• NaN

Mobiele airco zonder slang

Hoe graag wij Nederlanders de zon ook opzoeken tijdens onze vakanties, een hittegolf in eigen land lijkt maar niet te wennen. Tijd voor een mobiele airco, en dan het liefst eentje zonder afvoerslang! In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor een airco zonder slang en alternatieve koeloplossingen voor in huis. 

Bekijk alle mobiele airco's

Wat is een mobiele airco zonder slang?

Een mobiele airco klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Je kunt ‘m verplaatsen naar verschillende ruimtes, waar het apparaat voor de nodige verkoeling zorgt. In tegenstelling tot een vaste airco, hoef je een mobiele airco niet te installeren. Bovendien is een mobiele airco een goedkopere optie dan een vaste variant. Het enige nadeel is dat je bij een mobiele airco te maken hebt met een afvoerslang. Een mobiele airco zonder slang bestaat niet. Een airco werkt namelijk door de warme lucht in de kamer op te zuigen, deze lucht te verkoelen en de warme lucht via een slang naar buiten af te voeren. 

Als mensen het hebben over een airco zonder slang, dan bedoelen ze vaak een luchtkoeler. Een luchtkoeler lijkt op een mobiele airco, maar werkt op een andere manier. Hieronder leggen we je uit wat precies het verschil is tussen airco’s, luchtkoelers en ventilatoren. Zo kun je een goede keuze maken tussen de verschillende producten. 

Wat is het verschil tussen een airco, luchtkoeler en ventilator?


Airco

Een airco werkt op basis van het afkoelen en afvoeren van warme lucht. Dit betekent dat een airco altijd een afvoerslang nodig heeft om goed werk te kunnen leveren. De airco zuigt de warme lucht uit de ruimte en zet deze met een warmtewisselaar om in koude lucht. De overgebleven koude lucht gaat door de afvoerslang naar buiten. Een airco koelt veel sterker dan een luchtkoeler en verlaagt de luchtvochtigheid.  O

Bekijk alle airco's


Luchtkoeler

Een luchtkoeler kun je zien als een superdeluxe ventilator waarmee je de gevoelstemperatuur in de ruimte met een paar graden kunt laten zakken. Een luchtkoeler zuigt warme lucht naar binnen via een reservoir met koud water (of ijsblokjes). Daarna wordt de lucht weer naar buiten geblazen door middel van koude waterdamp. Hierdoor zakt de gevoelstemperatuur met een paar graden, maar neemt de luchtvochtigheid toe.  Dit zorgt direct voor een verfrissend effect, maar de daadwerkelijke temperatuur blijft (bijna) gelijk. Daarom kun je dit apparaat het beste gebruiken bij warme, droge omstandigheden.

Bekijk alle luchtkoelers


Ventilator

De werking van een ventilator kennen we allemaal: dit apparaat zorgt voor een briesje, door de lucht in de ruimte rond te blazen. Dit apparaat verandert niets aan de temperatuur in de kamer. Toch kan ook een briesje ook al voor de nodige verkoeling zorgen. Op echt warme dagen is een luchtkoeler of airco nodig om de temperatuur aangenaam te houden.

Bekijk alle ventilatoren