Gootsteen ontstoppen

Last van een verstopte gootsteen in de keuken? Wij leggen je uit hoe je je gootsteen of andere afvoer ontstopt.

Bekijk alle ontstoppers

Hoe moet ik een gootsteen ontstoppen?

Er zijn verschillende manieren om je afvoer te onstoppen. Wij geven drie oplossingen voor een verstopping in je gootsteen.

Gootsteen ontstoppen met een gootsteenonstopper

Plaats de ontstopper over de afvoer. Zorg er hierbij voor dat het volledige putje is afgedekt. Duw de ontstopper volledig naar beneden en trek deze weer omhoog. Herhaal dit meerdere malen. Door een tijd stevig te pompen kan de verstopping vrijkomen. 

Bekijk alle gootsteenontstoppers


Gootsteen ontstoppen met een ontstoppingsveer

Stop de veer voorzichting in de afvoer. In bochten kan het nodig zijn om de veer heen en weer te bewegen en wat extra druk te zetten. Zodra je bij de verstopping aankomt draai je een aantal keer aan het handvat. Trek en duw vervolgens om de verstopping los te krijgen.

Bekijk alle ontstoppingsveren


Gootsteen ontstoppen met vloeibare ontstopper

Giet de vloeibare ontstopper in de verstopte afvoer. Laat de ontstopper een aantal minuten inwerken. Spoel goed na met koud water.

Mocht de afvoer helemaal niet doorlopen, dan laat je de wasbak vollopen met warm water waaraan je de vloeibare ontstopper toevoegt. Laat dit een aantal uur inwerken en spoel dan na met warm water.

Bekijk alle vloeibare ontstoppers


Hoe ontstop je een sifon?

Als bovenstaande manieren niet werken, kan het goed zijn om de sifon schoon te maken. Dit doe je als volgt.

Zet een emmer onder de sifon. Maak de sifon los door aan de doppen te draaien. Hierbij kan water en vuil vrijkomen. Maak de sifon goed schoon. Plaats de sifon vervolgens terug onder de gootsteen. Controleer als laatste of de sifon goed is aangesloten door er wat water doorheen te laten lopen.

Tip: zet een raam open tijdens dit proces. Er komen vieze geuren vrij bij het openen van een sifon.


Afvoer ontstoppen: hoe ga je te werk?

Liever zien hoe je een gootsteen ontstopt? Bekijk dan onze video over het ontstoppen van je afvoer.