Een kloostertafel maken uit steenschot

  • tijd
    5 Uur
  • Kosten
    €203.38
  • stappen
    7

Stap 1

Wil je ook een stoere kloostertafel maken, die zowel binnen als buiten gebruikt kan worden? Dan is dit hét maakrecept voor jou! We hebben voor dit maakrecept het volgende nodig; - 7 Steenschotten 60 x 140cm - 2 Tuinpalen - 1 Vurenlat - 2 pakken Torx schroeven - Beits/Verf (Optioneel)

Stap 2

Beitsen/Verven Begin eerst met het schuren van de steenschotten. Gebruik grof schuurpapier (bijv. korrelgrootte 40) en eindig met een gladde finish (280). Om een eigen draai aan de kloostertafel te geven, is het mogelijk om de steenschotten te beitsen. Dit is vooral aan te raden als de tafel buiten komt te staan.

Stap 3

Tafelvoet Zaag van 1 steenschot beide ijzers er af met een decoupeerzaag en maak vervolgens 2 delen van 50cm breed. Boor gaten voor in de 2 lange zijschotten. Door een wat grotere speedboor te gebruiken vallen de schroefkoppen wat dieper. Schroef de tafelvoet vervolgens in elkaar.

Stap 4

Om de tafel iets meer karakter te geven is het mogelijk om uitsparingen te maken in de 2 lange zijschotten. Dit kun je geheel naar eigen inzicht doen. Hieronder zijn de schuine hoeken 16 graden.

Stap 5

Ladder frame Om de kloostertafel in de juiste hoogte te krijgen, gebruiken wij een ladder frame. Het frame bestaat uit 4 dwarsbalkjes van 44x69 mm die 74cm lang zijn. Schroef de 4 dwarsbalkjes aan de tafelvoet. Plaats de 2 balken (met een lengte van 230cm) op de dwarsbalkjes en schroef deze vast.

Stap 6

Plaats de 4 steenschotten van het bovenblad op het frame en schroef ze vast. Gebruik eventueel tussen de lange dwarsliggers resthout om aan de bovenzijde van het blad geen verschil in hoogte te krijgen.

Stap 7

Het is ook mogelijk om de kloostertafel buiten te plaatsen. Door het steenschot goed voor te behandelen is het mogelijk om de tafel jaren lang buiten te gebruiken. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de tafel in een tuin.