Hoge en lage plinten plaatsen

Wij laten zien hoe je hoge plinten en lage plinten (ook wel plakplinten) plaatst. Bekijk de stappen, de video en de benodigdheden en ga zelf aan de slag.

Bekijk alle plinten


Hoge plinten plaatsen

Lak je hoge plinten voordat je ze plaatst. Verf ook de achterkant mee zodat daar geen vocht in de plint kan komen. Zorg dat de ondergrond stofvrij is voordat je begint met het plaatsen van de hoge plinten.

Hoge plinten op maat maken

Maak eerst een aantal plinten op maat. Zo weet je zeker dat je overal goed uitkomt en alles goed op elkaar aansluit. Begin met het onder verstek zagen van een binnenhoek. Werk je met een afkortzaag? Draag dan altijd bescherming en zorg voor een scherp zaagblad.

Hoge plinten monteren

Breng een montage kit met hoge aanvangskracht aan op de achterzijde van de plint. Plaats de plint tegen de wand en druk deze goed aan. Zorg ervoor dat hij blijft zitten. Neem de volgende plint en plaats deze op dezelfde manier.
Plakplinten leggen

Plakplinten op maat maken

De plakplint op maat maken gaat het makkelijkst met een plintenschaar. Maar het kan ook met een verstekbak en zaag. Maak eerst een aantal plakplinten op maat voor je ze vastplakt. Zo zie je of je goed uitkomt. 

Plakplinten plaatsen

Verwijder bij de lage plinten de release-liner en leg de geknipte kant van de plint in de hoek. Houd de andere kant van de plint iets boven de vloer zodat je nog kunt sturen. Druk de plint aan vanuit de hoek en werk toe naar het einde, terwijl je de plint met je andere hand op zijn plek houdt.

Tips voor het plaatsen van plinten


Ga je hoge of lage plinten plaatsen?

Hoge plinten geven de ruimte een chique uitstraling en je kunt makkelijk kabels wegwerken achter deze plinten. Een ander voordeel van hoge plinten is dat de vloer vrij kan bewegen onder de plint. Het voordeel van lage plinten is dat ze makkelijker te leggen zijn. 


Wanneer moet je plinten plaatsen?

Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten. Dan kan de vloer helemaal uitzetten.


Waarom moet je plinten leggen?

Je kunt plinten plaatsen om de ruimte tussen de laminaatvloer en muur te verbergen. Er zit namelijk vaak ruimte tussen de vloer en de muur omdat laminaat werkt. Ook kun je kabels wegwerken achter of onder je plinten.