1. Graslelie

Wie kent ‘m niet? Sinds tijden is deze ‘spider plant’ niet weg te denken uit de Nederlandse interieurs. En terecht. De Graslelie is gemakkelijk in onderhoud, doet niet moeilijk over z’n standplaats en is ook nog eens hartstikke luchtzuiverend. Die kun je er dus goed bij hebben. Geef ‘m een plekje in het licht of halfschaduw en wekelijks een beetje water, dan heb je er een trouwe vriend aan.

2. Aloë vera

Aloë Vera kun je ook wel een wonderplant noemen. Deze gezellige plant helpt chemicaliën uit de lucht te zuiveren en geeft zelfs aan als de lucht sterk verontreinigd is, dan krijgt ‘ie namelijk bruine plekjes. En hij heeft nog een bijzondere eigenschap: Aloë Vera verlaagt het koolstofdioxide-gehalte als het donker is. Perfect voor je slaapkamer dus! Geef deze plant een zonnig plekje en af en toe wat water (beter te weinig dan te veel).

3. Calathea

Deze tropische kamerplant staat prachtig én zuivert de lucht. Daarmee draagt ‘ie bij aan een beter en gezonder binnenklimaat. Wat wil je nog meer? Elke nacht sluit deze ‘living plant’ zijn bladeren om in de ochtend weer open te gaan. Best bijzonder, toch? Omdat de Calathea oorspronkelijk groeit in een dichtbegroeid regenwoud, staat ‘ie het liefst in de schaduw. Geef ‘m regelmatig een klein beetje water, dan heb je er het langst plezier van.

4. Palm

De populaire Goudpalm en Areca Palm helpen om de lucht te zuiveren van gassen uit bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, toiletblokken, meubels of textiel. Daarnaast is de Palm een fijne luchtbevochtiger. Een ideale groene sfeermaker die de luchtkwaliteit optimaal houdt! Palm staat graag op een lichte plek, maar niet vol in de zon. In de zomer lust ‘ie twee keer per week water, in de winter is één keer genoeg.

5. Varen

De bladeren van de Varen hebben een sterke luchtzuiverende werking. Onder de varenfamilie blinkt de Nephrolepis uit vanwege het zuiveren van verschillende stoffen in de lucht. Ook zijn Varens uitstekende luchtbevochtigers en staan ze vrolijk in elk interieur. Deze kamerplant is gek op veel water. Giet het alleen niet in het hart, maar in de zijkant van de pot. En besproei ‘m vaak met de plantenspuit. De Varen voelt zich thuis op een lichte plek uit de zon.

6. Drakenbloedboom (Dracaena)

We sluiten het lijstje af met de populaire Drakenbloedboom. Klinkt gevaarlijk, maar dat is ‘ie niet. De Dracaena is een van de beste hulpjes bij het zuiveren van chemische stoffen in de lucht. Deze gezellige kamerplant kan tegen een stootje en past daarom goed in een drukke omgeving. (Ideetje voor op kantoor?) De plant houdt van licht, is makkelijk te verzorgen en wil graag één keer per week wat water.

Tijd om een oerwoud aan luchtzuiverende planten in huis te halen! Dat komt je interieur én je gezondheid alleen maar ten goede. Maar dat betekent niet dat je geen raampje meer open hoeft te zetten. Dat blijft belangrijk voor een optimale luchtkwaliteit. Tot snel bij Praxis Tuin!