Keuzehulp verlichting

 

Voor het verlichten van een ruimte zijn er heel veel mogelijkheden. We helpen je graag op weg om een keuze te maken welke verlichting het beste past bij jouw wensen. Elke ruimte vraagt namelijk om een ander type verlichting. Welke lichtbron kies je en welk type fitting heb je nodig? Ga je voor LED-lampen en misschien zelfs wel voor slimme verlichting? Wat betekent lumen en hoe kies je de juiste IP-waarde voor jouw lamp? Wij geven je tips en helpen je om de juiste verlichting te kiezen. 

Verlichting per ruimte

Elke ruimte wordt anders gebruikt en vraagt daardoor om een andere manier van verlichten. In de keuken heb je bijvoorbeeld ander licht nodig dan in de woonkamer. De keus voor verlichting wordt bepaald door de functionaliteit van de ruimte, de hoeveelheid licht die nodig is en of het licht bijvoorbeeld dimbaar moet zijn. Hierbij zetten we per ruimte op een rijtje waar je rekening mee moet houden bij je keus voor de juiste verlichting.

 


Woonkamer
 • In de woonkamer zijn vaak verschillende hoeken om uit te lichten
 • Door dimbare lampen te gebruiken kun je elke gewenste sfeer creëren
 • Kies voor verschillende soorten verlichting: direct, indirect en/of accentlicht
 • Combineer hanglampen met staande lampen, een leeslampje of spots

Woonkamer verlichting


Slaapkamer
 • Maak gebruik van dimbaar licht om met weinig licht te kunnen gaan slapen
 • Kies voor een combinatie van basisverlichting (plafondlamp) en functioneel licht (bedlampen)
 • Mogelijkheden voor bedlampen zijn staande lampen op het nachtkastje, hanglampen of wandlampen
 • Met slimme verlichting is veel mogelijk zoals het regelen van kleurtemperatuur

Slaapkamer verlichting


Eetkamer
 • Kies voor verlichting waarmee de eettafel goed wordt verlicht
 • Dimbaar licht zorgt voor het regelen van de juiste sfeer
 • Zorg ervoor dat de lamp op de juiste hoogte hangt en je niet in de lamp kijkt terwijl je aan tafel zit
 • De eettafel is de perfecte plek om een mooie hanglamp boven te hangen

Eetkamer verlichting


Keuken
 • Op het werkblad heb je goed functioneel licht nodig: spotjes onder de keukenkastjes is een mogelijkheid hiervoor
 • Kies voor een goede sfeerverlichting als de eettafel in de keuken staat
 • Basisverlichting in de vorm van plafondspots, een wandlamp of hanglamp
 • In een open keuken is dimbare verlichting een goede keus

Keuken verlichting


Badkamer
 • Kies voor goede basisverlichting aan het plafond
 • Naast of boven de spiegel kun je je gezicht goed uitlichten (let op dat er geen schaduwen in het gezicht vallen)
 • Houd rekening met het vocht door de juiste IP-waarde te kiezen
 • Let goed op de juiste plaatsing van de verlichting in de buurt van kranen (kijk hiervoor ook naar de IP-waarde van de lamp)

Badkamer verlichting


Kinderkamer
 • Houd rekening met de leeftijd van je kind
 • Combineer basisverlichting (plafondlamp) met functionele verlichting (bedlampje)
 • Zorg voor warm, zacht en diffuus licht
 • Kinderlampen zijn in allerlei leuke designs verkrijgbaar

Kinderkamer verlichting

Soorten verlichting

Bij Praxis is er veel keus in soorten verlichting. We zetten er een aantal voor je op een rijtje. 

 • Hanglampen: Een mooie hanglamp kan veel betekenen voor je ruimte. Ze zijn in vele designs verkrijgbaar zoals industrieel, landelijk of modern. Hang je lamp op de juiste plek aan het plafond. Denk goed na over de reikwijdte van het licht, dat kan namelijk erg bepalend zijn. 
 • Wandlampen: Een wandlamp is een goede manier om sfeerverlichting aan te brengen in iedere ruimte. Door het plafond uit te lichten met een wandlamp lijkt het plafond hoger. Ook bij Praxis vind je veel wandlampen, in veel verschillende stijlen. 
 • Plafondlampen: Kies voor basisverlichting in de vorm van een plafoniere, een lamp met meerdere spots of een moderne lampenkap.
 • Vloerlampen: Met een mooie staande vloerlamp creëer je de juiste sfeerverlichting je woonkamer of slaapkamer. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn daarom eenvoudig op de juiste manier te plaatsen. Kies voor een lamp met dimfunctie om te kunnen wisselen tussen functioneel licht en sfeerlicht.
 • Tafellampen: Tafellampen worden gebruikt om bureaus, eettafels, bijzettafels, dressoirs en nachtkastjes mee te verlichten. De lampen zorgen voor extra sfeer in je huis, maar helpen ook om lastigere plekken te verlichten. De tafellamp is meer dan alleen een mooi accessoire in je interieur. Een klein tafellampje is een aanvulling op je verlichting en leent zich perfect voor accentverlichting. 
 • Lampenkappen: Bij Praxis is er veel keus in verschillende designs. Plaats een mooie lampenkap boven de eettafel, in de kinderkamer of naast je bed. 

Kies de juiste lichtbron

Het is goed om te weten op welke plek en hoe je de lamp gaat gebruiken, zodat je jouw aankoop hierop af kunt stemmen. Lichtbronnen verschillen namelijk van elkaar op het gebied van levensduur, kleur(temperatuur), prijs en duurzaamheid. 


LED-lampen
  Ben je op zoek naar lampen die veel licht geven, maar weinig energie gebruiken en lang mee gaan? LED-lampen zijn dan een hele goede keuze. LED-verlichting is niet alleen energiezuinig, maar produceert ook bijna geen warmte. Bij Praxis kun je uit heel veel kleuren en soorten intensiteit van het licht kiezen. Er zijn LED-lampen die er uitzien als een vertrouwd gloeilampje of LED-lampen die je kunt gebruiken voor je halogeenspotjes. Er zijn ook strips van LED-verlichting verkrijgbaar. Dit zijn stroken van LED-lampjes achter elkaar die je heel gemakkelijk op allerlei plekken kunt plakken. LED-lampen gaan tussen de 30.000 en 50.000 branduren mee.

Spaarlampen
  Spaarlampen zijn in verschillende typen, kleurvariaties en wattages verkrijgbaar. Spaarlampen gaan langer mee dan een gloeilamp. Ze gebruiken tevens minder energie. Ze worden echter erg heet, waardoor ze energie verspillen aan warmte. Hierdoor zijn ze minder energiezuinig dan LED-lampen. Spaarlampen zijn goedkoper dan LED en gaan gemiddeld 10 jaar mee.

Slimme verlichting
  Onze huizen worden steeds slimmer. Zo komt er ook steeds innovatievere verlichting. Slimme verlichting is meestal een draadloze LED-lamp en is verbonden met WIFI. Deze draadloze lampen zijn op afstand te bedienen met je smartphone, tablet of met een afstandsbediening. Je kunt de LED-verlichting dimmen, uit- en aanzetten en van kleur veranderen. Ook is het mogelijk om je set LED-lampen uit te breiden en alle lampen op elkaar aan te sluiten voor de perfecte lichtervaring.


Halogeenlampen
  Een halogeenlamp heeft net als de gloeilamp een met gas gevulde ballon met daarin een gloeidraad. De halogeenlamp wordt echter als hij brandt veel warmer en krijgt hierdoor een andere lichtkleur. Het licht van de halogeenlamp is namelijk witter dan dat van de gloeilamp. Halogeenlampen zorgen voor een sterke bundel licht. Dit maakt ze zeer geschikt als lichtbron in spots. Halogeenverlichting wordt vaak verkozen boven spaarlampen voor sfeerverlichting, omdat de lichtkleur van halogeen over het algemeen als ‘sfeervoller’ wordt gezien.

TL-lampen
  Voor helder licht boven een werkplek (kantoor, magazijn of garage) is TL-licht heel geschikt. Ook wanneer je op zoek bent naar een lichtbron voor indirect licht is een TL-buis een aanrader. Deze lampen geven een gelijkmatig licht. En in de kleur heb je ruime keuze. Niet alleen verschillende mooie kleuren, maar ook in verschillende tinten ‘wit’ licht. Van een warm wit licht tot heel koel wit licht.

Gloeilampen
  Gloeilampen hebben een gloeidraad, wat zorgt voor een warme en heldere lichtopbrengst. In vergelijking met andere lichtbronnen zijn ze goedkoop in de aanschaf, maar gaan minder lang mee. Gloeilampen zijn tegenwoordig minder goed verkrijgbaar, omdat ze in vergelijking met LED-lampen en halogeenlampen veel minder duurzaam zijn.
Wattage en lumen

Wattage en lumen

Het wattage (W) geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Voor de werkelijke hoeveelheid licht die een lamp produceert, moet je eigenlijk de lumenwaarde (lm) kennen. Dit is de meeteenheid van de lichtsterkte ofwel de hoeveelheid licht die een lamp kan geven. Omdat nieuwe lampen steeds energiezuiniger worden, is het beter om gloei-, halogeen- en LED-lampen met elkaar te vergelijken op basis van de hoeveelheid lumen in plaats van ze te vergelijken op energieverbruik in wattage. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Wattage is niet om te rekenen naar lumen. Over het algemeen geeft een lamp met een hoger wattage ook meer licht (meer lumen).  

Ga naar het assortiment verlichting

Welke fitting heb ik nodig?

Welke soort lampfitting je nodig hebt, is afhankelijk van de lampvoet en de hoeveelheid Volt.  

 

 


E-fitting
  De E-fitting (vernoemd naar Edison) van een lamp wordt in een lampvoet bevestigd middels een schroefdraad. De meest voorkomende E-fittingen zijn E27 (grote fitting) en E14 (kleine fitting). Deze fittingen zijn geschikt voor 230 Volt.

Bajonetsluiting
  Spots worden meestal bevestigd in de lampvoet met een bajonetsluiting. De GU10 fitting is een veelvoorkomende soort.

Bipin voet of steekvoet
  Een Bipin voet (steekfitting) bestaat uit twee pinnen, die per soort fitting variëren in dikte. De dikte van de pinnen wordt in millimeters aangeduid na de G (zoals G4 of G5.4).

Wat betekent het energielabel?

Energiezuinige lampen zijn zuiniger met stroom dan gloeilampen omdat ze elektriciteit veel efficiënter omzetten in licht. De LED-lamp, spaarlamp en de TL-lamp zijn zeer zuinig met elektriciteit. Ook halogeenlampen besparen stroom, maar minder. Lampen met energielabel A++ zijn het zuinigst. Wil je besparen op jouw energierekening, vervang dan alle gloeilampen en halogeenlampen voor LED-verlichting. 


Houd rekening met de IP-waarde in vochtige ruimtes

Houd rekening met de IP-waarde in vochtige ruimtes

Op verlichting staat vaak een IP-waarde vermeld, wat staat voor Ingress Protection of International Protection rating. Achter IP staan twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen stof en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht en water. Een lamp met IP20 is voldoende voor de meeste ruimten in huis. Omdat je voor de badkamer (maar ook voor buitenverlichting) rekening moet houden met vocht, is het belangrijk om lampen te kopen met de juiste IP-waarde. Een hogere IP-waarde betekent een betere bescherming. Hieronder hebben we de meest voorkomende IP-waarden voor je opgesomd. 

 • IP20: Stofdicht
 • IP21: Drupwaterdicht
 • IP23: Regenwaterdicht
 • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad of douche)
 • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
 • IP65: Beschermd tegen waterstralen
 • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor in de badkuip of in de douche)
 • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water
Kies de juiste lichtbron