De zon is heerlijk. Het is goed voor je humeur, je wordt er lekker bruin van en de barbecue kan weer aan. Maar van echte hitte wordt bijna niemand blij – zeker als het in huis ook steeds warmer wordt. Daarom helpen we je hier met 6 tips om het binnen lekker fris te houden. Fijn voor jou én voor je huisdieren!

Tip 1. Haal koele lucht binnen (en hou insecten buiten)

’s Nachts en in de ochtend is het vaak lekker koel in de zomer. En van die momenten moet je gebruikmaken als het warm wordt. Heb je ventilatieroosters? Laat die ’s nachts open staan of zet een klapraam veilig op een kier met een barrièrestang. En als je ’s ochtends opstaat zet je alle ramen en deuren zo lang mogelijk tegen elkaar open. Geen zin in visite van insecten? Voorzie je ramen en deuren dan van horren.

Tip 2. Hou overdag je gordijnen dicht

Is het binnen weer een beetje afgekoeld? Hou die koelte vast en doe je gordijnen, rolgordijnen en jaloezieën meteen dicht zodra de zon naar binnen begint te schijnen. En laat die dicht totdat het buiten weer wat afkoelt, want raambekleding zorgt ook voor een natuurlijke isolatielaag tussen je ramen en je huis.

Tip 3. Zonwering is de beste investering!

Het beste middel tegen warmte in huis is zonwering – zeker als je een tuin of balkon op het zuiden hebt. Een parasol, schaduwdoek of zonnescherm zorgt namelijk niet alleen voor meer koelte in huis, je creëert er ook een koele plek mee in je tuin of op je balkon. Ook fijn natuurlijk. Wil je weten welke soort het best bij jouw situatie past? Met deze tips vind je de perfecte zonwering!

Kies je voor een zonnescherm? Pak dan ons stappenplan zonnescherm ophangen erbij, want daar laten we precies zien hoe je dat aanpakt.

Tip 4. Maak van je dak een groendak!

Platte daken van bungalows, aanbouwen, tuinhuizen en woonboten worden in de zomer erg warm. En dat voel je in huis natuurlijk ook. Veel mensen spuiten hun dak daarom koel met water uit een tuinslang. Maar dat is niet erg milieuvriendelijk en ook best kostbaar. Een groendak van sedum is een veel betere oplossing – een sedumdak is namelijk een uitstekende manier om je huis koeler te houden en je draagt meteen je steentje bij aan een beter milieu én de biodiversiteit in ons land.

Tip 5. Bomen en hagen als natuurlijke zonwering

Groen in je tuin is niet alleen mooi, het is ook de ideale manier om voor meer schaduw te zorgen. Zet bomen en hoge hagen daarom in als natuurlijke zonwering. Maar stop daar niet. Want wist je dat een tuin met vooral tuintegels veel warmer is dan een tuin met veel groen? Stroop daarom je mouwen op en zet zo veel mogelijk tuinplanten en klimplanten neer. Want als je nu alvast begint, dan geniet je op de eerstvolgende warme dag al van een veel koelere tuin of lekker fris balkon. En daar zijn je huisdieren ook blij mee!

Extra frisse tuin-tip: de leukste manier om af te koelen is natuurlijk met een plons in je eigen zwembad!

Tip 6. Gebruik een ventilator. En als het echt heet wordt: airconditioning

De werking van een ventilator kennen we allemaal: dit apparaat zorgt voor een briesje door de lucht in de ruimte rond te blazen. Hoewel de  temperatuur in de kamer niet verandert, kan het briesje ook al voor de nodige verkoeling zorgen. Wil je het echt koel maken in huis? Kies dan voor airconditioning. Want daarmee is je huis binnen een half uur weer heerlijk fris! Ontdek hier welke airconditioning je nodig hebt

Met deze handige tips hou je het in huis veel koeler tijdens warme dagen! We hopen dan ook dat je hebt gevonden wat je nodig hebt. Of wil je meer weten? Voor welke vorm schaduwdoek je het best kunt kiezen bijvoorbeeld. Of hoe je zelf een pergola maakt. Maar je kunt ook even langskomen bij een van onze winkels bij je in de buurt, want daar staan onze medewerkers altijd voor je klaar!