1. De ballen!

Wat was ‘ie mooi hè, die fonkelende, rijkgevulde kerstboom? Maar het is net zo mooi dat ‘ie weer weg kan. En ook al zie je op tegen het aftuigen, probeer er net zo’n gezellig moment van te maken als het versieren ervan. Knal de muziek aan, schenk jezelf wat in, verstop de laatste kransjes in de boom en zorg voor fijne opbergdozen

Met een stukje karton ertussen kun je bijvoorbeeld meer ballen kwijt en met meerdere opbergdozen in verschillende maten kun je de kleine decoraties apart houden van de wat grotere. Zo gaat het lekker snel en overleven de ballen het weer een jaar. Trouwens: als je lichtslingers om een haspel (andere variant verkrijgbaar in de winkel) wikkelt, lig je er volgend jaar geen week mee in de knoop. Graag gedaan.

2. Kerstbomen zijn géén brandhout

Helemaal klaar met je kerstboom én een open haard? Dan lijkt de oplossing simpel: de fik erin! Toch raden we sterk af om de kerstboom als brandhout te gebruiken. Fijnsparren die verbranden zorgen voor een grote hoeveelheid teer in het rookkanaal. En dat kan weer brand veroorzaken. Zeker als er nog naalden aanzitten is de kans op een ongewenst vuur veel te groot. Niet doen dus.

3. Je gemeente regelt het wel

Sommige hebben geluk: er zijn gemeentes die er voor zorgen dat je boom in januari wordt opgehaald, of dat je ‘m kunt afgeven bij een inzamelpunt. Google dus even hoe dat in jouw gemeente zit. Zeker het uitzoeken waard. Ze maken er vaak nieuwe compost of houtsnippers van. Je hoeft ‘m dan alleen maar buiten te zetten of af te geven.

We horen je denken: “Die boom prikt me wel lek als ik ‘m verplaats.” en “mijn hele huis ligt daarna vol met naalden.” Klopt, maar dat hoeft niet. Doe er een oud dekbed omheen, trek handschoenen aan en jij wint het van de kerstboom.

4. Plant of adopteer je kerstboom

Heb je een boom met kluit in huis? Plant ‘m dan in je tuin, zodat je de boom de volgende kerst weer kunt hergebruiken. Doe dit mét pot, dan blijven de wortels mooi compact en graaf je ‘m volgende kerst zo weer uit. En die daarna. En daarna.

Heb je geen tuin, maar ben je wel groot fan van recyclen? Adopteer een kerstboom!

Zoek in december een adoptiekerstboom uit bij een uitgiftepunt en breng ‘m na de kerst weer terug. Zo kan ‘ie lekker verder groeien. Dat vindt de natuur ook een stuk fijner.

5. Doneer je kerstboom

Naast het adopteren, planten of op straat zetten van je kerstboom, kun je een oude kerstboom aan verschillende organisaties doneren. Bijvoorbeeld aan de dierentuin! Sommige dierentuinen organiseren elk jaar een inleverdag. En je krijgt er soms korting voor terug. Dieren vinden het geweldig om met kerstbomen te spelen en hun nagels of tanden eraan te slijpen. En dat vinden wij als bezoekers weer geweldig om te zien.

Het einde van kerst, betekent dus niet per se het einde van je kerstboom. Laat de boom lekker in leven of geef ‘m een tweede leven. Zo’n pensioen heeft ‘ie na een prachtige decembermaand wel verdiend, toch?