Rolgordijn inkorten en ophangen

In dit stappenplan leer je hoe je rolgordijnen inkort ophangt en afstelt. Bepaal vóór het aanschaffen van een rolgordijn of je ze in het kozijn (in de dag) wil plaatsen of op het kozijn (op de dag). Bekijk hier het online assortiment van Praxis.

 • tijd
  2 Uur
 • Kosten
  €23.09
 • stappen
  8
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Meten

Voordat je een rolgordijn aanschaft, meet je eerst de breedte en de hoogte van het kozijn op. Kies daarna een rolgordijn aan dat breder en langer is dan het kozijn. Bedenk van tevoren ook of het rolgordijn in het kozijn (in de dag) of op het kozijn (op de dag) moet komen. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen van het gordijn.

 

 

Stap 2 | Ophangbeugels monteren

Haal het rolgordijn en de ophangbeugels uit de verpakking. Bij montage in de dag schroef je de beugels zo ver mogelijk in de hoek vast tegen de bovenkant van de aftimmering van het kozijn. Houd hierbij een kleine ruimte vrij tussen de beugel en het kozijn. Een rolgordijn met veel stof kan dan niet vastlopen tegen het kozijn.

Bij montage op de dag schroef je de beugels niet in maar op het kozijn, op de plaats waar je het rolgordijn wilt hebben.

Stap 3 | Binnenkant rolgordijn opmeten

Meet de afstand tussen de binnenkanten van de beugels.

 

 

Stap 4 | Gordijn op maat maken

Rol het rolgordijn in zijn geheel af en leg deze op een schone vlakke ondergrond. Pak de rolmaat of het meetlint en teken de gemeten maat af op het doek. Zet om de 10 à 15 centimeter een streepje. Neem een scherpe schaar en knip voorzichtig en met aandacht het doek op maat.

 

 

Stap 5 | Rolstang op maat maken

Pak de rolmaat of het meetlint en teken de gemeten maat af op de rolstang. Neem een ijzerzaag en zaag de stang nauwkeurig op maat. Bevestig nu – mits deze los van elkaar geleverd werden – het gordijn aan de stang zoals de fabrikant dit voorbereid heeft. Vaak kan dit met een plakstrip. Zorg ervoor dat het gordijn recht bevestigd wordt en dus gelijkmatig op kan rollen.

 

 

Stap 6 | Onderstrip

Pak de rolmaat of het meetlint en teken de gemeten maat af op de strip. Houd er wel rekening mee dat er meestal aan de uiteinden een eindstop zit. Is dit het geval? Trek dan tweemaal de dikte van de eindstops af van de gemeten maat.

Zaag met een ijzerzaag de strip op maat, plaats indien aanwezig de eindstops en schuif de onderstrip in de zoom van het rolgordijn. Rol het gordijn op.

 

 

Stap 7 | Rolgordijn plaatsen

Bepaal eerst aan welke zijde je de bediening wilt hebben. Plaats dan de bedieningskant in de stang en de geleideplug aan de andere zijde.

Je bent nu zover om het gordijn in de beugels te plaatsen. Het gordijn kun je eenvoudig inhaken. Rol het gordijn helemaal naar beneden en rol hem weer omhoog. Controleer hierbij of deze nergens aanloopt.

 

 

Aandachtspunten

- Controleer voordat je het gordijn uitrolt om te gaan knippen of de ondergrond schoon is. Niets is erger dan vlekken in je gordijn, nog voordat het hangt.

- Als je de maat op het gordijn hebt afgetekend, dan kun je eenvoudig schilderstape langs de lijn plakken zodat het strak knippen gemakkelijker gaat. Ook bij het zagen van de stang kun je met een stukje tape gemakkelijker recht zagen.