• NaN

Hoe moet je een zoldervloer isoleren?

Door je zoldervloer te isoleren, verlies je minder warmte en hoef je daarom ook minder te stoken. Het is dus een duurzame oplossing waarmee je direct bespaart op je energierekening. Een bijkomend voordeel is dat de zoldervloerisolatie geluiddempend werkt. In dit stappenplan leggen we uit hoe je de bovenkant van de zoldervloer kan isoleren met Knauf Insulation Expert binnenwand. Tip: bekijk ook hoe je een schuin dak kan isoleren.

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €494.41
 • stappen
  5
 • klusniveau
  4/5

Voorbereiding zoldervloer isoleren

Voordat je begint met isoleren van de zoldervloer, is het belangrijk dat je het juiste isolatiemateriaal gebruikt voor de klus. Er zijn diverse soorten isolatiematerialen beschikbaar, maar voor deze klus raden we Knauf Insulation Expert binnenwand isolatie aan. Deze is gemaakt van minerale wol en is geschikt voor zowel wanden als vloeren. De minerale wol is in verschillende diktes verkrijgbaar. De vuistregel is: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe groter de isolatiewaarde. Deze waarde wordt aangegeven op de verpakking (als Rd waarde).

Houd rekening met snijverlies. Ga uit van minimaal 10%.

Stap 1 | Dampschermfolie plaatsen

Is de zolder niet verwarmd? Plaats dan een dampschermfolie op de vloer. Dat is een dampremmende laag die het vocht reguleert tussen de verdiepingen. Heb je wel een verwarmde zolder? Dan kan je deze stap overslaan.

Laat het folie 5 tot 10 cm overlappen. Plak vervolgens alle randen dicht met aluminium kleefband. Plaats deze op de nietjes en over de overlapping heen.

Stap 2 | Balken plaatsen

Plaats de balken in de lengte van de vloer. De afstand tussen de balken is 60 cm hart op hart. Wordt de vloer intensief gebruikt? Dan adviseren we om de balken 40 cm hart op hart te leggen. Meet de maten voor de balken op en zaag de balken op maat. Zaag deze 5 mm korter, zodat het hout kan werken.

Heb je een schuin dak? Begin dan aan één kant van het dak en start daar met afmeten. Markeer op de grond waar de balken komen te liggen. Teken hier de hartmaten af. Trek vervolgens een loodrechte lijn langs de markeringen met een waterpas. Plaats de eerste balk langs het dak en vul de leegte eerst op met isolatiemateriaal. Schroef vervolgens de balk vast aan de vloer. 

Gebruik een veiligheidsbril en gehoorbescherming tijdens het zagen.

Stap 3 | Isolatie zoldervloer plaatsen

Het isolatiemateriaal van Knauf Insulation Expert binnenwand is gemaakt van natuurlijke ecose. Hierdoor irriteert het gelukkig een stuk minder, maar gebruik alsnog handschoenen, een veiligheidsbril, lange mouwen en een P2 mondmasker.

Plaats de isolatieplaten tussen de balken en voorkom dat er kieren of ruimtes ontstaan. Dit zorgt namelijk voor warmteverlies. Snijd eventueel het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes. Voeg 1,5 tot 2 centimeter toe aan de breedte zodat het isolatiemateriaal goed klemt tussen de balken.

Stap 4 | Underlayment plaatsen

Als alle isolatie in de zoldervloer is geplaatst tussen de balken kan de vloer worden afgewerkt met underlayment. Underlayment is in veel verschillende maten verkrijgbaar. Kijk welke platen het beste bij jouw klus passen.

Begin met het neerleggen van de underlayment in de hoek. Meet de inkepingen op en zaag deze met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Schroef de platen vast aan de balken en gebruik voldoende schroeven.

Nu kun je er een mooie PVC vloer leggen of laminaat. 

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten