Terras aanleggen
Wij laten je zien hoe je makkelijk zelf een terras aanlegt in je tuin door tegels te leggen. Zo heb je snel een strak terras waar je lang van kan genieten.
- Kosten
- €93.14
- stappen
- 7
Stap 1 | Hoogte terras bepalen
Leg het terras aan met een kleine afloop van de woning naar de straat toe. Gebruik hiervoor een piketpaaltje aan de kant van de woning en eentje aan de kant van de straat om daar vervolgens een draad langs te spannen. De uiteindelijke hoogte van je terras (bij de woning) bepaal je vanaf de onderdorpel en bij de straat natuurlijk de hoogte van de straat. De lijn van de opsluitbanden naar achter toe wordt haaks bepaald vanaf de gevel.
Bepaal als laatste de hoogte van de dorpel bij de achterdeur. Zit deze te laag, dan stap je heel diep naar buiten. Is deze te hoog dan heb je kans dat er water naar binnen komt. Meet de bovenkant van de dorpel min twee centimeter min de dikte van de tegel, dan meet je dus de dikte van de tegel en de onderkant van het zand. Houd er wel rekening mee dat het zand twee centimeter hoger moet komen omdat je door het trillen het zand nog aandrukt.
Heb je een houten onderdorpel, zorg er dan voor dat deze niet in het zand ligt en leg de tegel iets lager. De bovenkant van de tegel moet bijna gelijk zijn aan de dorpel. Deze hoogte zet je met de waterpas door naar de draad, zodat we weten hoe hoog de opsluitbanden moeten komen, en het straatwerk. Dit zet je door naar achter met weer een centimeter afloop per meter voor voldoende afwatering.
Stap 2 | Opsluitbanden plaatsen
Opsluitbanden vormen een begrenzing voor straatwerk en zorgen dat het terras na het aanleggen geen kant meer op kan. Ook zorgt het ervoor dat het terras niet meer kan verzakken. Graaf een geul om de banden in te plaatsen en controleer of deze op hoogte zijn aan de hand van de draad. Vervolgens leg je de waterpas op de opsluitbanden. Zo kun mooi het afschot zien van een centimeter per meter.
De laatste opsluitband moet op maat gemaakt worden, deze gaan we slijpen met de motorslijper. Teken deze netjes af met de winkelhaak en gebruik bij het slijpen gehoorbescherming en een veiligheidsbril.
Stap 3 | Zand aantrillen
Met een trilplaat tril je het zand stevig aan en voorkom je dat het terras na het aanleggen kan gaan verzakken. Tip: Werk in rondjes van buiten naar binnen. Zo weet je zeker dat je geen stuk overslaat en zorg dat je niet te dicht bij de opsluitbanden komt omdat deze kunnen verplaatsen door het trillen.
Stap 4 | Afreien van het zand
Als de ondergrond niet goed vlak is, heb je kans dat de tegels gaan wippen. Gebruik voor het afreien een waterpas. Opsluitbanden hebben we op hoogte gesteld; dat is bovenkant tegel.
Begin met afreien vanaf de woning, zodat het overtollige zand bij het einde van de tuin komt te liggen. De opsluitbanden staan op hoogte en deze kunnen we aanhouden. De bovenkant van de opsluitband is gelijk aan de hoogte van de uiteindelijke tegel. Omdat het zand eerst gevlakt wordt, haal je de dikte van de tegel van de bovenkant van de opsluitband af. De onderkant van de waterpas haal je over de grond. Zo zorg je ervoor dat er geen kuilen ontstaan.
Mocht je een kuil in het zand trekken is dit geen probleem, je kunt eenvoudig het zand terugdrukken.
Stap 5 | Terrastegels leggen
Terrastegels leggen is een zware klus. Let daarom goed op je rug. Met name bij grotere terrastegels is het verstandig om met zijn tweeën te werken. Het is erg handig om een tegeltiller of een tegeldonkey te gebruiken deze kun je eenvoudig huren. Begin vanaf het huis en leg de tegels een voor een in het zand. Iedere tegel klop je stevig aan met de rubber hamer. Om zeker te weten dat alle tegels recht liggen controleer je deze met de kleine waterpas. Zo kan je vervolgens het hele terras leggen.
Stap 6 | Terrastegels slijpen tijdens het leggen
Tijdens het terras aanleggen moet je soms tegels slijpen. Met een motorslijper slijp je met water waardoor je minder stof produceert, dit is veel beter voor je gezondheid. Heb je geen motorslijper kun je deze gemakkelijk huren. Als je met een motorslijper werkt kun je het best aftekenen met een vetkrijtje een potloodstreep is moeilijk zichtbaar en verdwijnt wanneer je met water werkt.
Stap 7 | Afvoegen en invegen
Heb je alle terrastegels gelegd? Dan is het tijd om af te voegen. Wat de meeste mensen niet weten is dat het meeste onkruid van boven komt. Voor onkruid van onder is het worteldoek al geplaatst de volgende stap is het afvoegen van de tegels met onkruid mijdend voegzand. Zorg ervoor dat alle voegen goed worden vol geveegd.
Je hebt nu zelf een terras aangelegd in je tuin en hij is klaar voor gebruik. Geniet er van!
Fleur je tuin verder op met tuinplanten. Hulp nodig met kiezen? Bekijk dan ons productadvies tuinplanten.