Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Airco en ventilatoren

 


Airco's en ventilatoren

In de warme zomermaanden is het fijn om je huis te kunnen verkoelen, dit kan met een ventilator of met een airco. Praxis heeft een ruim assortiment ventilatoren of airco’s, waardoor je altijd de airco of ventilator vindt die past bij jouw wensen.

Op deze pagina vind je al informatie die je nodig hebt bij het uitzoeken van een airco's of ventilator. Kies je bijvoorbeeld voor een ventilator staand model of voor een mobiele airco? Dit zijn slechts een paar opties waar je uit kunt kiezen. Uiteraard krijg je ook tips over het gebruik van een airco en ventilator en handige tips voor het onderhoud.


Airco of ventilator?

Groot assortiment airco's en ventilatoren bij Praxis

Bij de Praxis ben je aan het goede voor allerlei soorten airco's en ventilatoren. Iedere huis heeft namelijk een andere grootte en jij hebt zelf natuurlijk een aantal eisen. Voor welke airco of ventilator je uiteindelijk kiest, heeft voornamelijk te maken met de grootte van je huis, maar ook met de prijsklasse waarin je zoekt.

Soorten airco's en ventilatoren

Op Praxis.nl vind je een groot aantal verschillende soorten airco's en ventilatoren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mobiele airco. Deze verplaatsbare airco is geschikt voor ruimtes tot 78m2 en kan in 3 standen worden gezet. Met timer en slaapmodus.

Het verschil tussen een airco en ventilator

Het verschil tussen een airco en een ventilator is dat de ventilator de lucht niet koelt, maar alleen zorgt voor een luchtstroom in de kamer. Een airco ofwel airconditioning koelt de lucht met behulp van een warmtepomp of compressor en koelmiddel dat in het apparaat zit. Dit noem je een gesloten systeem.

 

Wat is een luchtkoeler?

Op warme dagen is het fijn om de lucht lekker koel te houden. Om de temperatuur omlaag te brengen kan men kiezen voor een luchtkoeler of een airco.
Welke keuze men maakt hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste temperatuur, de mogelijkheden in de ruimte, de oppervlakte van de ruimte en het budget.

Luchtkoelers

Luchtkoelers koelen de lucht door water/ijsklontjes in de luchtkoeler te laten verdampen. Het verdampen van water kost warmte waardoor de temperatuur omlaag gaat. Droge warme lucht wordt aangezogen door de luchtkoeler en passeert het koelmembraam. Water wordt uit de watertank gepompt en over het membraam gegoten. Het membraam adsorbeert de warmte uit de lucht, terwijl het vocht in het membraam verdampt. Hierdoor koelt de lucht af en wordt deze bevochtigd.

Afkoelen lucht

Luchtkoelers kunnen de temperatuur enkele graden lager maken afhankelijk van de luchtvochtigheid buiten. Is die hoog, dan zullen ze de temperatuur minder laag krijgen dan bij een lage luchtvochtigheid. Voor het gevoel is de temperatuur koeler dan deze in werkelijkheid is. Dit komt doordat de lucht bevochtigd is met koud water.

 

Wat doet een airco?

Een airconditioning koelt de lucht met behulp van een warmtepomp of compressor en koelmiddel dat in het apparaat zit. Dit noem je een gesloten systeem. Het koelmiddel neemt de warmte op uit de ruimte waardoor het koelmiddel verdampt. Er ontstaat koude lucht welke de ruimte in wordt geblazen. Om weer af te koelen en te condenseren staat het koelmiddel zijn warmte weer af, deze warme lucht wordt afgevoerd naar buiten. Het afgekoelde koelmiddel neemt weer warmte op uit de ruimte en zo begint de kringloop opnieuw.

Afvoer warme lucht

Er bestaan airco's met 2 units, één voor de koude lucht en één voor de afvoer van de warme lucht. Er bestaan ook, al dan niet mobiele, airco's waarbij deze 2 elementen in 1 apparaat geïntegreerd zijn. Men moet wel voor een opening in de ruimte zorgen voor de afvoer van de warme lucht.

Nauw sluitend

Om de lucht ook echt op de ingestelde waarde te krijgen, dient men er voor te zorgen dat de opening in de ruimte voor de afvoer van warme lucht nauw sluitend om de afvoerbuis past. Dit om te voorkomen dat er warme lucht van buiten naar binnen stroomt.

 

Handige tips

  1. Wanneer men de lucht koelt, kan men het temperatuursverschil met buiten het best niet groter laten worden dan 4 tot 6 °C. Een temperatuursverschil groter dan 4 tot 6°C kan het lichaam niet goed verdragen, dit kan leiden tot verkoudheid.

  2. Overweeg een ventilator. Die is energiezuinig en brengt de gevoelstemperatuur al enkele graden omlaag.

  3. Stel de temperatuur niet te laag in en kies (bij gecombineerde apparaten) verschillende temperaturen voor koelen en verwarmen.

  4. Bij regelmatig gebruik van een airco, deze dan het liefst iedere maand schoonmaken.