Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

  • Inloggen
  • NaN

Vijver aanleggen

Wil je een vijver aanleggen? In ons stappenplan leggen wij je uit hoe een folievijver aanlegt. Wil je echt een strakke vijver aanleggen? Zorg dan vooral dat je stap 5 zorgvuldig doet. Bekijk onze andere video voor het maken van een kunststof vijver met een bak.

  • tijd
    5 Dag
  • Kosten
    €131.48
  • stappen
    6
  • klusniveau
    2/5

Stap 1: Bepaal waar je de vijver wilt aanleggen

Controleer voor je begint met de vijver aanleggen of er geen elektra, gas-, water- of andere leidingen lopen op de plek waar je de vijver gaat maken. Ander moet je je vijver op een andere plek aanleggen.

De vijver vorm tekenen
Teken de vorm die je bedacht hebt met een tuinslang of touw uit op de grond. Tevreden? Markeer dan de omtrek van de vijver met een schep of zand.

Stap 2: Kuil maken voor vijver

Nu begint de eerste stap van het aanleggen van de vijver. Graaf de kuil binnen de markering uit. Maak binnen de hele omtrek een helling van ongeveer 20 graden en 30cm breed. Buiten de markering haal je een strook aarde weg van 45cm breed en 5cm diep. Hier leg je straks de vijverfolie vast met een decoratieve rand.

Zorg ervoor dat deze omtrek vlak en waterpas is, zodat het waterniveau langs de randen overal gelijk is. Graaf daarna de rest van de vijver uit, tot de gewenste diepte en het gewenste aantal niveaus. Maak de wanden tussen de niveaus niet te stijl, een hoek van 45 graden is optimaal.

Stap 3: Afmeting vijverfolie berekenen

Bereken hierna hoeveel folie je nodig hebt om de vijver aan te leggen. Laat in de lengte een touw door de vijver lopen en neem aan beide zijden 50 cm extra. Doe dit ook voor de breedte. De lengtes van de touwen bepalen de afmeting van de folie. Zorg dat je genoeg folie hebt, voordat je de vijver maakt. 

Stap 4: Bodem effenen en beschermlaag aanbrengen

Verwijder nu alle keien en wortels uit de bodem van de kuil en klop de wanden stevig aan, zodat de aarde niet kan verzakken. Breng dan op alle niveaus een beschermlaag aan; een laag zand van 5 tot 10 cm waar de folie op komt te rusten. Of een beschermdoek met dezelfde afmetingen als de vijverfolie. Dit is vooral aan te raden als er veel scherpe dingen in de grond zitten.

Stap 5: Vijverfolie plaatsen

Het aanleggen van vijverfolie wil je netjes doen. Als je dit netjes doet, leg je namelijk een strakke vijver aan. Ga op blote voeten de vijver in en trek de vijverfolie over de beschermlaag. Zorg dat de folie rondom ruim over de randen van de vijver valt. Pak nu de tuinslang en vul de vijver. Laat tijdens het vullen de folie los over de randen liggen. Zorg er tijdens het vullen van de vijver voor dat de plooien in de folie zo strak mogelijk komen te zitten. Helemaal geen plooien gaat niet lukken, maar een paar grote plooien vallen later minder op dan meerdere kleine. Vul de vijver tot ca. 15 cm onder de rand.

Bekijk hoe jouw vijver er nu uit ziet. Blij met het resultaat? Fijn, dan kan je beginnen met het aanleggen van de rand van de vijver. Niet tevreden? Dan zit er maar een ding op; leegpompen en opnieuw beginnen.

Stap 6: Rand van de vijver aanleggen

Knip de vijverfolie rondom af, maar hou een rand van 20 cm langs de uitgegraven strook. Bedek de folie met een decoratieve vijver boord van keien of sierbestrating. Vul de vijver tot de rand en je bent klaar! Je hebt een vijver aangelegd. 

Zorg voor een goed filtersysteem. Dit houdt de flora en fauna in je vijver gezond.

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten