Licht & Warmte

Zet de orchidee op een plek in de kamer waar licht schijnt. Niet te veel, want deze mooie plant houdt niet van te veel zon. De kans bestaat dan dat de bladeren uitdrogen. De plant haalt zijn voedingsstoffen via zijn bladeren uit licht, koolzuur en water.

In de zomer dient de orchidee beschermd te worden door vitrage of een zonnescherm en bij winterse temperaturen heeft de orchidee veel licht nodig. De ideale kamertemperatuur voor deze subtropische plant is tussen de 20 ºC en 22 ºC. Zorg dus voor een goede plek in je huis.

Bemesting

Bemest de orchidee in de maanden maart tot en met oktober zo ongeveer twee keer per maand. Dit kan met speciale orchideeënpotgrond en is te koop bij de meeste tuincentra.

In gewone potgrond zitten lang niet alle voedingsstoffen die de orchidee nodig heeft, dus gebruik deze liever niet. Heb je een vraag over de bemesting? Kom dan eens langs in een van onze Praxis Tuincentra en vraag het de vakspecialisten in de winkel.

Water geven

Orchideeën hebben niet veel water nodig. De hoeveelheid water die je de orchidee toedient hangt af van het seizoen. Zomers hebben orchideeën meer water nodig dan in de winter. Giet het water op de grond en niet rechtstreeks op de plant zelf, dan kunnen de bladeren gaan verkleuren. De ochtend is het beste tijdstip voor watergeven omdat de orchidee vervolgens de hele dag zijn energie kan gebruiken om het water te verwerken.

Geef de orchidee in de zomer eens in de 7 tot 10 dagen water en in de winter ietsje minder. Let op: te weinig water is beter dan te veel, want bij te veel water kunnen de wortels van de orchidee gaan rotten.

De rustperiode en snoeien

Zodra de orchidee zijn bloemen verliest, is de rustperiode aangebroken. De plant heeft dan alle tijd nodig om aan te sterken en zich weer voor te bereiden op de bloei. Door te snoeien bevorder je het bloeiproces voor de komende periode. Knip zo'n 12mm onder de uitgebloeide bloem af. Snij ook alle dode bladeren en oude bloemstengels af. Je zult zien dat er na enkele maanden weer nieuwe knoppen tevoorschijn komen.

Verpotten

De orchidee verpotten doe je ongeveer één keer in de 3 jaar. Bij het verpotten dien je er wel voor te zorgen dat dit in een luchtige grond gebeurt. Bij voorkeur gebruik je orchideeënpotgrond.

Verwijder eerst alle slechte wortels. De luchtwortels kun je rustig mee verplaatsen in de nieuwe bloembak.

Nog 5 extra tips 

1. Om de orchidee niet te beschadigen, gebruik je een gieter met een lange tuit.

2. Leg stukjes piepschuim op de bodem van de pot zodat overtollig water opgenomen kan worden.

3. Prik een satéprikker in de potgrond na het water geven en controleer na een paar dagen of deze droog is. Zo weet je precies wanneer de plant weer toe is aan nieuw water.

4. Laat de orchidee een dag drogen voordat je deze verpot. Dit voorkomt verrotting.

5. Plaats de orchidee niet naast een fruitschaal. De gassen die het fruit produceren hebben een slechte invloed op bloemen en planten.