Of je nou een gashaard, gaskachel of open haard hebt, je komt niet onder die grote schoonmaak uit. Maar ook dat heeft wel z’n charmes, laten we maar zeggen. Wanneer je je aan deze stappen houdt, zit jij er de komende jaren nog warmpjes bij.

Lekker laten liggen die as

Na een gezellig avondje stoken heb je misschien de neiging om alle as weg te scheppen of op te zuigen, maar laat het gewoon lekker in de haard liggen. Je kachel heeft namelijk zelf een beschermlaag voor je vloer gemaakt. Een dun laagje as op de grond isoleert én beschermt tegen hitte. Heerlijk, zo’n kachel.

Fant-as-tisch spul

As en roet kunnen nog meer dan isoleren. Je kachelruit schoonmaken bijvoorbeeld. Dat doe je niet met een schuurspons of schuurmiddel, dat doe je gewoon met een doekje en as. Spuit de ruit eerst even in met (alcoholvrije) glasreiniger en schrob de ergste roetvlekken ervanaf met vochtig krantenpapier en roet uit je kachel. Het ruitje is daarna weer als nieuw.

Gloeiende, gloeiende...

Omdat as zó goed isoleert, kun je zelfs dagen later nog gloeiende deeltjes in de haard vinden. Wanneer je de asla leegt, doe dat dan altijd in een afsluitbare metalen emmer. In de kachel mag het goed branden, daarbuiten liever niet.

Even checken voor het stoken

Voordat je de haard na lange tijd weer aansteekt, is het slim om alles even te controleren. Haal de brandplaten en haardrooster eruit en controleer ze op beschadigingen. Als dat allemaal goed zit, ga je het rookkanaal vegen en schoonmaken.

Heel belangrijk, want dit verkleint de kans op roetbranden, schade aan je schoorsteen en brand in huis. Dit kun je zelf prima doen met schoorsteenreiniger.

1x per jaar de schoorsteenveger op visite

Zorg er altijd voor dat je minimaal één keer per jaar een professionele schoorsteenveger uitnodigt om de boel eens goed na te lopen en onder handen te nemen. Dat is niet alleen slim om schade en gevaar te voorkomen maar bij sommige opstal- of inboedelverzekeringen zelfs verplicht als je een houtkachel of open haard hebt.  

Ook een haard in huis? Neem een kijkje in ons volledige assortiment. Van stijlvolle sfeerhaarden tot klassieke houtkachels; alles is hier te vinden.