• NaN

Laminaat schoonmaken

Is jouw laminaat toe aan een schoonmaakbeurt? Wij geven je tips over hoe en waarmee je laminaat het beste schoonmaakt. Want als je een laminaatvloer goed onderhoudt, blijft hij jarenlang mooi.

Bekijk schoonmaakmiddel voor laminaatHoe moet ik laminaat schoonmaken?

Het fijne aan laminaat is dat het erg gemakkelijk schoon te maken is. Even stofzuigen, een vochtige doek eroverheen en klaar. Het beste is om dit een keer in de twee weken te doen. Is je laminaat niet vies, maar beschadigd? Dan kun je beter eerst je laminaat repareren.

Laminaat dweilen

Je kan je laminaat gewoon dweilen. Zorg dat je de dweil goed uitwringt voordat je begint met dweilen. Als laminaat te nat wordt, kan het vocht in de planken komen en kromtrekken. Als het kan, zet dan alle ramen en deuren open tijdens het dweilen, zodat het laminaat sneller droogt.

Laminaat reinigen met een stoomreiniger

We raden het af om je laminaat schoon te maken met een stoomreiniger. Door de kracht van dit apparaat is het mogelijk dat de laminaatvloer aan de onderkant vochtig wordt, waardoor de vloer kan gaan opbollen en kromtrekken. Wel bestaan er tegenwoordig waterbestendige laminaatvloeren. Deze zijn iets beter bestand tegen de kracht van een stoomreiniger.

Bekijk alle waterbestendige laminaat

Waarmee moet ik laminaat schoonmaken?

Maak je laminaat schoon met water en schoonmaakmiddel voor laminaat of schoonmaakazijn. En gebruik bij écht hardnekkige vlekken terpentine, aceton en een vochtige doek. Gebruik nooit allesreiniger, groene zeep of boenwas. Hierdoor wordt je laminaat dof. 


Laminaat schoonmaken met koud water

Gebruik voor het schoonmaken van je laminaat altijd koud water. Doordat warm water sneller verdampt, blijven er namelijk meer zeepresten achter. Dit zorgt voor strepen en een plakkerig laminaat.

Laminaat schoonmaken met schoonmaakazijn

Een goed middel om een laminaatvloer schoon te maken is een beetje schoonmaakazijn gemengd met water. Gebruik vervolgens een dweil of microvezeldoek om de vlekken op de vloer te verwijderen.

Laminaat schoonmaken met ammoniak

Is je laminaat dof? Meng dan éénmalig een scheutje ammoniak met water, en maak je vloer met een vochtige doek schoon. Daarna glimt je laminaat weer.


Je laminaat onderhouden

Je laminaat onderhouden, begint natuurlijk met de juist schoonmaakmiddelen. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om je laminaat lang mooi te houden. Maar let op: je laminaat schuren of laminaat verven kan absoluut niet.

Pas op met zand

Op een laminaatvloer zullen niet snel krassen ontstaan. Laminaat is namelijk voorzien van een harde, beschermende kunststoflaag. Toch kunnen zanddeeltjes op de vloer krasjes veroorzaken. Zorg daarom voor schoonloopmatten bij de deur en haal de stofzuiger er regelmatig overheen.

Toch krassen gekregen? Dan kun je met onze tips zelf je laminaat repareren.


Gebruik viltjes

Ook zware meubels, schuivende stoelen en plantenpotten kunnen je vloer bekrassen. Zorg er daarom voor dat ze allemaal voorzien zijn van vilt. Beplak de poten en onderkanten met viltstickers en zorg dat je ze op tijd vervangt. Dat is beter voor je meubels en beter voor je vloer.

Voorzichtig met water

Maak druppels water op je laminaat, altijd direct droog. Als je ze te lang laat liggen, trekt het in de vloer. Hierdoor kan deze krom trekken. Gebruik om die reden ook nooit te veel water bij het schoonmaken van je laminaat.