De prachtig kleurende Dipladenia Mandevilla is een klimplant die haar oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Dankzij de tropische temperaturen, groeit de Dipladenia wel tot zo'n 5 meter hoog in de regenwouden van Zuid-Amerika. De sierlijk geurende bloemen in trompetvorm uiten zich in de kleuren romig wit, hartstochtelijk roze en warmrood. Prachtig als balkonplant of om het terras mee te verrijken. 

Verzorging

Regelmatig water geven is een vereiste. 's Zomers is een keer per dag voldoende, in het najaar kun je dit afbouwen. Laat de potkluit niet te nat worden want dan kunnen de wortels gaan rotten. Zorg ervoor dat de plant in een pot staat die goed drainerend werkt. Verwen de plant eens in de twee weken met een beetje plantenvoeding door het gietwater heen. Vinden ze heerlijk.

Snoeien

In principe kun je te lange ranken van de Dipladenia het gehele jaar door snoeien. Dankzij de klimsteun wordt de groei netjes in bedwang gehouden. Zet de plant in een ruime pot zodat ze alle ruimte heeft om te groeien. Let er wel op dat deze niet te groot is anders kan de plant te veel energie steken in de wortels en minder in de bloemen.

Standplaats

De Dipladenia houdt van een lichte standplaats in de zon, het beste resultaat krijg je als de plant 6 tot 8 uur zon per dag krijgt. Als de plant in de schaduw staat, krijgt ze minder bloemen. Geef haar vanaf eind oktober een plaatsje in een ruimte waar de temperatuur minimaal 10 graden is.

Bloeiperiode

De Dipladenia bloeit al van de vroege zomer tot einde najaar. Zodra de winter start mag je de plant flink snoeien. Gebruik scherpe snoeischaren en verwijder de oudere takken en kort de overige in.

Overwinteren

De Dipladenia behoort tot de niet winterharde planten. Haal de plant in de winter naar binnen. Plaats hem binnen op een plek met zoveel mogelijk zon, bijvoorbeeld bij het raam. Schrik niet als je Dipladenia in de winter niet bloeit of zelfs wat bladeren verliest. Zodra het in de nacht weer boven de 10 graden is mag de plant weer buiten geplaatst worden.

Koop een Dipladenia >