• NaN

Steigerbuizen kast maken

Wil jij zelf een kast van steigerbuis maken? In dit stappenplan leggen we stap voor stap uit hoe je een steigerbuizen kast maakt. We hebben gekozen voor een bouwtekening met vier lagen in de steigerbuizen kast. Is ontwerp niet helemaal naar jouw smaak, omdat je bijvoorbeeld een steigerbuis kledingkast wil maken, dan kun natuurlijk zelf een ander ontwerp maken. De werkwijze is verder hetzelfde.

 • tijd
  6 Uur
 • Kosten
  €90.64
 • stappen
  8
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Voorbereiding steigerbuizen kast maken

Voordat je begint met de kast van steigerbuis is het belangrijk dat er geen oneffenheden op of in de muur zitten. Haal oude schroeven weg en vul gaten op met een muurvuller. Weten hoe je dit precies doet? Lees hier hoe je gaten moet vullen in de muur.

Meet vervolgens de muur op waar je de kast van steigerbuis gaat maken en pas het ontwerp hierop aan. In dit stappenplan werken we met een muur van 1.30 meter breed en 2.57 meter hoog. 

Stap 2 | Ontwerp steigerbuis kast maken

Wanneer je de muur hebt opgemeten, kun je beginnen met het ontwerp van jouw steigerbuizen kast. Er zijn talloze creaties mogelijk voor een kast van steigerbuis. Zo kun je een steigerbuis wandrek voor in de woonkamer maken, maar ook een steigerkast kledingkast voor in de slaapkamer. Voor dit stappenplan hebben we een ontwerp gemaakt waarbij we werken met 3 lange planken van 127 centimeter en een korte plank van 70 centimeter. Alle planken zijn 30 centimeter diep. De steigerbuizen lopen door de planken heen. 

Het is belangrijk om vooraf goed op te meten waar de steigerbuizen door de planken heen gaan. In het ontwerp van dit stappenplan houden we 4 centimeter van de rand van de plank af. Het hart van de steigerbuis komt dan op 5.5 centimeter van de rand van de plank. De achterkant van de plank komt op kniestukken te rusten. 

Stap 3 | Buizenframe staanders afmeten en zagen

Het is belangrijk om eerst de staanders op maat te maken en op te stellen. Als deze eenmaal staan is het namelijk makkelijker om te bepalen hoe lang de liggers moeten worden. 

Leg de voetstukken op de grond neer en meet na wat de juiste positie is. Als ze allemaal op de juiste plek staan, bevestig je ze aan de grond. Zet vervolgens de steigerbuis van 2 meter rechtop in het voetstuk en plaats een kniekoppeling bovenop de steigerbuis. Gebruik een waterpas om de steigerbuis loodrecht te zetten. Meet de afstand van de muur tot de kniekoppeling. Houd er rekening mee dat er ook een steigerbuis in de koppeling gaat lopen. Zorg dus voor wat speling, zodat je later nog kunt bijstellen. In dit stappenplan is de berekening dat de bovenste kleine liggende steigerbuisdelen 22.5 centimeter moeten worden. 

Teken deze lengte af en zaag de delen van de steigerbuizen op met met een metaalzaag of haakse slijper. Je kunt een haakse slijper bij Praxis huren en werkt het snelst. Draag altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming wanneer je een haakse slijper gebruikt. 

Stap 4 | Eerste buizenframe staander plaatsen

Controleer of de eerste staander de juiste maten heeft. Zet de onderkant en de kniekoppeling aan de bovenkant vast. Gebruik een waterpas om te zorgen dat de steigerbuizen aan beide kanten van de kast rechtop staan. Nu kun je de boorgaten aftekenen op de muur.

Koppel het bovendeel los om te kunnen boren. Zet het voetstuk vast aan de muur. Plaats vervolgens de horizontale steigerbuis en draai alle koppelingen vast. Controleer weer met de waterpas of het rechtstaat. Is dit niet het geval, haal de buiskoppelingen dan weer los en stel ze bij. Er zit wat speling in de steigerbuizen en koppelingen. 

Stap 5 | Overige buizenframe staanders plaatsen

Plaats de andere staanders op dezelfde manier als in de vorige stap. Zet de koppelingen handvast en controleer met de waterpas of de staanders rechtstaan. Controleer ook of de bovenkanten waterpas tegen de muur zitten en stel bij waar nodig. Meet steeds de tussenruimtes na. Vanuit deze drie staanders maken en plaatsen we de rest van de steigerbuizen kast.

Stap 6 | Steigerbuizen liggers opmeten, zagen en plaatsen

Haal de bovenste kniekoppelingen weer los. Schuif de T-koppelingen over de steigerbuizen en zet ze handvast. Bepaal de tussenruimtes tussen de planken; in dit stappenplan is dat 42.5 centimeter. Controleer opnieuw of de tussenruimtes goed zijn.

Nu kun je de lengtes van de liggende steigerbuis delen gaan bepalen. Meet de afstand tussen de T-koppeling en de kniekoppeling die tegen de muur aan komt. In dit stappenplan is dat 15 centimeter plus het deel wat in de koppeling schuift. 

Zaag de eerste steigerbuis op maat, plaats deze in de koppeling en controleer of het klopt. Vervolgens kun je de andere delen van de steigerbuizen op dezelfde maat maken. Plaats deze in de tweede en derde lkiggern en controleer weer met de waterpas of deze rechtstaan.

Stap 7 | Eerste plank op maat zagen, boren en bevestigen

In dit stappenplan werken we met steigerhout. We maken van 2 delen steigerhout 1 brede plank door ze aan elkaar te bevestigen met verbindingsplaatjes.

Meet eerst goed na hoe breed de plank moet worden en bepaal exact waar de gaten moeten komen waar de steigerbuizen doorheen gaan. Zaag nu de eerste plank op maat. Zorg bij behandeld steigerhout ervoor dat je de kopse kanten afzaagt om een uniforme look te krijgen. Heb je lange delen te zagen? Gebruik dan een circelzaag of afkortzaag. Deze zijn bij Praxis te huur. Je kunt ook de planken gratis in de zagerij van Praxis op maat laten zagen

Teken nu exact af waar de gaten voor de steigerbuizen moeten komen. Meet hiervoor het buizenframe nog eens na. Boor met een 28 milimeter speedboor de gaten in de planken. Om een mooi gat zonder rafelt te krijgen, doorboor je de plank in twee stappen. Boor eerst vanaf de bovenzijde totdat je de punt van de speedboor aan de onderkant ziet verschijnen. Draai de plank om en zet de punt van de speedboor in het gaatje. Boor nu aan deze kant de plank door. Schuur de gezaagde en geboorde delen van de plank glad. 

Nu kun je de eerste plank op het buizenframe plaatsen. Past deze goed? Dan kun je het achterste deel ook zagen en passen. Als je dit hebt gedaan, bevestig je de twee steigerhoutplanken met de verbindingplaatjes. 

Stap 8 | Kast van steigerbuis af maken

Ga nu verder met de rest van de planken. Meet telkens het te zagen deel op en controleer of het pas. Zo voorkom je dat een deel toch niet goed past. Steigerhout kan namelijk krom zijn of een muur kan schuin zijn. Mocht er onverhoopt een gezaagd deel net neit goed passen, dan kun je ook het frame nog wat bijstellen. 

Gebruik steeds de waterpas om de koppelingen en de planken recht te monteren. Op deze manier bouw je de hele steigerbuizen kast plank voor plank. Plaats op het laatst de bovenste delen van de steigerbuizen weer terug. 

Dit zijn alle stappen om zelf een steigerbuis wandrek of kast te maken. 

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten