In de jaren zeventig zag je ze overal en nu zijn ze weer terug van weggeweest: hangplanten. In allerlei soorten en maten. Fijn, want het zijn echte sfeermakers voor binnen. Maar wist je dat er ook heel veel soorten hangplanten zijn die je buiten kunt ophangen? Nee? Lees dan gauw verder, want hier laten we je de mooiste soorten zien voor binnen en buiten.

Hangplanten voor binnen

Planten zijn ideaal om je huis een groene boost te geven. Ze zijn mooi, hebben een positief effect op het klimaat in huis en dat allemaal zonder dat ze te veel ruimte in beslag nemen. En als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt zijn hangplanten ook ideaal, want ze kunnen er niet mee spelen of van eten. Dit zijn onze favoriete hangplanten voor binnen:

Zaagcactus (Epiphyllum anguliger)
Deze plant is half cactus, half vetplant. En zijn bladeren hebben de vorm van een zaag, vandaar ook de naam. Een Zaagcactus is heel makkelijk om te verzorgen, want hij heeft maar een paar uurtjes zon per dag nodig en ook heel weinig water. Voelen de bladeren een beetje zacht aan? Geef hem dan wat extra water.

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

De Pilea was een hit in de jaren zeventig en is nu weer helemaal terug van weggeweest. Niet gek want deze plant is makkelijk te onderhouden, heeft prachtig groene bladeren en je kunt er leuk mee stekken. De Pilea houdt van licht maar niet van direct zonlicht en heeft een keer per week een beetje water nodig.

Geef je planten water in stijl met een hippe gieter!

Suikerdruifje (Parthenocissus striata)
Deze plant is net zo schattig als zijn naam, want de bladeren en de stengels van deze hangplant zijn fijn van structuur. Het Suikerdruifje is wel een beetje een gevoelige plant, want hij kan niet zo goed tegen tocht en direct zonlicht, maar heeft wel veel daglicht nodig. Op water is deze hangplant ook gek – je maakt hem blij door hem een keer per week een uurtje op een schoteltje met wat water te zetten. 

Dwergpeper (Peperomia pepperspot)
De bladeren van deze stoere hangplant zijn donkergroen, klein en stevig. En de stelen mooi roodbruin. Hij lijkt door zijn dikke bladeren op een vetplant, maar dat is hij niet. Daarom wil deze knappe jongen graag regelmatig wat water vanaf een schoteltje en hangt hij het liefst op een lichte plek in huis. Maar niet in de volle zon.

Graslelie (Chlorophytum)
Ook weer zo’n topper uit de jaren zeventig: de Graslelie. Deze plant is een van de populairste hangplanten en dat is niet gek, want alles is er leuk aan – de zachtgroene en frisse bladeren, de snelheid waarmee hij groeit en hoe makkelijk je ermee kunt stekken. De Graslelie is niet gevaarlijk voor kinderen en huisdieren, wil twee keer per week een flinke slok water en kun je overal ophangen. Zon, schaduw of halfschaduw, deze plant vindt het allemaal prima!

Jouw favoriete plant gevonden? Verwen hem dan meteen met een mooie bloempot! 

Hangplanten voor buiten

Heb je jouw favorieten voor binnen uitgekozen? Dan kun je nu je hart ophalen bij deze prachtige hangplanten voor buiten. Want in je tuin of op je balkon heb je vast ook nog wel plek over voor groene of bloeiende hangplanten. Dit zijn onze favorieten: 

Hanglobelia (Lobelia erinus pendula)
Deze groene hangplant is verkrijgbaar met witte, blauwe en paarse bloemen en een echte kleurbooster voor op je balkon of in je tuin. De Hanglobelia voelt zich het fijnst in zon of halfschaduw en houdt niet van droge aarde. Dus geef hem voldoende water – dan heb je er van mei tot en met oktober plezier van! 

Liever zelf aan de slag? De zaden van de Lobelia kun je vanaf februari al zaaien!

Hangbegonia
Dit is een echte alleskunner, want de Hangbegonia voelt zich overal thuis – op het balkon, in je tuin en ook binnen. En door zijn uitbundige bloemen een echte tropische aanwinst voor de liefhebber van veel kleur, want de Hanbegonia kan witte, oranje, gele, rode, roze of tweekleurige bloemen hebben. En de ideale hangplek voor deze plant is vooral licht, maar halfschaduw is ook geen probleem.

Bacopa (Sutera cordata)
De bloemen van deze plant hebben roze, witte of blauwe bloemen en groene bladeren in de vorm van hartjes. Een leuk cadeau dus voor iemand die je aardig vindt. Of voor jezelf! Hang hem op in een mooie pot of plant hem in je tuin – want de Bacopa doet het ook goed als struik of bodembedekker. Verzorg hem met zonlicht (maar niet te lang) en voldoende water. Maar voorkom ‘natte voeten’ en uitdroging want dan geniet je heel lang van deze knappe plant.  

Klimop (Hedera helix)
De Hedera kent iedereen eigenlijk wel, want je ziet deze inheemse plant in bijna elke tuin. Meestal als ‘groene muur’, als bodembedekker of als erfafscheiding. Maar wist je dat hij het ook hartstikke leuk doet als hangplant in een mooie pot? En makkelijk te verzorgen is de Klimop ook, want hij kan heel goed tegen zonlicht, schaduw, wind en kou en vraagt alleen af en toe om een lekkere scheut water. 

Hou je planten gezond met potgrond van goede kwaliteit!

Randjesbloem (Aubrieta)
Deze plant wordt ook wel Blauwkussen genoemd. Het blad van de prachtig bloeiende Aubrieta is zilvergroen en ovaal van vorm. De bloemen kunnen eindeloos veel kleuren hebben en de plant is ook nog eens winterhard. Een topplant dus. Zeker als je hem in een bloempot zet en hem verwent met goede potgrond, lekker wat zonlicht en voldoende water.

Kriebelen jouw groene vingers ook al? Kijk dan eens rond in onze webshop, want daar vind je alles wat je nodig hebt voor hangplanten. Kom je liever even bij ons langs? Hier vind je al onze Praxis Tuin winkels. We staan voor je klaar!