Een ruimte verlichten lijkt zo makkelijk, maar in de praktijk valt het toch niet altijd mee. Je moet namelijk met best veel dingen rekening houden. Daarom laten we je hier zien hoe je de drie belangrijkste ruimtes in huis verlicht. We vertellen welke soort lampen en lichtbronnen goed werken en hoe je een lichtplan maakt. Maar ook hoe je een lamp ophangt en een dimmer aansluit. Want dan is jouw huis straks goed én gezellig verlicht.

Maak eerst een lichtplan

Met een lichtplan bepaal je per ruimte waar verlichting nodig is en welke soort. En je kunt ook meteen aangeven waar de lichtschakelaars en stopcontacten zitten – wel zo handig. Wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan het sjabloon in ons stappenplan lichtplan maken.

Gelukt? Dan kun je nu verder met de verlichting. En daar helpen we je natuurlijk ook graag mee! Hieronder geven we per ruimte aan welke soort lamp geschikt is, welke lichtbron je het best kunt kiezen en of je een dimmer nodig hebt. Maar ook welke lichtopbrengst (aantal lumen) het beste is voor de ruimte. 

Zo verlicht je de woonkamer

In je woonkamer gebeurt veel – je kijkt er televisie en borrelt er met vrienden. Maar je leest er ook rustig een boek of tijdschrift. Elk van deze activiteiten vraagt om een ander soort verlichting en dat maakt het soms lastig om de woonkamer goed te verlichten. Daarom laten we hieronder per activiteit zien welke verlichting je kunt gebruiken.

Verlichting als je tv kijkt of visite hebt
· Type verlichting: sfeer
· Lamp: tafellamp en/of wandlamp
· Lichtopbrengst ledlamp: 200 tot 300 lumen
· Kleur: warm wit of extra warm wit

 Verlichting als je leest
· Type verlichting: functioneel
· Soort lamp: vloerlamp
· Lichtopbrengst ledlamp: 400 tot 500 lumen
· Kleur: koel wit

Soms is het ook handig om de ruimte van je zithoek even helemaal functioneel te verlichten – als je iets kwijt bent bijvoorbeeld of je hebt ergens anders goed licht voor nodig. Hang daarom ook altijd een plafondlamp op in het midden van deze ruimte en voorzie die van een ledlamp met een lichtopbrengst van minstens 800 lumen. Wil je meteen een nieuwe lamp ophangen? Bekijk dan ons stappenplan lamp ophangen even.   

Zo verlicht je de eetkamer

In de eetkamer eet je gezellig met je gezin en praat je bij aan het eind van de dag. Maar het is ook een plek waar je tafelt met vrienden, spelletjes doet en waar je kinderen knutselen. De eetkamer vraagt dus om multifunctionele verlichting – of wel: verlichting die praktisch is maar die je ook kunt dimmen naar een sfeervolle stand. En dat doe je zo: 

· Type verlichting: multifunctioneel
· Soort lamp: hanglamp of plafondlamp
· Lichtopbrengst ledlamp: 700 tot 800 lumen
· Soort en kleur: dimbaar warm wit

Je gebruikt in de eetkamer dus een dimbare ledlamp. En daarom heb je ook een schakelaar met dimfunctie nodig. Heb je die nog niet? In het stappenplan dimmer aansluiten laten we je zien hoe dat moet.

Zo verlicht je de slaapkamer

In je slaapkamer ontspan je – je kijkt tv en gaat daarna lekker slapen. Maar je kiest er ook een nieuwe outfit uit voor een dag werken of een avond uit. In de slaapkamer heb je dus twee verschillende soorten lampen nodig: een plafondlamp die je kamer functioneel verlicht én sfeerlampen voor op je nachtkastjes. Dit is ons advies:

Deze verlichting zet je op je nachtkastjes
· Type verlichting: sfeer
· Soort lamp: tafellamp
· Lichtopbrengst ledlamp: 200 tot 300 lumen
· Kleur: warm wit

Lees je vaak in bed? Kies dan voor een lichtbron met 400 tot 500 lumen.

 Functionele verlichting voor je slaapkamer
· Soort lamp: hanglamp of plafondlamp
· Lichtopbrengst ledlamp: 700 tot 800 lumen
· Kleur: koel wit

Zijn je schakelaars ook aan vervanging toe? In ons stappenplan lichtschakelaar vervangen vertellen we je hoe je dat goed én veilig doet. 

Zoek je slimme verlichting?

Ook verlichting kan slim zijn. Slimme verlichting stuur je aan via je smartphone – aanzetten, dimmen, van kleur veranderen en weer uitzetten regel je dus lekker met je telefoon en vanuit je luie stoel. En je kunt je lampen ook verbinden met je muziek en je wekker. Hoe leuk! Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier ons aanbod slimme verlichting

We hopen dat je alles vond wat je nodig hebt. Of wil je nog meer weten? Lees dan ons productadvies verlichting op je gemak door, want daar vind je alles over lichtbronnen en lampen. Of kom gezellig shoppen bij een van onze winkels bij je in de buurt. Tot dan!