De hortensia is een van de meest gecultiveerde planten ter wereld. In Japan wordt de hortensia al tenminste 150 jaar als sierplant gebruikt. Over de jaren heen zijn er ruim 600 verschillende hortensia's ontstaan. Lees hier alles over de drie meest populaire hortensia's namelijk de pluimhortensia, boerenhortensia en de sneeuwbalhortensia.

Pluimhortensia

De pluimhortensia is een bladverliezende struik die afkomstig is uit Japan en China. Deze hortensia onderscheidt zich van andere soorten door zijn lange pluimen en recht opgaande groei. De bloemen van de pluimhortensia zijn wit tot roomwit en kleuren in het najaar roze tot rozerood. Of je nu net een nieuwe pluimhortensia hebt of dat hij al een tijdje in de tuin staat, iedereen kan altijd wel wat tips gebruiken om het de plant zo aangenaam mogelijk te maken!

De pluimhortensia doet het goed in de volle zon of een plek met gedeeltelijke schaduw. Zorg dat hij uit de wind staat. De grond mag aan de droge kant zijn of een beetje vochtig, zolang het maar goed is gedraineerd. Als je de plant goed onderhoudt, kan hij na 5 tot 10 jaar tussen de 1,5 en 4 meter hoog worden en tussen de 1,5 en 2,5 meter breed.

Snoei de pluimhortensia in het voorjaar flink terug. Hij kan ertegen en omdat hij zich zal vertakken, wordt het een mooie, bossige struik.

TIP: pluimhortensia, Hydrangea paniculata 'Lime Light' is heel geschikt voor potten en bakken op het terras en balkon.

Boerenhortensia

De boerenhortensia is een van de meest geliefde hortensia's in Nederland. Deze krachtige, brede en bladverliezende plant heeft prachtige en herkenbare bolvormige bloemenclusters. De kleur van de bloemen varieert tussen wit, roze, rood, violet, blauw, paars en pasteltinten.

Een echte Hollandse hortensia die af en toe wat extra aandacht verdiend. Let goed op waar je hem plaatst, wat je hem geeft en of hij niet ziek is. Want je wilt hem natuurlijk wel langer dan één seizoen in leven houden.

De boerenhortensia staat het beste in een gedeeltelijke schaduw. Hij kan in de volle zon worden geplaatst maar dat betekent wel dat je de grond vochtig moet houden. De grond mag een beetje vochtig zijn, zolang het maar goed is gedraineerd. Als je de plant goed onderhoudt, kan hij na 5 tot 10 jaar tussen de 1 en 1,5 meter hoog en breed worden.

De meeste boerenhortensia's vormen de bloemknoppen voor het volgende jaar al in het najaar. Knip daarom in het voorjaar alleen de oude bloemen eruit tot op het bovenste paar knoppen. Er is ook een nieuwe generatie boerenhortensia's die je het hele jaar kunt snoeien. De snoeitijd staat op het plantenetiket.

TIP: Knip de bloemen zodra ze verkleuren. Leuk om te drogen

Sneeuwbalhortensia

De sneeuwbalhortensia is een bossige, bladverliezende plant. Deze hortensiasoort kent zijn oorsprong in Noord-Amerika. De plant heeft herkenbare, grote bolvormige, bloemenclusters, die tegen het einde van de bloei groen verkleuren. Deze hortensia kan zo terecht kan in een winterwonderland maar staat ook goed in een heerlijke zomerse tuin.

De sneeuwbalhortensia staat het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. De grond mag een beetje vochtig zijn, zolang het maar goed is gedraineerd. Als je de plant goed onderhoudt, wordt hij tot 1,5 meter hoog.

Snoei de sneeuwbalhortensia in het voorjaar 30 tot 40 cm terug (vanaf de grond gerekend). Geef ze na het snoeien meteen organische siertuinmest. Zet er plantensteunen bij om te voorkomen dat de takken doorbuigen onder het gewicht van de bloemen.