Muur isoleren
Net zoals bij je plafond isoleren, helpt het isoleren van je muren je huis te verduurzamen. Daarmee kun je direct op je energierekening besparen. In dit stappenplan laten we je zien hoe je een muur moet isoleren via de binnenkant van je huis.
Tip: lees hier meer over hoe je je huis duurzaam kunt maken.
- tijd
- 4 Dag
- stappen
- 8
Overzicht van de klus
In dit stappenplan laten we je zien hoe je een muur isoleert met een extra luchtspouw om eventuele vochtdoorslag naar het isolatie materiaal te voorkomen. Het vochtprobleem in deze buitenmuur is eerst opgelost door aan de buitenzijde de muur te impregneren.
Hiernaast is de opbouw van de verschillende folies en isolatiemateriaal goed te zien.
Tegen de buitenmuur plaatsen we geïmpregneerde, houten latten. Hierop wordt de vochtregulerende folie geplaatst. Daarna worden de balken geplaatst als staanders en liggers. Het isolatiemateriaal wordt tussen deze balken geplaatst waarop als laatste de dampremmende folie wordt geplaatst. Het geheel wordt afgewerkt met gipsplaten.
Stap 1 | Latten plaatsen
Controleer eerste de muur op eventuele schroeven die nog uitsteken en zo de folie kunnen doorboren. Plaats de latten verticaal tegen de wand en begin met een lat in de hoek. Meet vanuit daar steeds 60 centimeter uit. Bevestig de latten aan de muur door met de klopboor gaten te boren en hier slagpluggen in te slaan.
Gebruik gehoorbescherming bij het gebruik van de klopboor. Verwijder vervolgens de lichtschakelaars en contactdozen. Haal de spanning er eerst vanaf en plaats lasklemmen op de openliggende draden. Controleer met een spanningstester of de spanning er daadwerkelijk vanaf is.
Stap 2 | Vochtregulerende folie aanbrengen
Begin met het plaatsen van de folie en zorg dat deze recht is. Begin daarom in de hoek en schiet de rol bovenin vast en schiet vervolgens langs de muur de folie vast. Rol de folierol uit tot aan de andere kant van de muur. Schiet hem daar vast en snijd de rol af. Niet de folie van de ene naar de andere kant van de muur vast en werk per lat van boven naar beneden. Houd minimaal 10 cm overlap bij het bevestigen van de andere folie op de muur. Haal de elektra door de folie heen. Deze scheuren plak je later af.
Stap 3 | Liggers en staanders plaatsen
Plaats liggers op de vloer en tegen het plafond en de staanders op dezelfde plaatsen als de latten (iedere 60 cm). Bevestig de liggers aan de vloer met slagpluggen. Zet de staanders vast met schroeven. Zorg ervoor dat de balken die je plaatst even dik zijn als het isolatiemateriaal dat je gebruikt.
Zo krijg je een mooie strakke afwerking. Creeër tussen het geplaatste folie en het isolatiemateriaal een luchtspouw van 2 cm. Plaats daarom de balken 2 cm van het folie vandaan. Als het houten frame staat plak je de scheuren in de folie en eventuele andere beschadigingen luchtdicht af met tape.
Step 5 | Isolatieplaten plaatsen
Snijd de isolatie op maat. Het materiaal kan zorgen voor huidirritatie, zorg daarom voor goede bescherming door middel van lange mouwen, handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Meet per vak de exacte maat op. Snijd vervolgens de isolatie in de lengte zodat je geen afval hebt en ieder stuk isolatie kan gebruiken.
Plaats de isolatie nauwkeurig zodat er geen naden aan de zijkant ontstaan. Zorg er ook voor dat er geen isolatiemateriaal over de staanders zit. Hier krijg je later last van als je de gipsplaten aan gaat brengen.
Stap 6 | Dampremmende folie aanbrengen
Werk net als bij de vochtregulerende folie van de ene, naar de andere kant van de wand en van boven naar beneden. Niet de folie nauwkeurig en strak vast. Haal de elektra weer door het folie heen en tape vervolgens deze beschadigingen en naden dicht met de aluminiumtape.
Step 7 | Gipsplaten plaatsen
Meet op welke lengte je nodig hebt voor de gipsplaten. De breedte is al gebruikt om de afstand tussen de balken op af te stemmen. Teken de lengte af en snijd de gipsplaat in. Gebruik hiervoor een afbreekmes en een rechte lat of waterpas om langs te snijden. Snijd de plaat twee keer in en knak de plaat dubbel. Snijd daarna de achterkant in om de delen los van elkaar te maken. Gebruik bij het bevestigen van de gipsplaten een gipsplaat bitje. Zo schroef je niet te diep en blijft de plaat mooi intact.