Je kozijnen en deuren schilderen

Stap 1

Het schilderen van hout is één van de meest voorkomende schilderklussen, onder andere: het schilderen van deuren, kozijnen en trappen. Door kozijnen en deuren te schilderen kun je je interieur een geheel nieuwe of opgefriste look geven. Voorbereiding: Voor een perfect eindresultaat moet je het hout eerst schilderklaar maken. Is de vorige verflaag al wat verweerd, maar zit de verf nog goed vast? Dan moet het hout ontvet worden en grondig geschuurd. Daarna haal je alle stof weg. Het is belangrijk dat de te schilderen oppervlakken schoon, droog en vetvrij zijn. Controleer hout op zachte stukken (houtrot). Houtrot tast het hout aan waardoor het zacht wordt. Door veel vocht wordt dit proces versneld. Haal alle aangetaste delen weg. Breng Houtrotstop aan op het gezonde hout rond het verwijderde zachte hout en vul de gaten met een houtvuller. Schuur het opgevulde hout. Dek meubels en vloeren af met afdekfolie om ze te beschermen tegen stof, verfspatten en –druppels.

Stap 2

Aanbrengen van de grondverf: Of je een speciale grondlaag moet gebruiken, hangt af van het te schilderen oppervlak. Er zijn drie mogelijke scenario’s: 1. Bestaande lagen in goede staat: je hoeft geen primer/grondverf aan te brengen. 2. Onbehandeld hout: Gebruik in dit geval altijd een primer/grondverf, ongeacht of je daarna verf of dekkende beits aanbrengt. Een grondlaag is belangrijk: die maakt het hout minder absorberend, verbetert de hechting tussen de verf en het hout en ook zorgt het ervoor dat de eindlaag langer meegaat. 3. De vorige lagen zijn niet in goede staat: afbladderende of afgeschilferde verf moet worden verwijderd tot op het kale hout. Daarna schuur je het oppervlak op en breng je net als bij onbehandeld hout een laag primer/grondverf aan.
● Tip: gebruik een grijze primer onder een donkere lak. gebruik een witte primer onder een witte/lichte lak
● Tip: Kies voor een kwast en een roller van hoge kwaliteit. Het gereedschap dat je gebruikt heeft evenveel impact op de tijd die je nodig hebt en op het eindresultaat als de verf zelf.
● Tip: Voor je een kwast voor de eerste maal gebruikt, haal je hem een paar keer over een stukje schuurpapier. De losse haren blijven op het schuurpapier zitten en komen niet in je verf terecht.
● Tip: Leg een inlegbakje in je verfbak voor je hem vult. Als je klaar bent met schilderen, giet je de overgebleven verf terug in de pot. De rest laat je drogen in het inlegbakje. Daarna kun je het weggooien. Je verfbak blijft hierdoor schoon.

Stap 3

Aanbrengen van verf: Nu de primer/grondverf is aangebracht en opgedroogd ben je klaar om de eindlagen aan te brengen. Twee lagen geeft het beste resultaat: het hout is beter beschermd en het verfwerk gaat langer mee. Meng de verf goed voor je aan de slag gaat. Zet de deur of het raam open. Begin te schilderen rondom je glaswerk en werk naar de buitenkant toe Verf van boven naar beneden, tegen de zwaartekracht in. Schilder als laatst de buitenkanten van het kozijn.
● Tip: Verf ramen en deuren zowel binnen als buiten, dan zijn ze optimaal beschermd.
● Geef ook de bovenkant van een houten binnendeur een likje verf ook al zie je dit normaal niet. Op die manier kun je gemakkelijk een nat doekje of een stofdoek over de hele deur halen bij het schoonmaken.

Stap 4

Na het schilderen: Laat het raam open zodat de lucht in de kamer kan circuleren tot alle verf droog is. Laat de verf drogen volgens de droogtijden op het blik. Verwijder voorzichtig alle afplaktape als de verf nog nat is. Hang- en sluitwerk plaats je terug als de verf droog is. Terpentine maar ook acrylverf is schadelijk voor het milieu, dus spoel vervuild water/terpentine niet door de gootsteen. Wil je de kwast of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat ze indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes.