Keukenkraan vervangen
Is het tijd om jouw kraan te vervangen? Praxis helpt je met dit stappenplan om een kraan te monteren en aan te sluiten.
- Tijd
- 1 minuten
- Kosten
- €123.49
- Totaal aantal stappen
- 5
- Moeilijkheid
- 3/5
Goed om te weten!
Wanneer je met deze klus bezig bent, is het van belang om koppelingen nooit overdadig vast te draaien. Hierdoor kun je de schroefdraden, afdichtingen en rubbers beschadigen. Goed vastdraaien is voldoende.
Zorg dat je eventueel gelekt water in een keukenkastje direct opruimt, zodat dit niet het hout van je keukenkastje beschadigd.
Stap 1 | Voorbereiding keukenkraan vervangen
Om te zorgen dat je wat meer bewegingsruimte hebt tijdens deze klus, is het handig om eerst het kastdeurtje uit de eventuele keukenkastjes onder de kraan eruit te halen. Het is aan te raden om ook de sifon tijdelijk weg te halen voor ruimte
Zet nu eerst de keukenkraan aan met warm water en voel aan de leidingen in het keukenkastje die uit de muur komen welke de warme is? Markeer deze met een stukje tape.
Sluit vervolgens het water af door de hoofdwaterkraan dicht te draaien. Als de hoofdkraan dicht zit, plaats je een emmer onder de spoelbak. Open de keukenkraan om het water er uit te laten lopen. Heb je een huis met meerdere verdiepingen? Open dan ook de kranen boven in huis om al het water uit de leidingen te krijgen. Nu kunnen we de oude keukenkraan gaan vervangen!
Stap 2 | Oude keukenkraan demonteren
We beginnen met het loshalen van de kraanaansluitingen op de waterleidingen. Dit kunnen flexibele slangen zijn of, als de kraan ouder is, koperen leidingen met een knelfitting. Draai de moeren van de aansluitingen los met een steeksleutel of een baco. Let op: hou een klein bakje of doekje bij de hand, want er loopt altijd nog wel wat water uit de leidingen.
De meeste kranen zitten vast met een zeskantige lange moer. Deze is het makkelijkst los te draaien met een passende pijpsleutel.
In deze klus zit de oude kraan vast met een grote moer. Gebruik een waterpomptang om de moer los te draaien en haal de moer helemaal weg. Vraag indien nodig of iemand de kraan vast kan houden, zodat deze niet meedraait en/of omvalt. Dit kan namelijk spoelbak of het aanrechtblad kan beschadigen. Als de moer helemaal los is, kun je de oude keukenkraan demonteren.
Maak het kraangat netjes schoon, voordat je de nieuwe kraan gaat aansluiten.
Stap 3 | Nieuwe kraan monteren
De nieuwe kraan komt met verschillende onderdelen om de kraan vast te zetten. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor de juiste volgorde, dit kan per kraan verschillen. De dikke plastic opvulring wordt alleen gebruikt bij dunne metalen spoelbakken of hele dunne aanrechtbladen. Het zorgt ervoor dat de kraan stevig vast komt te staan.
Plaats de keukenkraan met de juiste ringen in het kraangat van de spoelbak. Draai de moer aan met de pijpsleutel tot bijna vast en check of de kraan netjes in het midden zit voordat je de kraan helemaal vastzet.
Let op: in deze klus zijn de maten van de koppelingen niet gelijk. Om de aansluiting van de nieuwe kraan te laten passen, moeten we de aansluiting op de waterleiding vervangen voor de juiste maat, of je kan gebruik maken van een verloop op de schroefdraad.
Nu de aansluitingen op de waterleiding aangepast zijn, kunnen we de flexibele slangen op de waterleiding monteren. Check goed of de afdichtingsringen netjes op zijn plek zitten. Draai de flexibele slang met het rode puntje op de warmwaterleiding, de leiding die we eerder gemarkeerd hebben met het stukje tape. Sluit hierna ook de koudwaterleiding aan.
Stap 4 | Hoofdkraan weer openzetten
Doe alle kranen in huis weer dicht en kijk nog een keer of je alle koppelingen en onderdelen goed vastgezet hebt. Plaats de sifon die je had weggehaald weer terug en zet de hoofdkraan van het water weer open. Doe vervolgens de nieuwe kraan open en laat alle lucht ontsnappen totdat er water uitkomt. Sluit de kraan en loop nogmaals alles na om de kijken of er niets lekt.
Plaats als laatste de keukendeurtjes weer terug. Je hebt nu de keukenkraan vervangen!