Boomhut bouwen | Deel 1 - Het Frame

Een boomhut in de tuin, de droom van iedereen, jong of oud. Dit seizoen gaat het eindelijk gebeuren. Een hut hoog in de boom of achterin de tuin, een die je zelf gaat maken. Met dit stappenplan helpen we je deze grote klus te klaren. En een goed begin is het halve werk, als het frame stevig staat, is de rest ook zo gemaakt!

In dit stappenplan leggen wij uit hoe je het frame van de boomhut bouwt. In deel 2 leggen wij uit hoe je het huisje zelf kunt bouwen en in deel 3 maak je de trap en het hekwerk. Wil je je boomhut helemaal afmaken met een puntdak? Lees dan deel 4.

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €752.08
 • stappen
  6
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Zaaglijst + palen plaatsen

Zaag de onderdelen in de juiste maten volgens de zaaglijst. Heb je geen (afkort)zaag? Laat dan het hout ook in de winkel op maat zagen. Dit kan gratis in de Praxis zagerij.

Orden het hout en leg het in dezelfde volgorde neer als in de zaaglijst. Beletter de onderdelen.

Bekijk de bouwtekening. De lengte en breedte van de boomhut is 240 cm. Let op dat de planken C en D tussen de palen passen.

Boor de tegels voor, plaats pluggen en leg de paalhouders bovenop de pluggen. Bevestig vervolgens de paalhouders aan de tegels.

Stap 2 | Palen verbinden

Boor voor en schroef de balken C en D vast aan de palen. Gebruik hiervoor schroeven van 18 cm.

Stap 3 | Verstevigingsbalken plaatsen

Schroef nu de verstevigingsbalken (G + H) vast. Boor hier ook eerst voor. Zorg voor +- 35 cm ruimte tussen de verstevigingsbalken. Gebruik vier schroeven voor elk gemonteerde balk.

Stap 4 | Schoren plaatsen

Zaag de onderdelen E + F onder een hoek van 45 graden. Boor vervolgens de schoren schuin voor. Plaats de schoren onder de balken en schroef deze vast.

Stap 5 | Inkepingen maken

Nu het frame staat, plaatsen we de vloer. Leg de eerste plank op het frame en markeer waar de inkepingen komen. Maak de inkeping met drie milimeter groter aan alle kanten. Zaag (met een decoupeerzaag) de vierkanten eruit en controleer of de plank past. Boor voor en schroef vervolgens de plank vast.

Gebruik een winkelhaak om rechte lijnen te tekenen.

Stap 6 | Planken vast schroeven

Leg de overige planken op het frame. Gebruik een mengstokje van 3mm dik tussen de planken en boor vervolgens de planken voor. Schroef deze op meerdere plekken vast aan de balken. Controleer of de planken op bepaalde plekken niet zweven over de balken.

Wil je de schroeven op alle planken evenredig van elkaar verwijderd hebben? Gebruik dan een mengstokje van de Praxis en markeer hier de plekken waar de schroeven komen (foto 1).

Heb je dit deel afgerond? Ga dan door naar Boomhut maken Deel 2. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe het huisje gebouwd kan worden.