• NaN

Hoge en lage plinten plaatsen

Wij laten zien hoe je hoge plinten en lage plinten (ook wel plakplinten) plaatst. Bekijk de stappen, de video en de benodigdheden en ga zelf aan de slag!

Bekijk alle plinten


Hoge plinten plaatsen

Lak je hoge plinten voordat je ze plaatst. Verf ook de achterkant mee zodat daar geen vocht in de plint kan komen. Zorg dat de ondergrond stofvrij is voordat je begint met het plaatsen van de hoge plinten.

Hoge plinten op maat maken

Maak eerst een aantal plinten op maat. Zo weet je zeker dat je overal goed uitkomt en alles goed op elkaar aansluit. Begin met het onder verstek zagen van een binnenhoek. Werk je met een afkortzaag? Draag dan altijd bescherming en zorg voor een scherp zaagblad.

Hoge plinten monteren

Breng een montage kit met hoge aanvangskracht aan op de achterzijde van de plint. Plaats de plint tegen de wand en druk deze goed aan. Zorg ervoor dat hij blijft zitten. Neem de volgende plint en plaats deze op dezelfde manier.
Plakplinten leggen

Plakplinten op maat maken

De plakplint op maat maken gaat het makkelijkst met een plintenschaar. Maar het kan ook met een verstekbak en zaag. Maak eerst een aantal plakplinten op maat voor je ze vastplakt. Zo zie je of je goed uitkomt. 

Plakplinten plaatsen

Verwijder bij de lage plinten de release-liner en leg de geknipte kant van de plint in de hoek. Houd de andere kant van de plint iets boven de vloer zodat je nog kunt sturen. Druk de plint aan vanuit de hoek en werk toe naar het einde, terwijl je de plint met je andere hand op zijn plek houdt.

Tips voor het plaatsen van plinten


Ga je hoge of lage plinten plaatsen?

Hoge plinten geven de ruimte een chique uitstraling en je kunt makkelijk kabels wegwerken achter deze plinten. Een ander voordeel van hoge plinten is dat de vloer vrij kan bewegen onder de plint. Het voordeel van lage plinten is dat ze makkelijker te leggen zijn. 


Wanneer moet je plinten plaatsen?

Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten. Dan kan de vloer helemaal uitzetten.


Waarom moet je plinten leggen?

Je kunt plinten plaatsen om de ruimte tussen de laminaatvloer en muur te verbergen. Er zit namelijk vaak ruimte tussen de vloer en de muur omdat laminaat werkt. Ook kun je kabels wegwerken achter of onder je plinten.


Plinten afkitten

Kit je plinten af om vocht en vuil geen kans te geven. Bovendien zijn de plintranden niet meer zichtbaar en zorgt dat voor een strak uiterlijk.

Hoe moet je plinten zagen?

Bij een binnen- of buitenhoek moet je plinten in verstek zagen om de hoeken netjes af te werken. Wil je liever niet in verstek zagen? Dan kun je ook hoekstukken gebruiken.

 


In verstek zagen met een afkortzaag

Gebruik een afkortzaag als je plinten gaat zagen. Deze zijn namelijk in te stellen in verschillende hoeken en hebben een geleider zodat je altijd recht en in verstek zaagt. Stel het aantal graden in en breng de zaag naar beneden. Het zaagblad draait rond op hoge toeren waardoor je bijna geen gekartelde randen krijgt.

Je kunt ook een decoupeerzaag gebruiken. Let er wel op dat je deze op 45 graden instelt om een perfecte hoek te zagen.

 


In verstek zagen met een verstekbak

Liever met de hand plinten in verstek zagen? Gebruik dan een verstekbak. Bij ons vind je verstekbakken met vaste verstekhoeken in de vorm van gleuven waar je de zaag doorheen laat gaan. Een verstekbak is veilig en voorkomt dat je per ongeluk met de zaag uitwijkt. Geen zaag in huis? Kies voor een verstekbak met zaag.  


Plinten lijmen of spijkeren

Plinten vastlijmen is makkelijk met montagekit en zorgt voor een mooie afwerking. Let er wel op dat je muur stof- en vetvrij is. Of kies ervoor om plinten aan de muur te schroeven. Dit vergt echter wel meer werk, omdat je zowel in de plint als in de muur moet boren. Ook is het nadeel van schroeven dat de schroefkoppen zichtbaar zijn.


Plinten klikken

Je kunt ook plinten vastklikken. De plintclips schroef je in de muur waarbij je de plint over dit systeem kunt klikken of schuiven. Zorg ervoor dat je plinten koopt met een groef aan de achterzijde. Die zijn namelijk geschikt voor een kliksysteem. Hoor je een klik? Dan zit de plint goed vast!


Afkortzaag huren

Wil je aan de slag met plinten zagen, maar liever geen afkortzaag kopen? Je kunt deze ook huren via de Boels verhuurservice.

Huur een afkortzaag


Hoeveel plinten heb ik nodig?

Meet de lengte van alle muren waren je de plinten wilt leggen en tel die bij elkaar op. Vermenigvuldig dit aantal met 1.10 (10%). De 10 procent is knip- of zaagverlies waarmee je rekening houdt. Je weet nu hoeveel meter plint je nodig hebt in een ruimte.

Deel dit aantal door de lengte van de plint. Nu weet je hoeveel plinten je nodig hebt.

 


Rekenvoorbeeld

  1. Lengte alle muren in een kamer: 5 + 5 +7 + 7 = 24 meter
  2. 24 x 1,10 = 26,4 meter
  3. Stel de plint heeft een lengte van 2,40 meter: 26,4 / 2,40 = 11

Je hebt dus 11 plinten nodig. 

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten