staal is stevig, maar roest snel. Om dit tegen te gaan kun je een dikke en duurzame coating gebruiken.

Laat je inspireren

Spelen met speelgoed dat papa of mama helemaal zelf gemaakt heeft is natuurlijk veel leuker! Bezoek voordemakers.nl.nl en laat je inspireren óf stel zelf een vraag over jouw klus.

Speelhuisje

Lees over de ervaring van een klant die een speelhuisje van Praxis zelf heeft gemonteerd.

Kinderhut

Bekijk hier hoe je je eigen kinderhut zelf maakt m.b.v. een stappenplan.