Trap verven

We gaan een trap verven! Het verven van een trap is een tijdrovende klus maar het zien van het eindresultaat geeft veel voldoening.

 • tijd
  8 Uur
 • Kosten
  €85.0
 • stappen
  6
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Voorbereiding

Als er nog tapijt op de trap zit, trek dit inclusief ondertapijt van de treden en de wangen van de trap. Verwijder in dat geval ook alle nietjes, spijkertjes en lijmresten van de trap. Hiervoor kun je een lijmoplosser gebruiken.

Voordat je gaat schuren is het belangrijk dat je de ondergrond ontvet. Leng de ontvetter aan met water en gebruik een speciaal schuursponsje om de trap te ontvetten. Laat de trap hierna drogen.

Als de trap droog is, neem hem dan af met een licht vochtige spons met schoon leidingwater. Als de trap weer droog is, is het tijd om te schuren. Het beste kunt je hier een driehoek- of deltaschuurmachine voor gebruiken. Schuur eerst de trap met een schuurpapier met groffe korrel, en eindig met een fijne korrel. Neem de trap weer goed af na het schuren.

Stap 2 | Grondverf aanbrengen

Voordat je de trap gaat lakken, moet er eerst een laag grondlak op aangebracht worden. Open het blik grondverf en roer deze goed door. Neem een kwast die geschikt is voor watergedragen lakken en een lakroller van 5 of 10 centimeter en de juiste rolhouder. Giet voldoende grondlak in het verfbakje.

Let op: Als je de trap wilt of moet gebruiken tijdens het drogen dan is het handig om de treden om en om te verven. Zo hou je altijd nog een aantal droge treden over waarmee je naar boven/beneden kan lopen.

Begin met de bovenste trede. Breng eerst met de kwast de grondlak aan in de hoeken. Rol de lakroller in de grondlak en breng voldoende aan op de grote vlakken (treden en stootborden). Werk zo naar beneden toe. Laat de grondlak goed drogen.

Stap 3 | Kitten

Kit nu de naden met een acrylaatkit. Klik hier voor meer informatie over acrylaatkit aanbrengen. Laat de kit drogen voordat je gaat lakken.

Stap 4 | Plamuren

Nu de trap in de grondlak staat is het gemakkelijk te zien waar zich beschadigingen bevinden. Smeer de beschadigingen dicht met een lakplamuur. Laat deze vervolgens drogen en schuur ze bij, herhaal dit indien nodig nogmaals. Neem na het schuren altijd af met een licht vochtige spons.


Zet eventueel een tweede keer de trap in de grondlak.

Stap 5 | Aflakken

Kies de juiste kleur watergedragen lak en roer de lak goed door. Lak de trap af zoals je de trap gegrond hebt. Begin met de bovenste trede, breng de lak in de hoeken aan met een kwast en breng de lak op de grote oppervlakken aan met een roller.

Als de dekking niet voldoende is herhaal je dit. Klaar; je trap is weer als nieuw!

Aandachtspunten

- Een watergedragen lak is snel handdroog. Daardoor kun je op korte termijn eventueel een tweede laag aanbrengen. Het duurt echter circa zeven dagen voordat de lak geheel uitgehard en op eindsterkte is.

- Bespaar niet op je kwast, roller of lak. Ook de mate waarop je de ondergrond glad schuurt heeft een groot effect op het eindresultaat.

- Zoals gezegd duurt het ongeveer 7 dagen voordat de lak op eindsterkte is, reinig de trap gedurende die periode niet met water.

- Voor binnengebruik kun je het beste een watergedragen grondlak gebruiken. Sommige grondlakken zijn op kleur te leveren, andere grondlakken zijn alleen in wit of grijs te krijgen. Bepaal aan de hand van de eindkleur welke grondlak het beste geschikt is in jouw situatie.