Hoge en lage plinten plaatsen

Met behulp van dit klusadvies leer je hoe je hoge plinten en lage plinten (ook wel plakplinten) plaatst. Bekijk de stappen, de video en de benodigdheden en ga zelf aan de slag.

De voorbereiding: hoeveel plinten heb ik nodig?

De voorbereiding: hoeveel plinten heb ik nodig?

Meet de totale lengte van alle wanden, deel dit door de lengte van de gekozen plint en rond af naar boven. Voor de kozijnen heb je platte plinten nodig. Reken 80cm per kozijn en deel dit door de lengte van de plint. Je weet nu hoeveel plinten je nodig hebt.

Bekijk alle plinten

Hoge plinten plaatsen

In deze video leggen we je uit hoe je hoge plinten plaatst

Plakplinten plaatsen

 

In onderstaande video laten we je zien hoe je gemakkelijk zelf plakplinten kan plaatsen.

 

 


Lage plinten plaatsen

Verwijder bij de lage plinten (ook wel plakplinten genoemd) de release-liner en leg de geknipte kant van de plint in de hoek. Houd de andere kant van de plint iets boven de vloer zodat je nog kunt sturen. Druk de plint aan vanuit de hoek en werk toe naar het einde, terwijl je de plint met je andere hand positioneert. Neem de volgende plint en controleer of de gehele lengte aangebracht kan worden. Druk de plint tegen de reeds aangebrachte plint aan en werk weer toe naar het einde; aandrukken met je ene hand en positioneren met de ander. Herhaal dit tot je bij een hoek aankomt.


Hoge plinten plaatsen

Bij het leggen van hoge plinten moet je heel nauwkeurig werken, zorg voor een goede afkortzaag met scherp blad. Begin met het onder verstek zagen van een binnenhoek. Breng een montage kit met hoge aanvangskracht aan op de achterzijde van de plint. Plaats de plint tegen de wand en druk deze goed aan. Zorg ervoor dat hij blijft zitten. Neem de volgende plint en plaats deze op dezelfde manier.

Tips & tricks voor het plaatsen van plinten


Binnen- en buitenhoeken

Plinten leggen in een buitenhoek werkt als volgt: Zet de nieuwe plint tegen de laatst geplaatste aan, teken af waar de muur ophoudt. Zaag de plint in verstek en monteer deze vervolgens. Bij het plaatsen van plinten in een binnenhoek, zaag dan eerst de plint in verstek, plaats de plint in de hoek en teken af hoe lang hij moet zijn. Zaag de plint af en monteer deze vervolgens. Ga zo door tot de gehele ruimte gedaan is.


Plinten plaatsen om kozijnen

Voor kozijnen ga je op dezelfde manier te werk, alleen zijn de stukjes die je moet knippen veel kleiner. Leg na ieder geplakt stukje het volgende stuk plint neer, teken nauwkeurig af en knip secuur. Zorg voor een stofvrije ondergrond en werk nauwkeurig - Koop je hoge plinten die al gegrond zijn, lak deze dan voordat je met ze aan de slag gaat. - Ga je met een afkortzaag werken, controleer dan of de beschermkappen hiervan goed werken en draag gehoorbescherming.


Wanneer moet je plinten plaatsen?

Hoge plinten die tegen de muur geplaatst worden, mogen onmiddellijk geplaatst worden op het laminaat. Een dag, week of maand wachten is daarvoor niet nodig. Voor lage plinten die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, moet je wel een week wachten. Hierdoor kan het laminaat wennen aan de ruimte.


Waarom moet je plinten leggen?

Je moet plinten plaatsen om de ruimte tussen de laminaatvloer en muur te verbergen. Een laminaat vloer zet uit en krimpt door de wisseling van externe factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Het is dus belangrijk om 1 cm ruimte vrij te laten tussen de laminaatvloer en de randen. Daarnaast worden kabels en gaten door plinten weggewerkt. De bedrading komt in de kier tussen het laminaat en de muur en de plakplint er overheen.