Is het zonnig en lang droog? Dan hebben je planten en het gras in je tuin dorst en moet je vaker water geven. Maar hoe pak je dat aan bij normaal weer? Of als het juist veel regent? We vertellen je hier alles over tuinplanten en je gazon water geven. Ook tijdens je vakantie! 

Hoe vaak moet je tuinplanten water geven?

Tuinplanten blijven gezond als je ze één keer per week water geeft. Doe dat het liefst met een tuinslang met sproeikop en sproei minimaal een half uur. Als het lang droog is of rond de 30 graden, dan geef je de tuinplanten minimaal twee keer per week flink wat water.  Elke dag kort sproeien kan ook, maar dat is minder goed omdat het water niet alle wortels bereikt. 

Een gazon heeft minder vaak water nodig. Gras heeft namelijk de neiging om een beetje lui te worden als het te vaak water krijgt – dan gaan de wortels niet meer zelf op zoek naar water. Wil een mooi gras met sterke wortels? Laat je gazon dan wat vaker een periode droog staan. Weten hoe je een gazon het mooist houdt? We schreven een heel handig artikel over het onderhouden van je gazon!

Tip: geef je gras ook regelmatig wat mest.

Hoeveel water is genoeg voor je tuin?

Bijna alle tuinplanten doen het goed als je ze eens per week een flinke slok water geeft met een tuinslang. Het water komt dan namelijk ook bij de dieper gelegen wortels. Maar hoeveel water is dan genoeg? Je kunt uitgaan van ongeveer 20 liter water (2 gieters van 10 liter) per vierkante meter grond tijdens normale omstandigheden. Ga je sproeien? Hou dan ongeveer 3 minuten aan.

Maar hoeveel water geef je eigenlijk als het lang warm en droog is, of tijdens een hittegolf? Daar is een handig ezelsbruggetje voor: verdubbel de sproeitijd voor elke 5 graden dat het warmer wordt. En als het veel heeft geregend kun je de sproeibeurt juist een keer overslaan. 

Zijn je tuinplanten en gazon weer goed verzorgd? Trakteer jezelf dan op een lekkere kop koffie en geniet van je tuin vanaf een heerlijke loungebank of relaxte tuinstoel. Dat heb je wel verdiend!

Wat is de beste tijd om planten water te geven?

Wanneer je tuinplanten water geeft hangt vooral af van het seizoen en het weer. In het voorjaar en in de zomer kun je het best voor de koelste momenten kiezen omdat het water dan minder snel verdampt. Geef je planten op warme en zonnige dagen daarom altijd water tussen 06:00 en 09:00 uur in de ochtend of tussen 18:00 en 22:00 uur in de avond. En besproei je planten nooit als de zon volop schijnt, omdat de waterdruppels bladverbranding kunnen veroorzaken.  

Planten water geven als je op vakantie bent

Sommige mensen boffen met een goede buur die de planten water geeft en het gazon besproeit als ze met vakantie zijn. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Met een besproeiingscomputer bijvoorbeeld. Zo’n apparaat werkt met een timer die ervoor zorgt dat de sproeiers en/of druppelaars op vaste tijden aan gaan. Dan krijgt je tuin altijd genoeg water, ook als je op vakantie bent.

Planten water geven op een milieuvriendelijke manier

Iedere keer de buitenkraan gebruiken als je planten water nodig hebben kan natuurlijk prima. Maar het kan natuurlijk veel duurzamer en goedkoper. Met een regenton bijvoorbeeld. Die vangt regenwater op dat jij later gratis en voor niets kunt gebruiken voor je tuinplanten en gazon. En als je nog wat extra geld wilt besparen installeer je de regenton zelf met ons stappenplan regenton aansluiten. Meer weten? Lees dan onze tips over duurzaam en slim je tuin bewateren

Heb je alles gevonden wat je nodig hebt? Of wil je nog even verder winkelen? Bekijk dan ons hele tuinassortiment online of kom gezellig langs bij een van onze winkels bij je in de buurt. We staan voor je klaar!