Hoe bevestig je laminaat op de muur?

In dit stappenplan gaan we laminaat leggen. Of ja, leggen? Plakken! Dus niet op de vloer, maar tegen de muur! Je hebt alleen een aantal dingen nodig voor een goede voorbereiding.

 • tijd
  8 Uur
 • Kosten
  €167.84
 • stappen
  5
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Voorbereiding

Laten we beginnen! Zorg voor een schone en opgeruimde kamer. Meet de hoogte op van de muur en zaag de balken in de juiste maat. Zorg dat ze verticaal op de muur passen.

Stap 2 | Balken aftekenen

Nu begint het echte werk! Boor gaten in de balken op drie plekken, in het midden en beide uiteinden. Plaats de balken tegen de muur en markeer door de geboorde gaten heen waar de schroeven en pluggen geplaatst moeten worden. Boor gaten in de muur op de gemarkeerde plekken en plaats de pluggen in de muur.


Stap 3 | Balken plaatsen

Plaats de montagelijm op de achterkant van de gehele balk en druk deze tegen de muur. Tot slot schroef je de balken ook nog vast aan de muur. Plaats montagelijm op de balken die je net tegen de muur hebt geschroefd.

Stap 4 | Laminaat plakken

Leg afstandblokjes of de grond en plaats de eerste rij laminaat op de muur. Druk deze stevig tegen de balken aan. Controleer en zet de eerste rij waterpas.

De laatste plank is te lang voor de muur. Draai de plank om en markeer waar deze moet worden ingekort. Zaag nu de plank door.

Stap 5 | Randen afwerken

Begin de volgende rij met het restant van de ingekorte plank. Herhaal deze stap totdat je het plafond bereikt. Hoeveel muur heb je nog over? Meet het op en zaag het laminaat in de juiste maat.

Plak als laatst plinten om de randen af te werken. Werk de hoeken af met aluminium hoekstrips. Voor een chiquer effect, kan je de hoekstrips licht opschuren. Bevestig vervolgens de hoekstrips met montagekit.

8 reacties

 • Ad2Ad215 Jul 2015
  Hallo Praxis, Ik had dit idee om te gaan doen, maar wist niet of het kon. Zat ik wat te zoeken op internet en kwam ik hier jullie Stap bij Stap & filmpje tegen! Lijkt niet al te moeilijk met een cool resultaat. Ik ga het proberen! En zal er een klus op Voordemakers van maken als het gelukt is. Grt. Ad
 • haroldkipharoldkip16 Jul 2015
  Hartelijk dank voor je reactie, Ad! Fijn dat we je kunnen inspireren. En gaaf dat je jouw klus op Voordemakers, wil posten :) Hartelijke groet, Harold Kip
  • Ad2Ad224 Jul 2015
   Hallo Harold, Het laminaat zit ook bij ons op de muur!! Zoals belooft heb ik de klus van hoe we het gedaan hebben en hoe het geworden is op Voordemakers gezet: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/laminaat-op-de-muur/ Op naar de volgende klus. Grt. Ad
 • haroldkipharoldkip24 Jul 2015
  Wat gaaf om te zien, Ad! Fijn dat we je hebben kunnen inspireren! Heel hartelijk dank voor het posten :)
 • jootjejootje19 Feb 2016
  hallo allemaal dat is mooi geworden wil dit ook graag doen maar weet niet of dat kan ik heb een chalet en de binnen wanden zijn al gedaan met plasticke wandplaten nou is mij vraag kan ik daar laminaat overheen zetten of kan dit niet de wandplaten vindt ik niet mooi de plavonplaten zijn wel mooi zijn wit en de wanden zijn cremekleurig ik vindt net of ze goor aanzien maar hoordt zo ze hebben 2verschillende kleuren gebruikt heefd iemand een tip groetjes jolanda
 • MaakexpertjaapMaakexpertjaap19 Feb 2016
  Beste Jolanda, Let er wel op dat een chalet behoorlijk vochtig kan zijn waardoor het laminaat wil gaan uitzetten wat niet kan omdat deze aan de wand verlijmt zit. Als het chalet niet vochtig is zou ik persoonlijk de plastic schroten verwijderen en wat extra panlatten plaatsen waarop je het laminaat dan vast maakt. Maar hou altijd rekening met vocht.
  • jootjejootje20 Feb 2016
   oke bedank voor de tip maar woon het gehele jaar in chalet en zit dubbelbeglazing in dus ,swinters is de kachel aan en zomers zijn de deuren los gezet ga het proberen en zal het hier ook laten zien hoe het geworden is
 • A-569A-56922 Aug 2018
  Hallo, Ik heb naar het filmpje gekeken zeker wel 15 x , het lijkt ontzettend gemakkelijk maar.. Probeer het maar eens op de muur te maken met de klik laminaat, nou dat zorgt voor ergenis. Als je de beschrijving leest die in het pak van Deco laminaat zit(dit is het merk wat in de folder aangegeven wordt), Kun deze platen toch echt niet eerst in elkaar schuiven en dan nog het laminaat klikken terwijl het lijm al op de latten is aan gebracht. Sorry hoor maar het is geen vloer een wand dus leg mij eens uit hoe het dan moet. Heb nu 1 pak verpruts en mijn wand vol met latten, maar ik breng de overige pakken terug. Gemakkelijk nou echt niet. BAAl daar hevig van.