Radiatorbekleding en vensterbank in één

Vandaag gaan we een vensterbank maken. Wil je een relaxte zithoek naast het raam waar je lekker een boek kunt lezen? Of wil je de radiator verbergen omdat deze toch niet zo mooi is? Dan is deze vensterbank dé perfecte toevoeging aan jouw interieur! Je hebt een aantal dingen nodig voor een goede voorbereiding.

 • Durée
  8 Minute(s)
 • Coût
  €122.33
 • nombre d'étapes
  7
 • Difficulté
  3/5
partager
Imprimer

Stap 1 | Meten is weten

Meet de gewenste lengte, hoogte en diepte van de vensterbank. Houd rekening met de hoogte van het venster. Zorg er ook voor dat de diepte ten minste 50 cm is, zo kun je straks comfortabel zitten.

Stap 2 | Frame plaatsen

Laten we beginnen met het frame. Schroef de kleine balken op de lange balk. Ieder met twee schroeven. Zorg ervoor dat de afstand tussen de kleine balken 75 cm is.

Boor nu gaten in de lange balk. Plaats de lange balk tegen de muur en houd deze waterpas. Controleer of dit de juiste hoogte is en markeer de boorgaten op de muur.

Als je de juiste hoogte hebt bepaald, kun je gaten in de muur boren. Steek vervolgens de pluggen erin. Plaats het frame tegen de muur  en schroef deze vast.

Stap 3 | Bovenkant frame afronden

Bevestig nu een lange balk aan de kleine balken om de bovenkant van het frame af te werken. Plaats de schroeven schuin in de balken. Doe dit van begin tot eind.

Stap 4 |

Meet de afstand van het frame naar de vloer en zaag balken in die lengte. Plaats de balken onder het frame en schroef deze vanaf de bovenkant vast.

Om ervoor te zorgen dat de poten niet naar de muur kunnen worden geduwd, plaatsen we kleine verstevigingsbalken van de uiteinden van de poten tot aan de muur. Meet de afstand tussen de poten en de muur en zaag de balken in de juiste maat.

Plaats lijm op de balken en druk ze stevig tegen de muur en schroef de balken aan de poten. Top, het frame staat!

Stap 5 | Vensterbank zonder radiator

Nu het frame stevig staat kun je aan de slag met het zitgedeelte. Meet de bovenkant van het frame en zaag het gewenste stuk uit een plaat multiplex. Doe dit in twee delen als de vensterbank groter is dan 2 meter 44. Schroef de plaat vast op het frame.

Heb je geen radiator onder het raam? Dan kun je de twee platen vastschroeven op het frame en vul de schroefgaten met houtvuller.

Stap 6 | Vensterbank met Radiator

Als je wel een radiator hebt onder de vensterbank gaan we de voorkant anders aanpakken. Zaag twee lange stroken van 6 cm breed uit multiplex om de bovenrand te bedekken. Schroef deze op het frame.

De voorkant gaan we bekleden met panelen van multiplex. Zaag stroken uit multiplex en schroef deze op het frame. Houd 4 tot 6 cm afstand tussen de panelen en de bovenkant. 1cm afstand is voldoende voor de tweede en derde rij. Plaats de laatste rij minimaal 8 cm van de grond.

Gebruik stroken van 12 cm breed om de poten van het frame te bedekken. Plaats de stroken op de panelen en controleer of ze waterpas zijn. Schroef deze vervolgens vast.

Vul als laatst de schroefgaten met houtvuller en bewerk de scherpe randen met schuurpapier.

Stap 7 | Eindresultaat

Nu kun je de vensterbank een mooi kleurtje geven. Kit eventueel de randen om deze af te werken.

En klaar is je vensterbank, een nieuwe super chille zitplek helemaal zelf gemaakt!