Poppenhuis of garage maken

 • tijd
  6 Uur
 • Kosten
  €57.25
 • stappen
  8
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Poppenhuis of garage maken

In dit stappenplan en de onderstaande video zie je hoe je een poppenhuis of garage kunt maken van een plaatje populieren triplex. De tussenwanden maak je van een dunner plaatjes triplex. De wandjes zijn te verschuiven zodat de indeling telkens weer anders gemaakt kan worden. Doordat de trap omkeerbaar is kan het poppenhuis eenvoudig ook gebruikt worden als garage. Een leuk klusje voor een zaterdag, waarna er de rest van het weekend volop gespeeld kan worden! Je kunt eenvoudig een poppenhuis maken van één plaat populieren triplex van 18mm voor de buitenwanden en één van 6mm de muren. Daarnaast heb je een grenen glaslat nodig voor de trap. Begin met zagen van de buitenwanden. Je kunt het poppenhuis zo groot maken als je zelf wilt maar kunt ook onze maten aanhouden. Hou rekening met één cm overlengte bij de buitenkant zodat je de zijkanten in verstek kunt zagen. Dit is namelijk mooier en je kunt het geheel dan alleen met lijm in elkaar zetten. Je hebt dan geen schroeven en spijkers nodig! Zaag de plaat populieren triplex van 18 mm volgens het zaagplan. Laat de planken niet inkorten tot 60 cm maar gebruik de extra centimeter voor het verstek zagen van de planken. Je kunt de platen ook op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Laat eventueel ook al de kleine plaatjes zagen uit het triplex van 6 mm.

Stap 2 | Zagen in verstek

Voor de meest stevige constructie hebben we gekozen de verbindingen in verstek te zagen en te bevestigen met houtlijm. Zaag de planken in verstek zoals hieronder te zien is. In dit geval heb je drie stukken nodig van dezelfde lengte (onder,midden,boven) en twee zijkanten brede en twee dunnere zijkanten. Je kunt ook kiezen voor vier brede zijkanten.

Stap 3 | Zaagsneden voor tussenwanden

Om de tussenwanden goed te kunnen schuiven is het belangrijk dat de zaagsneden de juiste breedte hebben en ze van vloer en plafond tegenover elkaar liggen. Maak de zaagsnede ca. 7/8 mm breed om de tussenwanden gemakkelijk te kunnen schuiven. De planken die straks boven elkaar komen, leg je naast elkaar en zaag je in 1 keer. Voor de verticale zaagsneden leg je de planken anders dan voor de horizontale zaagsneden. Zie de tekeningen hieronder. Leg de platen als op de tekening tegen elkaar, zet ze vast met lijmklemmen aan je werktafel en bevestig een lang lat die kan dienen als geleider. Stel je handcirkelzaag in op een zaagdiepte van 5 mm. De zaagsnede moet ongeveer een breedte hebben van 7-8 mm. Hiervoor maak je eerst een zaagsnede langs de geleider. Plaats hierna een dun latje van ca. 6/7 mm dikte tegen de eerste geleider en zaag opnieuw. Het strookje dat over blijft kun je er eenvoudig tussenuit halen met behulp van een schroevendraaier. Wij hebben een plank gebruikt als geleider en ‘m vastgeschroefd aan de werkbank.

Stap 4 | In elkaar zetten constructie

Zet de constructie in elkaar. Draai de onderdelen om. Tape de onderdelen aan de achterkant aan elkaar. Draai de onderdelen vervolgens weer om en begin met lijmen. Klap vervolgens de onderdelen in elkaar. Het is even een puzzel hoe je dit moet doen, maar de foto's hieronder kunnen dit makkelijker maken!

Stap 5 | Trap / uitrit garage

Zaag plankje G aan de korte zijde in verstek op 45 graden. Lijm aan de onderzijde plankje H vast op de verstekzijde van plankje G. Zaag de glaslat in 16 stukjes van 8 cm breedte. Lijm de glaslatten op plankje G, begin onderaan en werk naar boven. Zaag bij de laatste trede een stukje weg, zodat je plankje H bovenaan goed kunt vastlijmen. Lijm twee strookjes vast op plankjes H. Hiermee kun je de trap / uitrit vastzetten in de zaagsneden op de eerste etage. Hieronder is het verschil te zien tussen de trap en de uitrit.

Stap 6 | Wandjes

Er zijn 8 wandjes van 15x20,5cm gezaagd uit de dunne plaat triplex. Dit zijn je tussenwanden. Schuur de randjes goed glad en leef je uit met deze tussenwanden. Verf ze, beplak ze met restjes behang of zaag er gaten in, zodat er ramen ontstaan. Houd bij het beplakken met behang wel aan de boven en onderkant een randje van ca. 5 mm vrij zodat ze makkelijk blijven glijden. Wij hadden ook nog restjes plexiglas en hebben hiervan ook wandjes gemaakt. Deze kun je natuurlijk ook beplakken met stukjes plakfolie. Je poppenhuis en garage zijn klaar om ermee te gaan spelen!

Stap 7 | Extra

Tips: - In plaats van dun triplex kun je ook wandjes maken van plexiglas. Ook kun je plastic of niet snel breekbaar glas of een ander doorzichtig materiaal gebruiken voor een doorzichtige wand. - Schilder of behang de wandjes en teken op een wandje bijvoorbeeld een keukenblok, bureau of badkamer. - Je kunt een wandje van (verschillende) gaten voorzien. - Het meubel is op de hoeken in verstek gezaagd. Dit staat mooier en het maakt het meubel extra stevig. Vind je dit nou moeilijk of heb je niet de juiste apparatuur, dan kun je de wanden ook recht houden en met deuvels in elkaar zetten. Let op! onderdeel D en E moeten dan wel even hoog zijn.

Stap 8 | Eindresultaat

Zie hier het eindresultaat.