1. Houd een najaarschoonmaak

Die aller- aller- allerlaatste zomerdag is voorbij en het is tijd om de waarheid onder ogen te zien. Maar voordat je naar binnen vlucht, is het belangrijk om je tuinmeubels goed te reinigen en voor te bereiden op een koude, natte en gure winter. De meeste tuinsets zijn gemaakt van polywood, hardhout, glas, aluminium, metaal of wicker. Elk van deze materialen heeft een eigen reiniger én beschermer. Zo haal je het vuil niet alleen weg, maar zorg je er ook voor dat het afgestoten wordt. Hiermee verleng je de levensduur enorm. Laat de set vervolgens goed drogen, voordat je ‘m opbergt.

2. Sla je meubels binnen op

Niet alleen jij, maar ook je tuinmeubels kunnen last hebben van regen en kou. Als het kan, sla je tuinmeubelen in de winter dan op in een droge, geventileerde ruimte. Dat voorkomt aanslag, schimmel of aantasting door insecten op je tuinset en kussens. Mocht je geen gelukkige eigenaar zijn van een garage, tuinhuis of bijkeuken, dan kun je tuinmeubels ook buiten laten staan. Zorg in dat geval voor een goede, ventilerende beschermhoes of een extra beschermlaag en een waterdichte opbergbox voor je kussens.

3. Beschermhoezen: hoezo wel en hoezo niet?

Speciale tuinmeubelhoezen zijn ideaal om je plastic of kunststof tuinmeubels te beschermen tegen het gure, natte najaar. Voor (teak)houten meubels zijn ze alleen iets minder ideaal. Als daar vocht bij komt, ontstaat er schimmel op je tuinset. En daar word je niet blij van als de lente aanbreekt. Laat houten tuinmeubels daarom lekker buiten staan en zorg voor een beschermend laagje door middel van een goede olie, beits, lak of andere protector. Je tuinmeubels zijn daarna helemaal klaar voor het najaar.

4. Ook beitsen voor binnen

Zet jij je houten tuinmeubels binnen dit najaar? Geef ze voor de winter nog een extra laagje tuinmeubelbeits. Dit houdt het vuil buiten en voorkomt het grijzer worden van de kleur. In de lente ben jij jezelf dankbaar. We leggen je uit hoe je het beste kunt beitsen

5. Als de lente komt…

Na maandenlange gezelligheid bij de kerstboom, haard en kaarsjes gaat in het voorjaar de zon weer schijnen. En ook je tuinset wordt weer tevoorschijn gehaald. Nu is het moment om deze volledig op beschadigingen te controleren. Loop alle bevestigingen na en draai de schroeven weer strak aan. Zo kun je dit voorjaar weer lekker vaak gaan barbecuen! Of je nu een berging hebt of niet, je tuinset kan op verschillende manieren worden beschermd tegen de winter. Mocht je meer advies willen over het winterproof maken van je terras en tuinset, helpen we je graag verder in de winkel.