• NaN

Beitsen of lakken?

Met beits bescherm je je hout tegen invloeden van buitenaf. Je kunt beits op allerlei soorten hout aanbrengen zoals steigerhout, vurenhout, geïmpregneerd hout en nog vele andere houtsoorten. Het grote verschil tussen beits en lak, is dat met beits het vocht nog steeds uit het hout kan. Ook blijft de houtstructuur zichtbaar als je kiest voor transparante beits. Een voordeel van beits is, dat je geen grondverf nodig hebt als basis. Beits kun je direct aanbrengen op hout, na het ontvetten en schuren. Liever het hout afsluiten voor vocht en vuil? Dan kun je het hout beter lakken.

Binnen of buitenbeits?

Voordat je begint met beitsen, is het belangrijk om de juiste beits te kiezen. Welke je het beste kunt kiezen, hangt van het soort meubel dat je gaat beitsen. Ga je tuinmeubels beitsen? Dan kun je het beste voor een buitenbeits of tuinbeits kiezen. Wil je de meubels binnen van een laagje beits voorzien? Kies dan voor binnenbeits. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.


Hout beitsen binnen

De naam zegt het al, binnenbeits gebruik je op meubels en oppervlakken die binnen staan. Dit omdat binnenbeits vaak watergedragen is en dus geurloos. Ook geeft het een mooier resultaat.

 • Geeft een mooier resultaat aan het hout dan buitenbeits
 • Op waterbasis en vaak geurloos
 • Het hout vergeelt minder snel
 • Nadeel: het gaat minder lang mee

Bekijk alle binnenbeits


Hout beitsen buiten

Beits voor buiten, of buitenbeits, kun je het beste alleen buiten gebruiken op bijvoorbeeld tuinmeubels. De beits is namelijk beter bestand tegen weersinvloeden dan binnenbeits

 • Beter bestand tegen weersinvloeden dan binnenbeits
 • Resultaat gaat lang mee
 • Nadeel: heeft vaak een sterke geur en is minder goed voor het milieu

Bekijk alle buitenbeits

Transparante of dekkende beits

Je kunt voor een transparante of dekkende beits kiezen, welke je kiest hangt af van de afwerking die je voor ogen hebt.


Transparante beits

Met transparante beits kun je het hout donkerder of lichter maken doordat je zelf de kleur kiest. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur van de transparante beits wordt.
 • Houtnerven blijven mooi intact
 • Weliswaar doorzichtig, maar toch in verschillende kleuren beschikbaar
 • Versterkt de houtsoort op prachtige wijze door deze donkerder of lichter te maken
 • Nadeel: gaat minder lang mee dan dekkende beits

Bekijk alle transparante beits


Dekkende beits

Met dekkende beits kun je het hout in elke kleur verven. Het hout wordt volledig bedekt met de kleur die jij kiest. Hierdoor zijn de houtnerven niet meer zichtbaar. Wil je de houtnerven zichtbaar houden? Kies dan voor een transparante beits.

 • Heeft een langere levensduur dan transparante beits
 • Nadeel: de houtnerven komen niet meer zo mooi naar voren
 • Niet verkrijgbaar in hoogglans

Bekijk alle dekkende beits


Ga je beitsen?

Voorbereiding

Voordat je gaat beitsen moet je het hout eerst nog voorbereiden of schoonmaken. Nieuw tuinhout moet je eerst schuren en ontvetten, oud hout reinig je met verdunde tuinmeubelreiniger en een harde borstel. Daarna spoel je het af met water en ga je eroverheen met een zachte borstel. 

Beschadigingen repareren

Beschadigingen in het hout? Vul deze dan op met houtrotvuller als je dekkende beits gaat gebruiken. Gebruik je transparante beits? Vul ze dan op met kneedbaar hout. Schuur hierna opnieuw licht op.

Beits aanbrengen en drogen

Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee. Verdun de eerste laag beits met terpentine om deze beter in te laten trekken. Schilder altijd met de houtnerf mee en veeg druppels meteen weg. Laat de beits na de eerste laag 24 uur drogen.

Schuur het hout dan wel weer eerst licht op. Daarna kun je een onverdunde tweede laag beits aanbrengen. Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.

Beits bewaren of weggooien

Voor beits bewaren gelden dezelfde regels als voor verf bewaren. Bewaar de beits luchtdicht op een koele plek. Gooi kleine restjes niet door de gootsteen of in de prullenbak.

Bekijk het stappenplan meubel beitsen


Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten