Handige kweekbak maken

  • tijd
    1 Dag
  • stappen
    7

Stap 1

Wil je nou zelf ook zo'n mooie en handige kweekbak maken? Volg dan de stappen hieronder. Begin met het op maat zagen van alle planken en balken. Je kunt de planken en balken zelf afzagen maar kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit bij de bouwmarkt te laten doen. Zie de zaagstaat hieronder en zaag vervolgens al het gekochte hout op de juiste lengte. Na dat je dit hebt gedaan kun je de planken voor de bak neer leggen zoals te zien is op foto 1. Door dit te doen kun je de plaats bepalen van de tussen regel. Als je dit hebt opgemeten haal je de tegels eruit en kun je de bak in elkaar schroeven. Zorg er voor dat je voorboort zodat het hout niet splijt. Voor dat je dit doet kun je eerst de rand die om de bak komt bevestigen zie foto 2-3. Je hebt 7 x de tuinpalen van 270cm nodig. Je hebt 7 x de steigerhouten planken van 250cm nodig. Je hebt 2 x de regel vuren van 210cm nodig. Je hebt 2 x de regel van 3,8 x 6,8 x 270cm nodig.

Stap 2

Na dat je de basis van de bak in elkaar heeft geschroeft kun je de tussen schotten bevestigen ook kun je nu de bodem aan de tussen schotten vast schroeven. Hier na volgen de balkjes waar je de tegels op kunt leggen. Deze kunnen rechtstreeks aan de zijkanten bevestigd worden. Let op dat je niet de balken vergeet te bevestigen waar de tegels op kunnen worden gelegd als deze niet worden gebruikt! Als je dit hebt gedaan kun je de vakken voorzien van gronddoek. Het makkelijkste is als je dit met nietjes bevestigd. Hiervoor kun je een tacker gebruiken.

Stap 3

Nu kun je beginnen met het maken van het onderstel. Eerst controleer je of de vier balken die onder de bak moeten komen passen. Als dit past kun je deze aan elkaar schroeven en de poten in de hoeken bevestigen. Let op dat de poten haaks staan.

Stap 4

Nu kun je het onderframe maken. Eerst plaatst je twee korte balken op de poten (zie de foto's hieronder) hier tussen in schroef je twee langere balken. Dit geheel bevestigd je aan de poten.

Stap 5

Hier om heen kun je nog een rand van balken bevestigen voor de stevigheid. Op dit onderframe kun je de wielen bevestigen zodat de kweekbak makkelijk verrijdbaar is in de tuin.

Stap 6

Tussen het onderframe kun je nog balken bevestigen zodat hier ook tegels op kunnen liggen. De tegels blijven niet vanzelf op hun plek liggen. Om te zorgen dat deze niet verschuiven kunt u rondom de tegels een aantal kleine spijkertjes slaan zodat die de tegels bij een houden.

Stap 7

Nu hoef je alleen nog maar de kweekbak op het onderstel te bevestigen en je bent klaar. Veel plezier met de tuintafel en succes met het kweken van lekkere dingen!