Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Plantenwand voor binnen maken

Een plantenwand binnen is de perfecte oplossing als je op zoek bent naar een leuke en stijlvolle manier om de natuur in huis te halen. Zo maak jij je interieur groener en levendiger. Zelfs als je niet veel ruimte hebt, kun je met een plantenmuur binnen een echte blikvanger creëren. In dit stappenplan leggen wij je uit hoe je een plantenwand maakt, zodat je jouw eigen stukje natuur in je woonkamer haalt.

 

 • tijd
  4 Uur
 • Kosten
  €105.29
 • stappen
  12
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Hout op maat zagen

Stap één van het stappenplan om een plantenwand voor binnen te maken is het hout op maat zagen. Met dit stappenplan zagen we twee platen van 61 cm × 122 cm underlayment multiplex op maat. 

 

Stap 2 | Bak maken

Nadat je het hout op maat hebt gezaagd, is het tijd om de houten bak te maken. Eerst sorteer je het hout. Om te voorkomen dat het hout splijt, is het verstandig om gaten te boren. Leg hiervoor een extra plank onder het te boren hout, zodat je niet in je werkblad boort. Breng vervolgens wat houtlijm aan op het randje van de plank en kantel de plank. Plaats schroeven in de gaten en schroef ze vast.

Herhaal dit proces voor elke kant van de bak. Kantel eerst de bak, leg de volgende plank op zijn plek, teken boorgaten, boor de gaten voor, breng houtlijm aan en schroef de plank vast. Veeg tot slot de lijmresten weg. Nu heb je ervoor gezorgd dat alle kanten van de bak stevig vastzitten en creëer je een sterke basis voor je plantenwand.

Stap 3 | Bak spatwaterdicht bekleden

Nu de bak voor je plantenwand is gemaakt, ga je deze spatwaterdicht maken. Pak hiervoor een vuilniszak en spreid deze uit op je werktafel. Snijd met een scherp mes de onderrand en de zijrand eraf. Vouw de vuilniszak vervolgens open en leg deze over de bak heen. Duw de vuilniszak nu in alle naden en zorg dat die goed verdeeld de bak bekleed. Zorg er hierbij voor dat de randen van de bak ook zo veel mogelijk bedekt zijn. Op deze manier creëer je een spatwaterdichte laag die ervoor zorgt dat de plantenwand langer mooi blijft en beter bestand is tegen water en vocht. 

 

Stap 4 | Plantenbakken schuin plaatsen

Nu ga je de tussenschotten plaatsen. Leg eerst een plantenbak schuin in de bak en leg er een plankje van 40 cm x 10 cm op. Druk de plank en de bak aan richting de onderkant van de bak. Bepaal vervolgens hoe schuin je de bakken wilt plaatsen. Houd ongeveer een hoek van 45 graden aan. Als je de gewenste schuinte bepaald hebt, ga je de hoek en dikte van het tussenschot aftekenen. Meet de afstand tussen het onderste randje van het tussenschot en de onderkant van de bak op en teken dit aan beide zijdes af. Haal de plantenbak er nu weer uit en leg de hoek van het tussenschot vast met een zwaaihaak. Draai de zwaaihaak vast. Nu zet je de zwaaihaak aan de buitenkant op de afgetekende lijn om de hoek van het tussenschot exact af te tekenen. Daarna kun je exact aftekenen waar je de boorgaten moet plaatsen. Boor de gaten voor en zet het tussenschot vast met schroeven. Herhaal deze stappen aan de andere kant. Zodra het tussenschot aan de andere kant ook vastzit, plaats je de plantenbak weer terug.

Schuif het tweede tussenschot een stukje achter de plantenbak en bepaal nogmaals de hoek met de zwaaihaak. Let erop dat je het tweede tussenschot niet klem achter de plantenbak zet, zodat je later met gemak de planten kunt verpotten. De hoek die je eerder hebt bepaald neem je nu gemakkelijk over met de zwaaihaak. De twee tussenschotten en plantenbakken komen hierdoor even schuin te staan. Plaats nu ook de tweede plantenbak.

