Maak een duurzame tuin in 9 stappen
Wil je een duurzame tuin maken? Mooi, want dat is goed voor jou en voor het milieu. En makkelijker dan je denkt met deze slimme en praktische tips.
Duurzaam tuinieren is belangrijk. Maar ook heel leuk! Want met een duurzame tuin maak je niet alleen het milieu blij – je doet er jezelf en allerlei dieren ook een plezier mee. Daarom geven we hier 9 tips die het je makkelijk maken om je tuin te verduurzamen. Maar waar begin je mee? Door je gras minder vaak te maaien bijvoorbeeld. En je tuin groener te maken. Alles weten? Lees dan snel verder!
Tip 1. Maai je gras minder vaak (en laat onkruid staan)
Met deze tip maak je jouw tuin niet alleen duurzamer, je bespaart er ook energie mee en je krijgt vrije tijd cadeau. Hoe? Nou, door onkruid te laten staan en je gras niet meer wekelijks te maaien. Maar elke maand. Veel dieren zijn namelijk gek op onkruid, paardenbloemen en mos. En door je gras minder vaak te maaien bespaar je ook tijd en geld – jij en je elektrische grasmaaier hoeven namelijk minder vaak aan het werk. Driedubbel winst dus!
Tip: ruim je tuin sowieso wat minder vaak op, want hoopjes bladeren en oude takken zijn een fijne plek voor dieren en goed voor je tuin.
Tip 2. Maak een moestuin
Van een moestuin word je blij. Echt waar. Want een moestuin heeft ongelooflijk veel voordelen. Allereerst voor jou – omdat je zelf onbespoten groente en kruiden kweekt, eet je gezonder. En tuinieren is een ontspannen klus, dus het werkt goed tegen stress. Dat is al mooi. Maar waarom is een moestuin duurzaam? Als je groenten, fruit en kruiden in de supermarkt koopt, dan koop je producten die vervoerd zijn. Soms vanuit Nederland, maar ze komen vaak uit het buitenland. Al dat vervoer zorgt voor uitstoot en vervuiling van de lucht en dat verminder je met een moestuin! Leuk: ontdek hier hoe je zelf een moestuinbak maakt.
Tip 3. Maak je eigen compost
Veel mensen gebruiken mest en grondverbeteraars om planten en gewassen beter te laten groeien. Maar het is veel beter om zelf compost te maken. Want met compost maak je van tuinafval een biologische bodemverbeteraar. En als je daar je tuin mee ‘bemest’ dan wordt de grond humusrijk – de grond houdt dan meer water vast en wordt rijker aan voedingsstoffen voor al het groen in je tuin. Zelf compost en een compostbak maken is makkelijk. En heel duurzaam. Want je gebruikt geen plastic zakken meer, de grond hoeft niet vervoerd te worden en de compost bevat geen bestrijdingsmiddelen.
Tip 4. Maak je tuin groener
Een grijze tuin met veel tegels is niet goed voor het milieu, want tuintegels laten geen water door en houden veel warmte vast. Wil je een duurzame tuin? Zorg er dan voor dat minstens 60% van je tuin uit groen en waterdoorlatend materiaal bestaat. Dus hup, wip de tegels eruit en vervang ze door gras, siergrind en borders met lekker veel bloemen, struiken en bomen. En kies meteen voor diervriendelijke planten, want dan help je de natuur nóg beetje extra:
· Vlinders houden van lila en paarse bloemen
· Bijen maak je gelukkig met kattenkruid, herfstaster, hemelsleutel, muurpeper, blauwe knoop, zilverkaars en de bergamotplant
Heb je een schuur of overkapping in je tuin? Ook die kun je duurzamer maken met een groen dak!
Tip 5. Gebruik duurzame materialen
Ook de materialen die je in je tuin gebruikt kunnen vaak veel duurzamer. Tuinhout bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je schutting, vlonders en palen van duurzaam FSC-hout zijn gemaakt. Houtsoorten met dat keurmerk komen namelijk uit verantwoord beheerde bossen en zijn minder belastend voor het milieu. Of kies voor de meest duurzame tuinafscheiding en plant een groene haag. Wil je graag kunststof bloembakken? Ga op zoek naar plantenbakken van gerecycled plastic. En kijk ook meteen of het materiaal weer opnieuw gerecycled kan worden, want dan is het dubbel duurzaam.
Tip 6. Maak het gezellig voor egels, vogels en bijen
Een duurzame tuin is ook goed is voor allerlei soorten dieren en insecten, want die hebben het moeilijk door het veranderende klimaat. Wil jij echt duurzaam gaan tuinieren? Wees dan ook gastvrij voor egels, vogels en bijen. Voor egels maak je een klein gat onderaan je schutting, zodat ze je tuin makkelijk in en uit kunnen lopen. En je zet natuurlijk een gezellig egelhuisje voor ze neer. Vogels maak je blij met een vogelhuisje en een bakje met regenwater waar ze in kunnen badderen. En bijen halen stuifmeel uit bloemen en voelen zich helemaal thuis in een bijenhotel.
Tip 7. Kies voor verlichting op zonne-energie (solar)
Een goed verlichte tuin is handig en gezellig, maar verlichting verbruikt natuurlijk wel energie. Tenzij je voor duurzame tuinverlichting kiest natuurlijk. Draai daarom alle oude lichtbronnen eruit en vervang die door ledlampen. Ben je ook nog op zoek naar leuke sfeerverlichting voor in je tuin? Kies dan altijd voor solar-lampen, want die laden zichzelf op met zonne-energie. Dat kost dus niks en is heel duurzaam.
Tip 8. Vang regenwater op voor je planten
Wist je dat je meer dan 1000 liter water per jaar verspilt als je je tuin besproeit met kraanwater? Hartstikke zonde! Want kraanwater gebruiken voor je tuin is slecht voor het milieu en het kost veel geld. Vang daarom vanaf nu zelf regenwater op met een regenton. Of kies een van deze andere manieren op regenwater op te vangen.
Tip 9. Ga voor duurzame tuinmeubels
Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar niet alle tuinmeubels zijn milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er wel duurzame manieren om van de meubels in je tuin te genieten – deze bijvoorbeeld:
Knap je tuinmeubels op
Zien je houten tuinmeubels er niet meer zo mooi uit? Of heb je een leuk tuinmeubel bij de kringloopwinkel gevonden? Fris die dan op met beits. Want dan maak je van bijvoorbeeld een oude tuinbank ineens een heel duurzame tuinbank! Hulp nodig? In ons stappenplan meubels beitsen vertellen we je stap voor stap hoe je dat aanpakt
Kies voor materialen met een lange levensduur
Liever nieuwe tuinmeubels? Ga dan op zoek naar tuinmeubels van aluminium bijvoorbeeld. Want dat materiaal gaat lang mee.
Heb je ook zo’n zin gekregen om je tuin duurzamer te maken? Daar zijn we blij mee. En de natuur en alle dieren die er leven ook. Wil je nog even verder shoppen of advies van van onze medewerkers? Kom dan langs bij een van onze winkels bij je in de buurt. Want we helpen je graag! De smaak te pakken? Ontdek dan ook wat je kunt doen om je huis te verduurzamen.