Vaatwasser plaatsen

Stap 1

Voorbereiding: Controleer eerst of de aan- en afvoerleidingen van de vaatwasser lang genoeg zijn om bij het water aftappunt te komen. Kijk bij het sifon onder de gootsteen of er een vaatwasser-aansluiting op zit. Als dit niet het geval is, moet je hem vervangen voor een geschikt sifon.

Stap 2

Watertoevoer aansluiten: Als er al een wasmachinekraan geplaatst is, monteer je de aanvoerslang dan en ga je naar de volgende stap. Is dit nog niet zo, dan zul je een aftakking van de bestaande waterleiding moeten maken en een kraan plaatsen. Draai dan als eerste de hoofdkraan dicht. Zet vervolgens de kraan van de leiding waar je de aftakking wilt maken, open. En zet ook een kraan op de bovenverdieping open. Wacht tot uit alle kranen geen water meer komt. Bepaal dan met de T-koppeling hoe groot het stukje waterleiding moet zijn dat je weg gaat halen, en verwijder dit met de pijpensnijder. Plaats de T-koppeling, de knelring en de moeren, en draai deze stevig vast. Bevestig een nieuw stuk koperen pijp aan de T-koppeling. Bevestig de muurplaat met knelkoppeling aan de muur bij de vaatwasser. Pak nu de wasmachinekraan, draai 3 tot 5 slagen teflontape met de klok mee om de montagekant, en draai hem in de muurplaat. Gebruik voor de laatste slagen de bahco schroefsleutel om hem goed vast te draaien. Draai alle kranen dicht en open de hoofdkraan. Controleer of er ergens lekkage is. Zijn er geen lekkages? Draai dan de waterslang van de vaatwasser op de wasmachinekraan.

Stap 3

Afvoer aansluiten: Vervolgens sluit je de afvoer aan. Draai hiervoor de vaatwasser aansluiting van het sifon af en verwijder de rubberen stop. Draai de aansluiting vervolgens terug. Schuif de meegeleverde slangenklem over het einde van de afvoerslang. Sluit de afvoer aan op de vaatwasser aansluiting en draai de slangenklem vast. Vergeet niet de stekker aan te sluiten en uitvoerig te controleren op lekken. Aandachtspunten: ● Houd rekening met het feit dat er per groep een maximale belasting geldt van 3500 Watt. De gemiddelde vaatwasser vraagt ongeveer 1200 Watt. Als de groep al teveel gebruikt wordt door andere apparaten kun je een nieuwe groep laten maken voor de vaatwasser. ● Zorg dat er een elektrapunt en een wateraansluiting in de buurt zijn om de vaatwasser op aan te sluiten. ● De aan- en afvoerslangen mogen niet geknikt zijn; de machine gaat hierdoor in storing.