Wat is beits?

Met beits bescherm je je hout tegen invloeden van buitenaf. Het grote verschil tussen beits en lak, is dat met beits het vocht nog steeds uit het hout kan. Ook blijft de houtstructuur zichtbaar als je kiest voor transparante beits. Een voordeel van beits is, dat je geen grondverf nodig hebt als basis. Beits kun je direct aanbrengen op hout, na het ontvetten en schuren. Liever het hout afsluiten voor vocht en vuil? Dan kun je het hout beter lakken.

Soorten beits

Er bestaat beits voor binnen en buiten. Kies dus binnenbeits of buitenbeits, afhankelijk van wat je wilt gaan beitsen. Beide soorten zijn er in transparante of dekkende afwerking


Transparante beits

Met transparante beits blijf je de structuur van het hout mooi ziet. Je kiest een houtkleur en maakt op die manier het hout donkerder of lichter. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur van de transparante beits wordt.

Bekijk alle transparante beits


Dekkende beits

Met dekkende beits kun je het hout in elke kleur verven. Het hout wordt volledig bedekt met de kleur die jij kiest. Hierdoor zijn de houtnerven niet meer zichtbaar. Wil je de houtnerven zichtbaar houden? Kies dan voor een transparante beits.

Bekijk alle dekkende beits


Ga je beitsen?

Voorbereiding

Ontvet het hout dat je wilt beitsen. Schuur het daarna licht op en neem het opnieuw af met een doekje. Zorg dat het hout goed droog is voor je beits aanbrengt.

Beschadigingen in het hout? Vul deze dan op met houtrotvuller als je dekkende beits gaat gebruiken. Gebruik je transparante beits? Vul ze dan op met kneedbaar hout. Schuur hierna opnieuw licht op.

Beits aanbrengen en drogen

Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee.

Laat de beits minstens 24 uur drogen voor je eventueel een tweede laag aanbrengt. Schuur het hout dan wel weer eerst licht op. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.

Beits bewaren of weggooien

Voor beits bewaren gelden dezelfde regels als voor verf bewaren. Bewaar de beits luchtdicht op een koele plek. Gooi kleine restjes niet door de gootsteen of in de prullenbak. 

Bekijk stappenplan Meubel beitsen