• NaN

Plafond witten

Je plafond witten? Wij leggen je uit hoe je het beste je plafond kunt schilderen. Voor een streeploos resultaat. Bekijk ons stappenplan of de video!

 • Kosten
  €177.93
 • stappen
  6
 • klusniveau
  3/5

Voorbereiding

Klus altijd veilig en zorg voor goede kleding met lange mouwen, handschoenen, veiligheidsbril, en werkschoenen. Haal alle meubels van de muur en schakel vervolgens de stroom uit. Nu kun je de lampen van het plafond halen. Check met een spanningzoeker of de stroom er echt af is. Bescherm open uiteinden van draden met een lasklem en bind de draden bij elkaar met Frogtape zodat ze niet in de weg zitten tijdens het verven.

Stap 1 | Afdekken en afplakken

Dek de vloer af met stucloper. Je kan het met een afbreekmes op maat snijden. Dek de meubels die nog in de kamer staan af met afdekfolie. Plak als laatste het bovenste stukje van de muur af met afplaktape zodat er geen verf op komt als je het plafond verft.

Stap 2 | Plafond ontvetten

Vul een emmer met lauw water en doe ontvetter erin. Controleer de verpakking van de ontvetter voor de hoeveelheid. Ga met een spons over het hele plafond heen. Vooral in de keuken wordt aangeraden om altijd te ontvetten, desnoods met een extra scheutje ontvetter. Raadpleeg de verpakking bij gebruik.

Stap 3 | Plafond voorstrijken

Voorstrijken is met name belangrijk op een onbehandelde ondergrond. Zo hecht de verf egaal en het voorkomt streepvorming. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor je begint. Roer de verf drie minuten door met een roerhoutje. Giet een verfbakje niet meer dan halfvol met voorstrijk.

Met een kleine harige roller begin je langs de randen. Rol de roller vanaf het rooster voorzichtig in de voorstrijk. Doe dit alleen heen en niet terug. Strijk met lichte druk en ga één keer heen en weer. Als de ondergrond donkerder wordt is het voldoende anders kunnen er problemen ontstaan met de hechting van de verf.

Vervolgens kun je de rest van het plafond voorstrijken. Gebruik hiervoor een emmer, grote roller en eventueel een rolstok. Druk niet te hard en laat de roller het werk niet. Stop nooit midden in een wand en veroorzaak geen oneffenheden, dat is allemaal terug te zien in het eindresultaat. Werk je met een groot plafond, doe het dan met z’n tweeën zodat een iemand de randen kan doen, en de ander de grote vlakken kan invullen.

Stap 4 | Plafond verven

Volg hetzelfde principe als bij het voorstrijken. Roer de verf eerst drie minuten door met een roerhoutje. Vul vervolgens een klein verfbakje niet meer dan halfvol met verf. Rol een kleine verfroller vanaf het rooster alleen heen en niet terug. Verf eerste de randen van het plafond. Pak vervolgens een grote emmer, grote roller en een rolstok. Zet bij het aanbrengen van de verf niet teveel kracht.

Stop ook niet halverwege de muur want dat is te zien in het eindresultaat. Werk je met een groot plafond, werk dan ook hier met z’n tweeën zodat een iemand de randen kan doen, en de ander de grote vlakken kan invullen

Opruimen en schoonmaken

Giet de verf die je over hebt terug in de emmer. Stop de natte rollers in een plastic zak en bind deze luchtdicht dicht met tape. Zo worden ze niet hard omdat er geen lucht bij kan komen. Je kunt het maximaal een week op deze manier bewaren. Als je dezelfde, of de volgende dag verder gaat met een tweede laag, plaats dan ook het verfbakje in een plastic zak. Doe een klein scheutje water op de verf tegen het uitdrogen voordat je de zak luchtdicht afsluit.

Haal het afplaktape wag nadat de verf minimaal 30 minuten heeft kunnen drogen. Trek het afplaktape naar je toe. Als het plafond helemaal droog is kun je de lampen terugplaatsen.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten