Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Productadvies verlichting

Voor het verlichten van een ruimte zijn veel mogelijkheden. De functionaliteit van de ruimte en de hoeveelheid licht zijn belangrijk bij het maken van een keuze. Wij helpen je graag op weg met het kiezen van de juiste verlichting.

Voor het verlichten van een ruimte zijn veel mogelijkheden. De functionaliteit van de ruimte en de hoeveelheid licht zijn belangrijk bij het maken van een keuze. Wij helpen je graag op weg met het kiezen van de juiste verlichting.

Bekijk alle verlichting
hanglampen met groene achtergrond
Ga snel naar

Kies de juiste lichtbron

Het is goed om te weten op welke plek en hoe je de lamp gaat gebruiken, zodat je jouw aankoop hierop kunt afstemmen. Lichtbronnen verschillen namelijk van elkaar op het gebied van levensduur, kleur(temperatuur), prijs en duurzaamheid.

LED

Ledlampen

Een ledlamp geeft veel licht, gebruikt weinig energie en gaat lang mee. Daarnaast is ledverlichting niet alleen energiezuinig, maar produceert het ook bijna geen warmte. Ledlampen gaan tussen de 20.000 en 50.000 branduren mee.

Bekijk alle ledlampen
spaarlamp

Spaarlampen

Spaarlampen gaan langer mee dan gloeilampen. Ook gebruiken ze minder energie. Ze worden echter erg heet, waardoor ze energie verspillen aan warmte. Hierdoor zijn ze minder energiezuinig dan ledlampen. Spaarlampen zijn goedkoper dan ledverlichting en gaan tussen de 4.000 en 15.000 branduren mee.

Slimme_verlichting

Slimme verlichting

Slimme verlichting is verbonden met wifi. Deze lampen kun je op afstand bedienen met je smartphone, tablet of een afstandsbediening. Zo kun je de verlichting gemakkelijk aan- en uitzetten, dimmen en van kleur veranderen. Ook kun je de lampen op elkaar aansluiten voor de perfecte lichtervaring. Slimme verlichting bestaat meestal uit ledlampen en is dus erg energiezuinig.

halogeen lamp

Halogeenlampen

Net zoals de gloeilamp heeft de halogeenlamp een gloeidraad. Een halogeenlamp wordt echter veel warmer en heeft hierdoor een wittere kleur. Deze lampen zorgen voor een sterke bundel licht, wat ze zeer geschikt maakt als lichtbron in spots.

TL-lamp

TL-lampen

TL-lampen geven helder en gelijkmatig licht. Hierdoor is TL-verlichting zeer geschikt voor boven een werkplek. Ook voor indirect licht is een TL-buis een aanrader.

gloeilamp

Gloeilampen

Gloeilampen hebben een gloeidraad, wat zorgt voor een warm en helder licht. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar gaan minder lang mee. Gloeilampen zijn tegenwoordig lastiger te verkrijgen, gezien ze niet duurzaam zijn.

Welke fitting heb ik nodig?

Welke soort lampfitting je nodig hebt, is afhankelijk van de lampvoet en de hoeveelheid volt.

E-fitting

E-fitting

De E-fitting van een lamp wordt in een lampvoet bevestigd middels een schroefdraad. De meest voorkomende E-fittingen zijn E27 (grote fitting) en E14 (kleine fitting). Deze fittingen zijn geschikt voor 230 volt.

bajonetsluiting

Bajonetsluiting

Spots worden meestal bevestigd in de lampvoet met een bajonetsluiting. De GU10 fitting is een veelvoorkomende soort. Deze fitting is geschikt voor 230 volt.

bipin-voet

Bipin voet of steekvoet

Een Bipin voet (steekfitting) bestaat uit twee pinnen, die per soort fitting variëren in dikte. De dikte van de pinnen wordt in millimeters aangeduid na de G (zoals G4 of G5.4).

Waar moet je op letten bij het kopen van een lichtbron?

Wattage en lumen

Wattage geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Zo verbruikt een lamp van 10 watt die 24 uur brandt, 0,24 kWh. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp produceert. Lampen zijn tegenwoordig steeds energiezuiniger. Je kunt gloei-, halogeen- en ledlampen daarom beter vergelijken op hoeveelheid lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft.

 

IP-waarde

Op verlichting staat vaak een IP-waarde. Deze bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen stof en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht en water. Een lamp met IP20 is voldoende voor de meeste ruimten in huis. Voor de badkamer- en buitenverlichting moet je rekening houden met vocht. Let bij het kopen van een lichtbron goed op de juiste IP-waarde.

Zo heeft je badkamerverlichting in een bad of douchecabine een minimale IP-waarde van 67 nodig. Rondom de wastafel, het bad of de douchecabine is IP44 vaak voldoende. Voor andere plekken in de badkamer, waar je niet direct met water in aanraking komt, kun je lampen met een IP-waarde van minstens 20 gebruiken.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van verlichting geeft aan hoe warm of hoe koud de lichtkleur is. Deze temperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal graden in Kelvin, hoe kouder/witter de lichtkleur is. Een lamp tussen 4000 en 6500 Kelvin is koud wit licht en bijvoorbeeld geschikt voor een kantoorpand. Een lamp tussen de 2700 en 3000 Kelvin is warm wit licht: ideaal voor thuisgebruik!

 

Energielabel

Energiezuinige lampen gebruiken minder stroom. De ledlamp, spaarlamp en TL-lamp zijn energiezuinig. Ook halogeenlampen besparen stroom, maar minder. Lampen met energielabel A++ zijn het meest zuinig. Dus wil jij besparen op jouw energierekening? Vervang dan je gloeilampen door ledverlichting!

Let op: het energielabel is veranderd sinds 1 september 2021. Maar in de winkel kun je tot 1 maart 2023 ook nog verpakkingen met het oude label tegenkomen. Het nieuwe label loopt van A naar G en het oude label van A++ naar E. Bij het nieuwe label is B of C een goede keuze. Dit komt overeen met het oude A++. Bron: Milieucentraal

 

Onze beste lichtbronnen

We hebben een groot assortiment lichtbronnen. Moeite met kiezen? Dit zijn onze populairste lichtbronnen! Bovendien kun je bij verschillende gemeentes tot wel 100 euro aan subsidie ontvangen op artikelen die je huis verduurzamen, zoals ledlampen. Meer weten over het verduurzamen van je woning? Bekijk dan deze pagina.

Bekijk alle lichtbronnen

Vergelijk Lumen met Wattage

Type lamp

200-300 Lumen

300-500 Lumen

500-700 Lumen

700-1000 Lumen

1000-1250 Lumen

1250-2000 Lumen

Halogeenlamp

18 - 25 Watt

35 Watt

50 Watt

65 Watt

100 Watt

125 Watt

Gloeilamp

25 - 30 Watt

40 Watt

60 Watt

75 Watt

120 Watt

150 - 250 Watt

Spaarlamp

5 - 6 Watt

8 Watt

11 Watt

15 Watt

20 Watt

20 -33 Watt

Ledlamp

2 - 4 Watt

3 - 5 Watt

5 - 7 Watt

8 - 10 Watt

10 - 13 Watt

13- 20 Watt

IP regels badkamerverlichting

IP regels in de badkamer

De waterdichtheid van een lamp wordt bepaald aan de hand van de IP-waarde. Hoe hoger de IP-waarde, hoe waterbestendiger de lamp. In het bijgevoegde schema zie je welke IP-waarde geschikt is voor welke zone in de badkamer. Zo plaats je je badkamerverlichting altijd op de juiste plek!

Meer willen weten over badkamerverlichting? Lees dan ons productadvies.

Bekijk productadvies badkamerverlichting

Soorten verlichting

hanglampen

Hanglampen

Een mooie hanglamp kan veel betekenen voor je ruimte. Denk bij het ophangen goed na over de reikwijdte van het licht, die kan namelijk erg bepalend zijn.

bekijk alle hanglampen
wandlampen

Wandlampen

Een wandlamp is een goede manier om sfeerverlichting aan te brengen in iedere ruimte. Door het plafond uit te lichten met een wandlamp lijkt het plafond hoger.

plafondlampen

Plafondlampen

Kies voor basisverlichting in de vorm van een plafonnière, een lamp met meerdere spots of een moderne lampenkap.

Vloerlampen

Vloerlampen

Met een mooie staande vloerlamp creëer je de juiste sfeerverlichting. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn eenvoudig te plaatsen. Kies voor een lamp met dimfunctie om te kunnen wisselen tussen functioneel licht en sfeerlicht.

Tafellampen

Tafellampen

Een tafellamp zorgt voor extra sfeer, maar helpt ook om lastige plekken te verlichten. Daarnaast is het een mooie accessoire in je interieur. Een tafellamp is een aanvulling op je verlichting en werkt perfect als accentverlichting.

lampenkappen

Lampenkappen

Bij ons is er veel keuze uit verschillende lampenkappen. Plaats een mooie lampenkap boven de eettafel, in de kinderkamer of naast je bed.

buitenlamp

Buitenverlichting

Mooie tuinverlichting geeft je tuin ook als het donker is een gezellige sfeer. Maar wist je dat verlichting in de tuin ook helpt bij het beveiligen van je woning? Door het rond je huis licht te houden, maak je je woning veel minder interessant voor inbraak. Of je nu kiest voor een verlichting met bewegingssensor of liever kiest voor sfeerverlichting, zoals grondspots of tuinlantaarns, het licht van je tuinlampen schrikt ze af. 

Bekijk alle buitenverlichting
Lichtplan maken

Lichtplan maken

Met een lichtplan leg je vast waar je verlichting gaat plaatsen. Zo is op de juiste plekken voldoende licht aanwezig. Dan is het licht in de ruimte niet alleen sfeervol, maar ook zeer functioneel. Wij leggen uit hoe je een goed lichtplan maakt.

Bekijk advies lichtplan maken
lamp ophangen met handen

Lamp laten ophangen?

Kan je wat hulp gebruiken bij het ophangen van je lamp? Laat het dan doen door een van onze vakmensen.

  • Geen onverwachte kosten

  • Afspraak wanneer jou het uitkomt

  • Altijd een betrouwbare vakman

 

Bekijk onze klusservice

Onze populairste lampen

Onze mooiste hang-, vloer- wand- en plafondlampen hebben we voor jou op een rijtje gezet. Zit jouw lamp er niet tussen? Bekijk dan ons volledig aanbod aan lampen.

Aan de slag met verlichting

Inspiratie

4x originele verlichting voor in huis

Stappenplan

Hoe kan ik een lamp ophangen?

Stappenplan

Hoe vervang ik een halogeenlamp door led?

Stappenplan

Hoe maak ik een eiken vloerlamp?

Stappenplan

Zo vervang je een lichtschakelaar

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten