Een huis is geen thuis zonder kamerplanten. Want groen in huis is gezellig. Maar kamerplanten zijn ook goed voor het klimaat in je huis – ze geven zuurstof af en sommige soorten zijn ook luchtzuiverend. Wil je ook een gezelliger en gezonder huis? Maak dan plek voor een van deze luchtzuiverende kamerplanten. Of neem ze allemaal en maak van je huis een urban jungle!  

1. Graslelie

Wie kent hem niet? De Graslelie (Chlorophytum) is niet weg te denken uit onze interieurs. En terecht, want de graslelie is makkelijk te onderhouden, doet niet moeilijk over zijn standplaats en is ook nog eens hartstikke luchtzuiverend. Die kun je er dus goed bij hebben. Geef hem wel een plekje in het licht of halfschaduw en wekelijks een scheut water, dan heb je er een trouwe vriend aan waar je makkelijk mee kunt stekken. En deze plant is ook nog eens veilig voor huisdieren.

Bekijk welke kamerplanten wel en niet veilig zijn voor huisdieren!

2. Aloë Vera

De Aloë Vera kun je ook wel een wonderplant noemen. Want deze mooie plant haalt niet alleen chemicaliën uit de lucht, hij geeft het ook aan als de lucht sterk verontreinigd is – dan krijgt deze plant namelijk bruine plekjes. Maar dat is niet het enige bijzondere. De Aloë Vera verlaagt het koolstofdioxide-gehalte in huis als het donker is en is daarom perfect voor in je slaapkamer. Zet hem op een zonnige plek en geef hem liever te weinig dan te veel water.

3. Calathea Orbifolia

De Calathea familie is groot – er bestaan wel 277 soorten. Maar die zijn niet allemaal geschikt als kamerplant. Hier hebben we het over de Calathea Orbifolia (een Pauwenplant). Dat is een prachtige tropische plant met enorme bladeren die ook zijn steentje bijdraagt aan schonere lucht in huis. Leuk: als het donker wordt sluit deze ‘levende plant’ zijn bladeren om in de ochtend weer open te gaan. En omdat deze plant oorspronkelijk in een dichtbegroeid regenwoud groeit, staat hij het liefst in de schaduw. Veel water heeft hij niet nodig, maar van regelmatig een beetje wordt hij heel blij.

4. Goudpalm

De populaire Goudpalm is mooie tropische aanwinst voor jouw plantenfamilie. En hij is luchtzuiverend omdat hij gassen uit bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, toiletblokken, meubels of textiel haalt. Daarnaast is de Goudpalm een fijne luchtbevochtiger. Een ideale groene sfeermaker die de luchtkwaliteit optimaal houdt dus! Een Goudpalm staat graag op een lichte plek, maar niet vol in de zon – dat vindt hij te warm. In de zomer lust hij twee keer per week water, maar in de winter is één keer per week genoeg.

Heb je geen plek voor planten maar wil je toch een groene sfeer in huis? Kies dan voor botanisch behang!

5. De familie Varen

Van de hele familie is de Krulvaren het meest indrukwekkend als het gaat om de luchtzuiverende werking, want deze haalt de meeste schadelijke stoffen uit de lucht. Maar eigenlijk zijn ze allemaal nuttig en goed voor het klimaat in je huis. En zijn het uitstekende luchtbevochtigers. Dus welke je kiest hangt meer af van waar je van houdt – de zilverkleurige Blauwvaren, een romantische Krulvaren of een stoere Nestvaren.

Alle Varens zijn gelukkig op een lichte plek zonder direct zonlicht en gek op veel water, zolang je dat maar niet in het hart giet. En regelmatig besproeien wordt ook gewaardeerd.

6. De Paradijsvogelplant

Officieel heet deze grote groene plant Strelitzia Nicolai, maar zeg nou zelf: Paradijsvogelplant klinkt natuurlijk veel leuker! Deze tropische plant werkt niet zo hard als bijvoorbeeld een Krulvaren, maar heeft toch een licht luchtzuiverende werking. En alles wat hij niet kan maakt hij goed met zijn prachtige verschijning. De Paradijsvogelplant wil eens in de twee weken een flinke slok water en – omdat hij tropische ‘roots’ heeft – staat hij graag op een plek met veel zonlicht.  

Maak je urban jungle af met de mooiste sier- en bloempotten!

7. Drakenbloedboom

We sluiten het lijstje af met de populaire Drakenbloedboom (Dracaena). Die naam klinkt gevaarlijk, maar dat is deze plant niet hoor. De Dracaena is namelijk een van de beste helpers bij het zuiveren van chemische stoffen uit de lucht. Deze gezellige kamerplant kan tegen een stootje en past daarom goed in een drukke omgeving, zoals een kantoor. Verder houdt deze stoere plant van licht en is hij makkelijk te verzorgen omdat hij maar een keer per week wat water nodig heeft.

Ook zo’n zin gekregen om van jouw huis een groene en gezonde oase te maken? Kijk dan eens naar ons assortiment kamerplanten. En als je ze in het echt wilt ontmoeten kom je natuurlijk even langs bij een van onze Praxis Tuin winkels. Tot snel!