Wij klussen aan onze website!

Hierdoor kun je tijdelijk even niks bestellen. Wij doen ons best deze klus zo snel mogelijk te klaren. Excuses voor het ongemak!

Mobiele airco zonder slang

Hoe graag wij Nederlanders de zon ook opzoeken tijdens onze vakanties, een hittegolf in eigen land lijkt maar niet te wennen. Je vult de koelkast aan met koude drankjes en zet de ventilator op de hoogste stand, maar echte verkoeling vind je niet. Tijd voor een mobiele airco, en dan het liefst eentje zonder afvoerslang! In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor een airco zonder slang en alternatieve koeloplossingen voor in huis. 

Naar mobiele airco's

Wat is een mobiele airco zonder slang?

Een mobiele airco klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Je kunt ‘m verplaatsen naar verschillende ruimtes, waar het apparaat voor de nodige verkoeling zorgt. In tegenstelling tot een vaste airco, hoef je een mobiele airco niet te installeren. Bovendien is een mobiele airco een goedkopere optie dan een vaste variant. Het enige nadeel is dat je bij een mobiele airco te maken hebt met een afvoerslang. Een mobiele airco zonder slang bestaat niet. Een airco werkt namelijk door de warme lucht in de kamer op te zuigen, deze lucht te verkoelen en de warme lucht via een slang naar buiten af te voeren. 

Als mensen het hebben over een airco zonder slang, dan bedoelen ze vaak een luchtkoeler. Een luchtkoeler lijkt op een mobiele airco, maar werkt op een andere manier. Hieronder leggen we je uit wat precies het verschil is tussen airco’s, luchtkoelers en ventilatoren. Zo kun je een goede keuze maken tussen de verschillende producten. 

Wat is het verschil tussen een airco, luchtkoeler en ventilator?

Airco

Een airco werkt op basis van het afkoelen en afvoeren van warme lucht. Dit betekent dat een airco altijd een afvoerslang nodig heeft om goed werk te kunnen leveren. 

Simpel uitgelegd werkt een airco als volgt:

  • De warme lucht uit de ruimte wordt de airco in gezogen.
  • De warme lucht wordt via een warmtewisselaar omgezet in koude lucht.
  • De overgebleven warme lucht wordt door middel van een afvoerslang naar buiten afgevoerd.
  • De afgekoelde lucht wordt via een ventilator weer terug naar buiten geblazen. 

Zoals je ziet, is er een afvoerslang nodig om de warme lucht naar buiten af te voeren. In vergelijking met een luchtkoeler, koelt een airco veel sterker dan een luchtkoeler. Bovendien verlaagt een airco de luchtvochtigheid in de ruimte, terwijl een luchtkoeler de luchtvochtigheid juist verhoogt. Het moge duidelijk zijn dat je op warme, klamme dagen dus liever een airco gebruikt, die tevens werkt als luchtontvochtiger. Op droge dagen kan een luchtkoeler juist weer uitkomst bieden en tevens werken als luchtbevochtiger.

Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een airco of ben je benieuwd naar het verschil tussen mobiele airco’s en split airco’s? Je leest er alles over in onze keuzehulp voor airco’s.

Alle airco's

Luchtkoeler

Een luchtkoeler, ook wel aircooler genoemd, kun je zien als een superdeluxe ventilator waarmee je de gevoelstemperatuur in de ruimte met een paar graden kunt laten zakken. Bij een luchtkoeler wordt er warme lucht naar binnen gezogen via een reservoir met koud water (of ijsblokjes). Daarna wordt de lucht weer naar buiten geblazen door middel van koude waterdamp. Hierdoor zakt de gevoelstemperatuur met een paar graden. Dit zorgt direct voor een verfrissend effect, maar de daadwerkelijke temperatuur blijft (nagenoeg) gelijk. 

De werking is te vergelijken met het effect van het plaatsen van een natte handdoek voor een ventilator. Omdat er waterdamp wordt uitgeblazen, neemt de luchtvochtigheid in de ruimte toe. Daarom kun je dit apparaat het beste gebruiken bij warme, droge omstandigheden. Wil je meer weten over luchtkoelers? Lees dan ook eens ons artikel over het kiezen van de juiste luchtkoeler

Alle luchtkoelers

Ventilator

De werking van een ventilator kennen we allemaal: dit apparaat zorgt voor een briesje, door de lucht in de ruimte rond te blazen. Dit apparaat verandert niets aan de temperatuur in de kamer. Toch kan ook een briesje ook al voor de nodige verkoeling zorgen. Op echt warme dagen is echter grover geschut nodig om de temperatuur aangenaam te houden.

Alle ventilatoren

Wanneer kies je voor een mobiele airco, luchtkoeler of ventilator?

Of je beter kunt kiezen voor een mobiele airco, luchtkoeler of ventilator, is totaal afhankelijk van jouw wensen. Hoe vaak ga je het apparaat gebruiken? Welke eisen heb je? En hoeveel wil je uitgeven? Hieronder lees je in een overzicht de belangrijkste verschillen tussen mobiele airco’s, luchtkoelers en ventilatoren. Bepaal op basis hiervan welk product je het beste kunt kiezen. Heb je nog overige vragen of kom je er niet uit? Kom dan eens lang in de Praxis-winkel, waar onze medewerkers je graag verder helpen en voorzien van persoonlijk advies.

Tip: lees voor de overige zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een airco of luchtkoeler onze artikelen over het kopen van een luchtkoeler of airco

Optie

Mobiele airco

Luchtkoeler

Ventilator

Temperatuur instellen 

Ja

Nee

Nee

Temperatuur verlagen

Ja

Nee

Nee

Gevoelstemperatuur verlagen

Ja

Ja

Nee

Gemakkelijk te verplaatsen

Ja 

Ja

Ja (m.u.v. plafondventilator)

Gemakkelijk te monteren

Ja

Ja

Ja

Afvoerslang nodig

Ja

Nee

Nee

Verlaagt luchtvochtigheid

Ja

Nee

Nee

Verhoogt luchtvochtigheid

Nee

Ja

Nee

Budget

Hoog/medium

Medium

Laag

Energieverbruik

Hoog

Medium

Laag