Stap 5 | Sierrand maken

Om de plantenwand een mooiere uitstraling te geven, is het nu tijd om een sierrand toe te voegen. Plaats een lat op de rand van de bak en zorg ervoor dat het plastic van de vuilniszak strak onder de lat ligt. Teken vervolgens de boorgaten af en boor ze voor. Schroef de lat vervolgens stevig vast. Herhaal deze stappen totdat alle delen van de sierrand vastzitten. De onderste boorgaten bepaal je door een lijn op de achterkant tegen de bak aan af te tekenen. Draai de lat om en bepaal je boorgaten. Boor deze voor en schroef vast. Haal de plantenbakken er vervolgens uit. Snijd voor de mooie afwerking het overtollige plastic aan de achterkant weg.

 

 

 

Stap 6 | Ophanghaken monteren

Nu de plantenwand in elkaar zit, monteer je de ophanghaken op de plantenbak. Hieraan bevestig je straks de bak aan de muur.

 

Stap 7 | Schuren

Schuur alle randen en naden van de plantenwand glad met schuurpapier.

 

Stap 8 | Beitsen

Nu ga je het hout beitsen. In dit stappenplan gebruiken we vernis voor een mooie bolle glans. Roer het blik met vernis goed door. Behandel vervolgens met behulp van een kwast alle zijden van de plantenbak grondig met vernis. Let erop dat je ook de kopse kanten meeneemt. 

Tip: gebruik voor een vintage look een doekje om de vernis aan te brengen.

Hoe je het beste meubels beitst lees je terug in ons stappenplan 'Je meubels beitsen'. 

Stap 9 | Watersysteem maken

Voor een gemakkelijke bewatering van de planten in jouw plantenwand, ga je een watersysteem van pvc-buis maken. Hiermee voorkom je dat water uit de bak en op de muur gaat lekken. Je begint met het bevestigen van een pvc elleboog aan een pvc-buis. Leg de buis vervolgens voor de plantenwand en teken de juiste breedte af. Zaag de pvc-buis op maat. Zet de buis in de plantenbak en plaats daarna een stuk buis in de elleboog. Bepaal vervolgens de lengte waarbij de buis ongeveer tot de rand van de plantenwand komt en zaag het korte buisje ook op maat. Nu kun je voor de andere plantenbak exact dezelfde maten pvc-buis gaan aftekenen en zagen. Boor nu aan alle zijdes van de buis gaten en verdeel de gaten gelijkmatig over de buis. Bevestig de doppen en ellebogen aan de buis met pvc-lijm en laat deze drogen. Plaats vervolgens het watersysteem in de plantenbakken en je plantenwand is klaar om te vullen met jouw favoriete planten!

 

Stap 10 | Plant ontwerp bepalen

Nu is het tijd om te bepalen welke planten je in je plantenwand gaat plaatsen. Speel met verschillende kleuren en vormen om een mooi ontwerp te creëren. Het is belangrijk om planten te kiezen die ongeveer dezelfde hoeveelheid water en licht nodig hebben, zodat je ze allemaal dezelfde verzorging kunt geven in de plantenmuur in je woonkamer. Als je tevreden bent met je ontwerp haal je de planten weer uit de bakken om de potgrond te gaan plaatsen. 

Stap 11 | Potgrond plaatsen

Haal de plantenbakken uit de plantenwand en vul ze met een laag potgrond. Gebruik niet te veel potgrond, want de planten moeten er ook nog in geplaatst worden. Druk de potgrond vervolgens lichtjes aan zodat deze stevig in de bak zit. Nu kun je de plantenbakken weer terugplaatsen in de plantenwand.

Stap 12 | Aanplanten

Wanneer de potgrond is geplaatst is het tijd om te gaan planten. Verwijder de plastic potjes van de planten en voel aan de kluiten. Als de kluiten droog aanvoelen, dompel je ze even onder in een emmer water voor ze de grond in gaan. Maak vervolgens wat ruimte in de grond. Zet de plant in het gat en schuif de grond aan. Druk de grond stevig aan. Gebruik wat extra potgrond als dit nodig is. Je kunt de plantenwand nu ophangen aan de muur. Geef de planten regelmatig water via het pvc watersysteem en zorg ervoor dat ze voldoende licht krijgen.

Wil je ook buiten een mooie plantenmuur maken? Lees dan ons stappenplan 'verticale tuin maken'. 

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten