• NaN

Trap verven

Je trap verven? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. En geven tips voor het schilderen van je trap. Bekijk ons stappenplan of de video!

 • tijd
  8 Uur
 • Kosten
  €120.71
 • stappen
  8
 • klusniveau
  3/5

Voorbereiding

Klus altijd veilig en zorg voor goede kleding met lange mouwen, handschoenen, en werkschoenen en een stofmasker voor tijdens het schuren.

Stap 1 | Afdekken en afplakken

Dek de vloer af met stucloper. Je kan het met een afbreekmes op maat snijden. Tape de muur langs de randen van de trap af met Frogtape. Heb je stopcontacten in de buurt van je trap? Plak deze voor de zekerheid ook af.

Stap 2 | Trap ontvetten

Vul een emmer met lauw water en doe ontvetter erin. Controleer de verpakking van de ontvetter voor de hoeveelheid. Neem de hele trap met de spons af. Werk van boven naar beneden en let vooral op de trapleuning omdat deze vaar vetter is. In eventuele naden kan water blijven staan waar je last van hebt tijdens het verven. Let hierop. Neem de trap nog een keer helemaal af met schoon water en laat het goed drogen.

Stap 3 | Trap repareren

Repareer je trap met de juiste vuller. Zijn er gaten groter dan 5 cm, breng het product dan aan in meerdere lagen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing op het product. Strijk het product na het aanbrengen glad af met een plamuurmes. Wacht vervolgens tot het product goed droog is.

Afhankelijk van de soort vuller wordt aangeraden een stofmasker te dragen en handschoenen.

Stap 4 | Trap schuren

Schuur handmatig of met een schuurmachine. Voor grote oppervlakte kun je een schuurmachine gebruiken. Als de trap mooi strak en glad is, kun je een fijner schuurpapier gebruiken. Is de trap grof geschilderd, beschadigd of zit er veel vuil op, schuur dan met een grover schuurpapier. Maak na het schuren de trap helemaal stofvrij met stofzuiger of stoffer. Ontvet hierna de trap voor de laatste keer.

Stap 5 | Trap kitten

Gebruik een acrylaatkit om open voegen dicht te kitten. Verf je de trap een donkere kleur, gebruik dan ook een donkerkleurige kit. Strijk deze af met een natte spons voor een strakke afwerking. Werk van boven naar beneden. Wacht voor je gaat verven tot de kit droog is.

Stap 6 | Trap verven

Een trap verf je in de volgende volgorde: trapleuning en smetplank, spil, trapboom, achterkant stootbord en onderkant treden. Zo verf je alles waar je niet op loopt. Als laatste verf je de bovenkant en voorkant van de treden. Heb je een onbehandelde trap? Gebruik dan eerst een grondverf.

Begin met een kwast langs de randen en in de hoeken. Verf de grotere vlakken met een kleine roller. Roer de verf eerst drie minuten door met een roerhoutje. Vul vervolgens een klein verfbakje niet meer dan halfvol met verf. Rol een kleine verfroller vanaf het rooster alleen heen en niet terug.

Werk van boven naar beneden en sla steeds een trede over. Zo kun je alsnog de trap gebruiken omdat je bijvoorbeeld boven slaapt en kun je de volgende dag de andere treden doen.

Opruimen en schoonmaken

Giet de verf die je over hebt terug in de emmer. Stop de natte rollers in een plastic zak en bind deze luchtdicht dicht met tape. Zo worden ze niet hard omdat er geen lucht bij kan komen. Je kunt het maximaal een week op deze manier bewaren.

Als je dezelfde, of de volgende dag verder gaat met een tweede laag, plaats dan ook het verfbakje in een plastic zak. Doe een klein scheutje water op de verf tegen het uitdrogen voordat je de zak luchtdicht afsluit. Haal het afplaktape wag als de verf goed droog is. Wacht niet te lang, anders kun je de muur beschadigen. Haal als laatste de stucloper weg.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten